REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenėje paplitęs įsitikinimas, jog tuberkuliozė yra sutramdyta, tačiau kasmet ši liga nusineša apie 1,5 milijono gyvybių visame pasaulyje – Europoje kas septynias valandas vidutiniškai vienas žmogus miršta nuo šios ligos.

REKLAMA
REKLAMA

Kasmet užfiksuojama 9 milijonai naujų infekcijos atvejų bei atsiranda mutavusių tuberkuliozę sukeliančių bakterijų atmainų. Aukščiausio lygio Europos Sąjungos medicininių tyrimų projektas siekia koordinuoti stipresnės bei ilgiau veikiančios tuberkuliozės vakcinos kūrimą.

REKLAMA

Europos Sąjungos finansuojamas NEWTBVAC projektas padėjo išvystyti 7 iš 14 tuberkuliozės vakcinos variantus, su kuriais šiuo metu atliekami klinikiniai tyrimai. Pasak projekto vykdytojų, kiti 36 vakcinos variantai dar tebėra ankstyvojoje vystymo stadijoje arba yra ruošiami tyrimams. Šie laimėjimai atneša vilties tokioms šalims kaip Kinija, Indija, Indonezija bei Pietų Afrika, kur vienas žmogus iš tūkstančio serga liga, plintančia oru.

REKLAMA
REKLAMA

NEWTBVAC projektą koordinuoja organizacija “Tuberkuliozės Vakcinos Iniciatyva” (TuBerculosis Vaccine Initiative) (TVI) Nyderlanduose. TVI yra nepelno organizacija, įsteigta Europos Komisijos siūlymu, padedanti vystyti naują tuberkuliozės vakciną, kuri būtų prieinama ir įperkama visiems žmonėms.

Kam reikalingos naujos vakcinos? „Todėl, kad vakcina, kuri yra naudojama šiandien (BCG vakcina), buvo sukurta beveik prieš šimtmetį, ir suteikia nepilnavertę apsaugą,“ – sako TVI vadovas Dželis Tobulas (Jelle Thole). Rezultatas – tuberkuliozė grįžta su skaudžiomis pasekmėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau 1993 metais buvo aišku, jog tuberkuliozė nėra kontroliuojama. Apie pusė milijono žmonių yra infekuoti bakterijos, kuri yra atspari vaistams,“ – sakė D.Toulas.

Pasak jo, prieš dešimtmetį nė viena nauja vakcina nebuvo tiriama, o dabar jų yra 14. Sėkmingi klinikiniai tyrimai gali reikšti, jog naują vakciną turėsime jau 2025 m., sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų