REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Bendravimas socialiniame tinkle „Facebook“ (TV3 koliažas)

Socialinį tinklą „Facebook“ įvairių sričių specialistai linkę vertinti skirtingai. Ir ne tik dėl plataus spektro jo suteikiamų galimybių. Niekam ne paslaptis, kad nelaimes taip pat galima prisišaukti būtent per viešai skelbiamą informaciją bei norą bendrauti per socialinius tinklus, tiek „Facebook“, tiek įvarius pažinčių portalus.

50

Socialinį tinklą „Facebook“ įvairių sričių specialistai linkę vertinti skirtingai. Ir ne tik dėl plataus spektro jo suteikiamų galimybių. Niekam ne paslaptis, kad nelaimes taip pat galima prisišaukti būtent per viešai skelbiamą informaciją bei norą bendrauti per socialinius tinklus, tiek „Facebook“, tiek įvarius pažinčių portalus.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi net keletas skaitytojų, kurie pasakojo apie itin suaktyvėjusius kvietimus draugauti ir bendrauti socialiniuose tinkluose. Tačiau, ar tikrai visi žino kas slypi už nekaltai atrodančio kvietimo?

Istorijų tipažai kartojasi

Pirmasis į portalą tv3.lt kreipėsi Kelmės rajone gyvenantis Linas (tikras vardas redakcijai žinomas). Jis pasakojo, kaip bendravimas su atsitiktinai į „Facebook“ draugus priimta mergina baigėsi šantažu ir pinigų reikalavimu.

„Aš pats nustebau, kai ji mane pakvietė draugauti. Ir iškart pati parašė, kad nori susipažinti. Nemačiau nieko blogo tame, bet praėjus keliems mėnesiams, ji man parašė, kad turi mane kompromituojantį vaizdo įrašą, už kurio ištrynimą turiu jai sumokėti kelis šimtus eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Labai nustebau, koks dar įrašas, kokie dar pinigai? Ji man atsiuntė iš mano nuotraukų ir kažkieno dar sumontuotą pasišlykštėjimą keliantį įrašą. Viskas tapo dar keisčiau, kai pamačiau sąskaitos duomenis, kur turiu pervesti pinigus, ogi į Dramblio Kaulo Krantą.

REKLAMA

Nors ji man sakė, kad yra lietuvė ir gyvena Amerikoje. Ir tik labiau atkreipęs dėmesį į žinutes su pinigų reikalavimais supratau, kad dauguma jos sakinių atrodo lyg pasakyti roboto arba parašyti naudojant vertėją“, – savo patirtimi pasidalijo Linas.

Jis, kaip ir kita skaitytoja vilnietė Eglė (tikras vardas redakcijai žinomas), teigė norintys įspėti kitus, kad reikia kuo atidžiau vengti tokių pažinčių ir jokiu būdu į jas nesivelti.

„Mano mama yra vyresnio amžiaus moteris, bet labai aktyviai naudojasi šiuolaikinėmis technologijomis. Vieną vakarą ji man pasakė, kad „Facebook“ tinkle susipažino su neva anglu kariškiu, tarnaujančiu Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA

Aš iš tiesų skeptiškai žiūrėjau į tą bendravimą ir jai apie tai sakiau. Bet matydama, kad bendravimas jai patinka, stebėjau kaip ir kas vyksta. Jie bendravo gana dažnai ir ne tik per „Facebook“, taip pat ir per „Skype“.

Visgi, atėjo diena, kai mama gavo laišką, jog jis nuvyko į Dramblio Kaulo Krantą su misija, ten jį apgavo ir jam reikia pinigų grįžimui. Be to, jis iškart siuntė sąskaitų išrašus, kad jis tikrai turi banke pinigų grąžinimui, kai tik grįš į Angliją. 

Jau tada įsikišau aš ir pasakiau jai net nebandyti sutikti. Mama tada jau pradėjo atsitokėti ir mažinti bendravimą. Dar po kiek laiko, jis mamai prisipažino, kad nėra kareivis ir netarnauja Afganistane, o tiesiog yra paprastas žmogus iš Dramblio Kaulo Kranto“, – prisiminė Eglė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko siekia nepažįstamieji?

Dažnas nesusimąsto, kas slypi už tokių kvietimų draugauti. Kaip nurodo Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Interneto priežiūros skyriaus vyr. specialistas Domas Janulis, už tokių kvietimų dažniausiai slypi piktavaliai, kurie, naudodamiesi žmonių patiklumu, siekia naudos, dažniausiai finansinės.

Plačiau apie tikruosius motyvus komentavo Socialinių tinklų ekspertas Robertas Šapalas.

„Čia priklauso ką ir kas kviečia. Jeigu žmogus yra garsus ar savo srities profesionalas tai įprasta, kad daugelis nori susidraugauti su tokiu asmeniniu socialiniame tinkle „Facebook“ dėl kelių priežasčių. Jeigu tai garsus žmogus – tai žmonės nori apie šį asmenį sužinoti daugiau, perskaityti tai apie ką neparašo tradicinė spauda.

REKLAMA

Jeigu tai asmuo, kuris yra savo srities profesionalas, tai žmonės nori žinių. Jeigu žmogus nėra garsus ir sulaukia daug kvietimų draugauti iš keistų asmenų, turiu omenyje, tų asmenų, kur „Facebook“ paskyrose pateikta mažai informacijos apie juos, tai gali būti kelios priežastys.

Pirma – žmogus nori reklamuoti paslaugą ar produktą asmenine žinute, antra – tai gali būti netikra paskyra, kurios tikslas surinkti kuo daugiau draugų ir paskui reklamuoti, trečia – surinkti kuo daugiau informacijos ir ja pasinaudoti“, – atskleidė specialistas.

Be to, jis prisiminė ir atvejį, kuomet nukentėjo žymus žmogus.

„Viena iš Londono olimpiados prizininkių buvo apvogta, iš namų buvo pavogti iškovoti medaliai. Tai atsitiko todėl, nes vagys žinojo, kad tą lemtingą vakarą sportininkės nebus namie. Vagys žinojo, nes sportininkė savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad eina su draugais į vakarėlį“, – priminė R. Šapalas.

REKLAMA

Pinigai, pinigai, pinigai...

Bene daugiausiai atvejų girdima apie pažintis, pasibaigusias prašymu pervesti pinigų. Visgi, nereikėtų naiviai tikėti, kad esate apsaugoti ir nuo propagandinės informacijos ar informacijos pasisavinimo.

„Man yra tekę matyti, kai užsieniečiai parašo asmeniui, kad jis laimėjo loterijoje. Galiausiai viskas atsirėmė į tai, kad norint atsiimti prizą reikėjo pervesti dalį pinigų.

Tikrai galiu pabrėžti, kad socialiniai tinklai tampa puikiu pardavimo kanalu. Apskritai, „Facebook“ yra kanalas, kuris leidžia geriau pažinti žmogų, sužinoti informaciją, kuria galima pasinaudoti ir negeriems tikslams“, – akcentavo socialinių tinklų ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal ir jums teko girdėti apie tokį scenarijų?

„Šiais metais RRT tyrė keletą panašių incidentų. Tipinis scenarijus: piktavaliai, pasisavinę kito žmogaus tapatybę (nuotraukos randamos pasinaudojus „Google“ paieškos sistema, asmeninė informacija - iš „Wikipedia“ ir pan.), sukuria „Facebook“ profilį, pvz., aukšto rango karininko.

Piktavalis, apsimesdamas karininku, papasakoja, kad dabar atlieka karinę tarnybą Afganistane ar Irake, kur jaučiasi labai vienišas, todėl ieško naujų draugų.

Tyrimo metu nustatyta, kad piktavaliai būna gerai išstudijavę to žmogaus, kuriuo apsimeta, viešai skelbiamą informaciją, todėl jų pasakojimai tiksliai sutampa su informacija, kuria galima rasti viešai.

REKLAMA

Pagrindinis požymis, leidžiantis identifikuoti apgaulę, yra tas, kad „Facebook“ paskyra būna sukurta neseniai“, – atkreipė dėmesį D. Janulis.

Kaip atpažinti būsimus draugus

Specialistai nuolat kartoja kritiškai vertinti nepažįstamus žmones ir jų norą bendrauti. Ekspertai, šiuo atveju, siūlo konkrečius požymius, kuriuos reikėtų įvertinti.

„Prieš priimdami žmogų į savo draugus, atidžiai pažiūrėkite asmens paskyrą. Kokios yra įkeltos nuotraukos, žinutės, kiek turi draugų. Jeigu iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad žmogus yra tikras, tai parašykite jam žinutę ir paklauskite, kodėl jis kviečia jus į draugus.

REKLAMA

Jeigu nesulaukiate atsakymo – venkite tokių nepažįstamų“, – pabrėžė R. Šapalas.

Nors gali atrodyti, kad tik į draugų ratą priimtas žmogus jums nėra pavojingas, jeigu su juo nebendraujate, taip iš tiesų nėra.

„Priimtas į jį piktavalis gauna didesnę prieigą prie naudotojo asmeninės informacijos, kurią vėliau gali panaudoti siekdamas „sustiprinti“ tariamą draugystę, pvz., tos pačios aplankytos šalys, bendri draugai, tie patys mėgstami filmai, muzikos kūriniai ir pan.

RRT nuolat konsultuoja socialinių tinklų naudotojus saugumo, privatumo ar neteisėtai paskelbtos asmeninė informacijos klausimais. Šiais metais suteikta apie 70 konsultacijų“, – teigė tarnybos atstovas.

Realiame gyvenime draugus renkamės labai atsakingai, pasirodo, virtualioje erdvėje reikia ne ką mažiau budrumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų