REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
59
Dantų šepetėlis (nuotr. 123rf.com)

Kasdien kelis kartus valomės dantis šepetėliu. Taip stengiamės išlaikyti dantis sveikus kiek įmanoma ilgiau, kovojame su nemaloniu burnos kvapu ir tiesiog gerbiame priimtas higienos taisykles. Tačiau dantų šepetėliai paplito ne taip jau seniai, ką žmonės darė prieš tai?

59

Kasdien kelis kartus valomės dantis šepetėliu. Taip stengiamės išlaikyti dantis sveikus kiek įmanoma ilgiau, kovojame su nemaloniu burnos kvapu ir tiesiog gerbiame priimtas higienos taisykles. Tačiau dantų šepetėliai paplito ne taip jau seniai, ką žmonės darė prieš tai?

REKLAMA

Higiena visais laikais buvo opi problema. Būta laikų, kai žmonės prieš didžiąsias metų šventes uoliai prausdavo savo kūną. Taip darydavo dėl to, kad maudydavosi gana retai. Tualetinis popierius taip pat nėra senas išradimas ir prieš jį būdavo pasitelkiamos įvairios dabar gana šlykštokai atrodančios priemonės. Tačiau dantų higiena yra kitas klausimas - prasta priežiūra greitai apie save primena skausmu.

Iš tiesų, dantų šepetėliai buvo naudojami dar 7-8 amžiaus Kinijoje. Ten jie gaminti iš šernų šerių ir įvairios medienos. Vėliau, maždaug 13 amžiaus viduryje, užfiksuoti ir iš arklių uodegos šerių bei galvijų kaulų gaminami dantų šepetėliai. Jie Kinijoje nebuvo labai plačiai paplitę, tačiau turtingesni miestiečiai juos naudojo pakankamai reguliariai. Tiesa, tais laikais dantų šepetėliai nebuvo keičiami, jais dažnai buvo dalijamasi. Į Europą dantų šepetėlius atvežė keliautojai tik 17 amžiuje. Greitai Kinijoje prasidėjo masinė dantų šepetėlių gamyba, jie importuoti į Europą. 19 amžiaus viduryje dantų šepetėliai jau buvo masiškai gaminami Europoje, Kinijoje ir Japonijoje. Pigesni naudojo kiaulių šerius, brangesni - barsukų plaukus.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, dantų šepetėliai čia paplito visai neseniai, tačiau žmonės jau seniai žinojo, kad švarūs dantys negenda ilgiau. Taigi, prieš paplintant dantų šepetėliams buvo naudojamos kitos priemonės. Pavyzdžiui, audinio skiautės su suodžiais ir druska. Žmonės kaimiškose vietovėse kramtė jaunas medžių šakeles. Taip susmulkintas pluoštas apvalydavo dantis, o burna pakvipdavo mediena. Archeologiniai tyrimai parodė, kad kai kur buvo naudojamos ir paukščių plunksnos, nors ir abejojama jų efektyvumu.

REKLAMA

Bene pagrindinis dantų higienos įrankis prieš dantų šepetėlių paplitimą visada buvo kramtymo pagalys. Tai yra būtent tai, kaip jums ir atrodo - tai storesnė medžio ar krūmo šakelė, kuri yra sukramtoma, kol vienas galas tampa minkštas ir išsklidęs kaip šepetys. Kramtymo pagaliai naudojami mažiausiai 5500 metų ir yra stebėtinai efektyvūs apsaugodami dantis nuo gedimo ir dantenas nuo ligų.

Afrikoje kramtymo pagaliukai naudojami iki šiol. Svarbiausia išsirinkti tinkamą medieną - pirmenybė teikiama toms rūšims, kurios pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Kramtymo lazdelės yra ekologiškesnės už dantų šepetėlius, nes jos natūraliai suyra. Jos taip pat yra pakankamai higieniškos, nes apkramtytą galą galima nupjauti ir išmesti. Kramtymo pagaliukai gali ir visai nieko nekainuoti, o ir dantų pasta jiems nėra būtina. Vieno pagaliuko pakanka kelioms savaitėms.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, daug žmonių prieš dantų šepetėlių atsiradimą dantis prižiūrėjo prastai. Nors jų maiste buvo mažiau cukraus, senovėje dauguma žmonių turėjo gerokai apgedusius dantis.

 CHLT/CHSENO/0027/19/Jun. UAB “GlaxoSmithKline Lietuva”.

Prekių ženklai priklauso GSK arba GSK turi jiems licenciją.

©2019 GSK arba licencijos turėtojas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų