REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai žmogus ilgą laiką praleidžia saulėje ir nesaugo odos jokiomis priemonėmis, ji tampa raudona ir skaudi, kartais – net nusėta pūslėmis. Mokslininkai nustatė, kad tai sukelia molekulės sankaupos saulės pažeistoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Užblokavus molekulę, kuriai suteiktas TRPV4 pavadinimas, bus įmanoma išvengti visų su odos nudegimu susijusių nepatogumų. Bandymai, kurie buvo atlikti su pelėmis ir žmogaus odos pavyzdžiais, parodė, kad TRPV4 užblokavimas padėtų išvengti ir kito pobūdžio skausmo.

REKLAMA

„Mums pagaliau pavyko nustatyti, kodėl saulėje nudegusi oda tampa skaudi. Skausmas yra labai sudėtingas procesas, todėl nustatyti bent vienos skausmo rūšies priežastis jau yra didelis pasiekimas“, – tikino dr. Wolfgangas Liedtke.

Daugiausiai odos nudegimų saulėje sukelia ultravioletiniai B spinduliai (UVB). Dideli jų kiekiai pažeidžia odos DNR ir padidina vėžio riziką. UVB spindulių dozės turi ir privalumų – odą pamaitina vitaminu D. Nudegusi oda – tarsi gamtos įspėjimas žmogui, kad laikas ieškoti pavėsio ir išvengti didesnės žalos, rašo sciencedaily.com.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad nustatytų TRPV4 poveikį, mokslininkai išveisė pelės, kurių odos neturėjo šios molekulės. Tuomet „pelės mutantės“ ir paprastos pelės buvo švitinamos UVB spinduliuose. Pastebėta, kad „pelių mutančių“ oda išliko beveik nepažeista.

Pasirodo, UVB spinduliai aktyvuoja TRPV4, TRPV4 sukelia kalcio jonų antplūdį, kalcio jonai aktyvuoja kitą molekulę (endoteliną), kuri taip pat veikia ir TRPV4, signalizuodama į odą atsiųsti dar daugiau kalcio jonų. Endotelinas sukelia skausmą ir niežėjimą – tai paaiškina, kodėl nudegintą odą žmogui norisi kasyti.

„Tyrimo rezultatai mums padės ne tik gydyti jau nudegusią odą, bet ir ją apsaugoti“, – džiaugėsi W. Liedtke.

Tyrimo rezultatai publikuoti leidinyje „Proceedings of the National Academy of Science“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų