REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai mano, kad „Facebook“, „YouTube“ ir net trumposios žinutės gali išgelbėti daug nykstančių pasaulio kalbų, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Spėjama, kad iki 21 amžiaus pabaigos išnyks apie pusę iš maždaug 7 tūkst. pasaulio kalbų. Dėl to dažniausiai kaltinama globalizacija, bet kai kurie modernaus pasaulio aspektai, ypač skaitmeninės technologijos, daro priešingą įtaką.

REKLAMA

Šiaurės Amerikos gentys naudojasi socialiniais tinklalapiais, kad pritrauktų jaunimą. O Sibiro ir Mongolijos klajoklių kalbai net yra sukurta „iPhone“ programa, skirta mokyti tarimo.

Svortmoro koledžo JAV lingvistikos specialistas K. Davidas Harrisonas sakė, kad žmonės, kalbantys mažai paplitusiomis kalbomis, „naudojasi socialiniais tinklalapiais, svetaine “YouTube„ ir trumposiomis žinutėmis, kad sustiprintų savo balsą ir išplėstų savo kalbą“.

K D. Harrisonas sakė, kad, pasinaudojus skaitmeninėmis technologijomis, net kalba, kurią moka vos 50 žmonių, gali gauti pasaulinę auditoriją. Pasak jo, ne visos kalbos gali išgyventi, ir daug jų neišvengiamai išnyks, kai išmirs paskutiniai jomis kalbantys žmonės. Bet naujos skaitmeninės technologijos daugeliui kalbų, kurios prieš kelerius metus atrodė pasmerktos, suteikia galimybę atsigauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų