REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip paversti telefoną medicinos diagnostikos prietaisu?

Tereikia įdiegti medicininės diagnostikos programėlę „Colorimetrix“

„Colorimetrix“, Kembridžo universiteto mokslininkų sukurta programėlė, išmanųjį telefoną paverčia nešiojamu medicinos diagnostikos prietaisu.

REKLAMA
REKLAMA

Ji galėtų labai padėti tiek pacientams, tiek gydytojams tiksliau identifikuoti tokias ligas kaip AIDS, tuberkuliozė, maliarija, diabetas, inkstų ligos ar šlapimo takų infekcijos, taip pat galėtų būti naudojama fiksuoti ir apriboti pandemijos plitimus besivystančiose pasaulio šalyse, teigia mokslininkai

REKLAMA

Programėlė leidžia daug tiksliau atlikti kolorimetrinius testus – testinių juostelių, naudojamų namuose, klinikiniuose ir nuotoliniuose tyrimuose, spalvos pokytį, ir leidžia perduoti medicininius duomenis tiesiogiai sveikatos priežiūros specialistams.

Kolorimetriniai testai yra plačiai naudojami įvairių ligų pirminiam identifikavimui ir monitoringui, narkotikų pėdsakų nustatymui, aplinkos analizei. Testinės juostelės keičia spalvą, reaguodamos į tiriamų medžiagų koncentraciją tirpale – spalvos pokyčio intensyvumą lemia tiriamos medžiagos koncentracija tirpale.

REKLAMA
REKLAMA

Nors metodas labai paprastas, tačiau naudojant jį ne medicinos įstaigoje, nėra lengva tiksliai nustatyti tyrimo rezultatą. Tai gali sukelti klaidingą diagnozę ir netinkamą gydymą. Tiksliam diagnozavimui reikalingi specialūs skaitytuvai arba spektrofotometrai, kurie, be abejo ne tik namuose, bet ir mažesnėse gydymo įstaigose nėra.

Programėlė veikia taip:

1. Po šlapimo, seilių ar kraujo tyrimo, testinė juostelė nufotografuojama telefono fotoaparatu.

2. Programėlė išanalizuoja jos spalvą, palygina su iš anksto įrašytais kalibravimo duomenis ir parodo skaitinį rezultatą telefono ekrane. Tai gali būti, pavyzdžiui, cukraus, baltymų koncentracijos, rūgštingumas ir pan.

3. Pasiunčia rezultatą sveikatos priežiūros specialistui tikslesnei diagnozei nustatyti.

„Colorimetrix“ gali būti labai naudinga ir kaip statistinių duomenų šaltinis, epidemijų prevencijos priemonė, nes leistų labai greitai – praktiškai realiu laiku – surinkti duomenis iš didelių teritorijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų