REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vandenynų srovės yra visus kontinentus supantis, kiaurą parą 365 dienas per metus veikiantis gėris. Kodėl jo neišnaudojus kaip alternatyvaus energijos šaltinio? Juk saulės, vėjo, bangų ir kt. energijos šaltiniai yra nepastovūs, o vandenyno srovės cirkuliuoja nuolatos.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė „Triton Submarines“ planuoja konstruoti vandenyno srovių jėgainę „Aqua Turbine“, kuri elektros energiją gamintų 30-60 metrų gylyje. Tai – 20 metrų skersmens cilindro formos įrenginys, pro kurį pratekantis vanduo (kaip oro srautai vėjo jėgainėse) suktų propelerio mentis, o šios savo ruožtu suktų rotorių, kuris generuotų elektros energiją. 5 metrų skersmens kiaurymė įrenginio centre skirta gyvūnams – jei šie patektų į vandenyno srovių jėgainės traukos lauką, per kiaurymę iš jo ištrūktų nesužaloti.

REKLAMA

8 km nuo Vakarų Palm Byčo (Florida) pakrantės tekanti Golfo srovė vandenis neša maždaug 5 mazgų (9,25 km/val.) greičiu. Srovė jėgainės mentis per minutę apsuktų aštuonis kartus ir generuotų apie megavatą elektros energijos per metus.

Inžinieriai vandenyno srovių turbiną projektuoja taip, kad ji autonomiškai susirastų intensyviausios tėkmės vietą ir generuotų maksimalų elektros energijos kiekį. Kad jėgainė neskęstų ir plūduriuotų pastoviame gylyje, dalis jos korpuso bus gaminama iš sintaksinės putos (angl. - syntactic foam) – iš plūdrios ir lengvai formuojamos medžiagos, kuri gerai atlaiko didelį vandenyno slėgį.

REKLAMA
REKLAMA

Jėgainė su dugnu bus sujungta kabeliu ir reguliuojamo ilgio diržais. Diržai pailgės arba sutrumpės pagal jėgainėje sumontuotų vandens srovės, gylio ir generuojamos energijos galios ir kt. jutiklių parodymus.

Pagaminta elektros energija kabeliu bus perduodama į dugne įrengtą elektros paskirstymo dėžę, kuri padidins įtampą, konvertuos iš kintamosios srovės į pastoviąją srovę ir persiųs į krante stovinčią elektros skirstymo tinklą.

Planuojama, kad ateityje būtų galima statyti 15-50 vandenyno srovių jėgainių parkus.

Bendrovės tikslas – gaminti 5 mln. JAV dolerių vertės įrenginius, kurie atsipirktų per 10 metų.

Ta proga siūlome prisiminti prieš metus publikuotą vaizdo siužetą, puikiausiai iliustruojantį, kokie yra vandenyno srovių ištekliai ir potencialas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų