REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaičius 13 asocijuojasi su nesėkmėmis. Manoma, kad blogas ženklas, jei į pietus susirenka 13 svečių, dauguma pastatų neturi 13-ojo aukšto, o daugelis žmonių vengia tuoktis ar pirkti namą 13 dieną. Ypač įtarūs žmonės penktadienį, 13 dieną, net vengia sėsti prie automobilio vairo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar yra kokių nors statistinių įrodymų, paremiančių mintį, kad penktadienis 13-oji, ar net pats skaičius 13 yra nelaimingas?

REKLAMA

„Tokių duomenų, galinčių patvirtinti, kad skaičius 13 yra nelaimingas, nėra ir jų niekada nebus. Nėra jokio pagrindo manyti, kad bet koks skaičius galėtų būti laimingas ar nelaimingas“, – teigia Igoris Radunas iš Žmogiškųjų veiksnių ir saugumo elgesio grupės Helsinkio universiteto Elgesio mokslų institute Suomijoje.

Galbūt I. Radunas ir teisus, tačiau keli moksliniai tyrimai prietaringiems žmonėms suteikė šiek tiek daugiau priežasčių nerimauti, net jei ir juos atlikusių mokslininkų rezultatai nesujaudino.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, 1993 metais „British Medical Journal“ paskelbtame tyrime mokslininkai analizavo eismo srautus ir avarijose sužeistųjų skaičių pietinėje Londono greitkelio M25 dalyje. Jie duomenis rinko penkis mėnesius 1990–1992 metais, kuomet 13-oji mėnesio diena būdavo penktadienis, rašo lifeslittlemysteries.com.

Šiuos skaičius jie palygino su duomenimis, surinktais tų pačių mėnesių 6 dieną, taip pat penktadienį, ir nustatė, kad nors 13 dieną greitkelyje buvo žymiai mažiau automobilių (greičiausiai dėl to, kad prietaringi žmonės nusprendė tą dieną nevairuoti), „rizika patekti į avariją ir pakliūti į ligoninę 13 dieną gali išaugti iki 52 proc.“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, verta pažymėti, kad nors mokslininkų surinkti duomenys buvo tikri, jie nenorėjo, kad jų išvada būtų vertinama rimtai.

„Tai gana linksma ir surašyta juokais. Tas straipsnis buvo skirtas kalėdiniam žurnalo numeriui, kuriame dažniausiai būna smagūs ir pokštus primenantis straipsniai“, – teigė vienas tyrimo autorių Robertas Lubenas iš Kembridžo universiteto klinikinės medicinos mokyklos.

Tačiau dauguma žmonių tyrimą priėmė rimtai. Jis vis dar cituojamas kaip tvirti įrodymai, kad ir skaičius 13, ir 13-oji diena, penktadienis, neša nelaimes.

REKLAMA

Kiti tyrimai, pasirodę po šio, parodė, kad penktadienį, 13 dieną, daugiau nelaimingų atsitikimų patiria tik moterys. Dar kiti šį teiginį paneigė. Kiti tyrėjai bandė išmatuoti, koks iš tiesų nesėkmingas yra skaičius 13, tačiau jų rezultatai – prieštaringi.

Pavyzdžiui, 2005 metais Jungtinės Karalystės laikraštis „The Telegraph“ analizavo laimėjimus Nacionalinėje loterijoje atnešusios kamuoliukus nuo pat 1994 metų, kai ji pradėta rengti. Jie nustatė, kad nelaimingiausias kamuoliukas buvo 13, nes nuo 1994 metų jis ištrauktas 120 kartų. Palyginimui, laimingiausias, 38 kamuoliukas, buvo ištrauktas 182 kartus. „Žinoma, nėra jokio būdo, kaip prognozuoti, kokie kamuoliukai bus laimingiausi ateityje“, – perspėjama straipsnyje.

REKLAMA

Tačiau tokius rezultatus gavo ne visi.

„Nelaimei, dauguma tyrimų, susijusių su penktadieniu, 13 diena, ir skaičiumi 13 dėmesį sutelkia tik į statistinius duomenis: nelaimių skaičių, akcijų kursus ir kt., nesistengiant nustatyti „tiesioginio“ ryšio tarp įsitikinimo, ar prietaro, ir elgesio“, – teigia I. Radunas, 2004 metais pasirodžiusio straipsnio „Moterys 13 dieną, penktadienį, eismo įvykiuose nesusižaloja dažniau“ bendraautorius.

„Taigi nestebina, kad gaunami prieštaraujantys rezultatai. Savo tyrime mes nenustatėme, kad moterys ar vyrai penktadienį, 13 dieną, eismo įvykiuose susižalotų dažniau nei ankstesnį ar kitą penktadienį“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Lubenas sutinka, kad tyrimai apie statistiką, susijusią su skaičiumi 13, turėtų turėti omenyje tai, kaip žmonių prietaringumas veikia jų veiksmus. Savo tyrime jis rašė, kad „prietarai veiksmus viena ar kita forma veikia visose kultūrose visame pasaulyje“.

„Nėra nei laimingų, nei nelaimingų skaičių. Jie egzistuoja tik mūsų galvose, ar kai kurių iš mūsų galvose. Jie gali tapti laimingais ar nelaimingais tik tuomet, jei mes juos tokiais paverčiame“, – kalbėjo I. Radunas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų