REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietryčių Švedijoje, trys Oskarshamno branduolinės jėgainės reaktoriai generuoja maždaug dešimtadalį visos Švedijoje pagaminamos elektros energijos. Vienas iš šios trijulės – didžiausias tokio tipo reaktorius pasaulyje. Nepaisant viso šito, reaktorių išjungė medūzos.

REKLAMA
REKLAMA

Oskarshamno jėgainė yra verdančio vandens reaktorius, panašiai kaip Fukušimos jėgainė Japonijoje. Trumpai tariant, verdančio vandens reaktoriuose naudojami tūkstančiai plonų branduolinio kuro kasečių, kurios palaiko branduolines reakcijas. Šie kasetiniai strypai yra neįtikėtinai, beprotiškai ir nežmoniškai karšti, todėl nuolat vėsinami vandenyje. Šis ciklais tiekiamas į reaktorių kaip branduolinio kuro kasečių ir reaktorių vėsinimo priemonė. Būtent todėl atominės jėgainės dažnai statomos prie didelių vandens telkinių (ežerų, upių, vandenynų). Tiesa, tuose vandens telkiniuose būna gyventojų. Vandens pasaulio gyventojų.

REKLAMA

Sekmadienį ištisos tonos paprastųjų medūzų (lot. - Aurelia aurita) suplūdo į Oskarshamno reaktoriaus vandens paėmimo vamzdžius ir beviltiškai juos užkišo. Todėl Švedijos branduolinė jėgainė išsijungė. Iš vamzdyno pašalinus nekviestas viešnias, reaktorių darbas buvo atnaujintas.

Paprastosios medūzos - viena iš dažniausiai sutinkamų medūzų rūšių, paplitusi visame pasaulyje, aptinkama įvairios temperatūros ir sūrumo jūrose ar vandenynuose. Reikalas tas, kad visai neseniai medūzos „žydėjo“. Šį medūzų egzistencijos ciklą paskatina vandens temperatūros pokyčiai, plėšrūnai ar dar kažkokie veiksniai. Užėjus „žydėjimo“ laikotarpiui, ten, kur medūzų buvo vos viena, kita, jų atsiranda tūkstančiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai – ne pirmas kartas, kai branduolinės jėgainės darbą sustabdo medūzos; panašus incidentas su įkyruolėmis (šiuo atveju tai buvo keista medūzų kolonija – tokios vadinamos salpomis [angl. - salps]) įvyko ir pernai „Diablo Canyon“ jėgainėje (Kalifornija, JAV).

Kaip medūzos buvo išprašytos lauk iš vamzdžių, ne visai aišku. Kaip informuoja „Bloomberg“, Švedijos atominė jėgainė daugiau informacijos turėtų pateikti artimiausiu metu. Daugiau apie medūzų invaziją į Oskarshamno jėgainę galima pasiskaityti spustelėjus šią nuorodą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų