REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išmaniųjų įrenginių tobulumui ribų nėra, kuo toliau tuo dažniau pristatomi vis galingesni prietaisai. Vienintelis dalykas, kuris neleidžia į mažą, nešiojamą prietaisą įmontuoti dar galingesnių komponentų, yra baterija. Joje sukauptos energijos užtenka labai trumpai, be to, kyla daug ekologinių problemų dėl pasenusių baterijų utilizavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai bene didžiausia dabartinių baterijų problema: po ilgo naudojimo visų jų talpa sumažėja, ir jos tampa nebefunkcionalios. O išmesti tiesiog į šiukšlių dėžę negalima, nors daug kas taip daro nė nesusimąstydami apie gamtai daromą žalą.

REKLAMA

Mokslininkai jau yra pateikę keletą siūlymų, kaip spręsti šią problemą, pavyzdžiui, šlapimą naudojančias baterijas. Šį kartą mokslininkai iš Virdžinijos valstijos universiteto (JAV) sukūrė didelės talpos bateriją, kurios veikimui reikalingas cukrus, o jį skaido mikroorganizmai. Dirbtinai sukurti fermentai pašalina energijos kiekį iš cukraus, ir to pakanka nešiojamiesiems prietaisams veikti.

Cukraus baterijos, skirtingai nuo ličio, jau yra biologiškai skaidžios, tad jų utilizavimas nekelia problemų.

Nors tai ir nėra pirmoji baterija, kuri veikia naudodama cukrų, JAV mokslininkų teigimu, tai talpiausia iki šiol sukurta tokio tipo baterija. Žinoma, iki serijinio produkto dar toli, bet pažanga jau yra. Verta džiaugtis bent jau tuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų