REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulius ir Aidas Dailidės – puikus skaitmeninės kartos verslininkų pavyzdys. Pamėgę kompiuterius vaikystėje šiandien iš to uždirba milijonus.

REKLAMA
REKLAMA

Retas sostinės Šiaurės miestelio gyventojas žino, kad jų mikrorajono širdyje įsikūrusi maža kontora pernai gavo kelis milijonus litų pajamų, o jos vadovai – visai nepanašūs į tipinius vadovus. Turime omenyje „Pixelmator Team“ ir jos įkūrėjus brolius Saulių ir Aidą Dailides.

REKLAMA

Jų vardus daugelis lietuvių išgirdo šių metų pradžioje, kai ir Lietuvos, ir užsienio spauda trimitavo, kad jų vaizdų redagavimo programa „Pixelmator“, skirta „Apple“ kompiuteriams, per 20 dienų uždirbo milijoną dolerių. Saulius ir Aidas sako, kad tai daugiau buvo viešųjų ryšių akcija, suderinta su „Apple“, ir tikino, kad šis milijonas – ne pirmas.

Pravėrę tamsias „Pixelmator Team“ biuro duris patekome į „Apple“ karalystę: kur tik pasisuksi, visur pamatysi prakąsto obuolio logotipą. Puodeliai, dėžės, kompiuteriai, plakatai, knygos neleidžia pamiršti, ką dievina broliai.

REKLAMA
REKLAMA

Pamačius Saulių ir Aidą būtų sunku pasakyti, kad jie vadovauja milijonus uždirbančiai bendrovei, bet turbūt taip atrodo ir elgiasi visi „Facebook“ kartos verslininkai: prabangų kostiumą keičia džinsai, o marškinius – marškinėliai. Jokio didžiavimosi pinigais – tik jaunatviškas užsidegimas ir tiesmukas bendravimas.

Pamėgo vaikystėje

Šiandien Sauliui – 28-eri, o Aidui – 22-eji. Vaikinai kompiuterius, ypač „Apple“ produktus, pamėgo dar ankstyvoje vaikystėje.

„Tėvas apie 1998-uosius iš Danijos parvežė „Apple“ kompiuterį su daniška operacine sistema. Aplink visi turėjo kompiuterius su „Windows“ ar „DOS“ sistemomis, todėl mes negalėjome keistis nei žaidimais, nei paveikslėliais. Tiesiog krapštėmis ir patiko", – pasakojo Saulius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalydamiesi vienu kompiuteriu broliai sukūrė „Baltic Utilities X“ – programą, leidžiančią prieš daugiau nei dešimt metų rašyti lietuviškai „Apple“ kompiuteriuose. Tuo metu Aidui tebuvo 13 metų. Greitai australų kompanija „Deksoft“ iš brolių nusipirko platinimo teises ir vaikinai uždirbo pirmuosius pinigus.

Vėliau atsirado „Jumsoft", kuri veikia ir šiandien „Pixelmator“ biuro kaimynystėje. „Ten ir išmokome visko. Kūrėme programas, darėme, ką mokėjome ir ko nemokėjome, – aiškino Saulius. – Padarėme visas įmanomas rinkodaros, pardavimo ir technologijų klaidas. Tačiau darbas atsibodo, nes viskas pradėjo vykti dėl pinigų.“ Įkūrę šią bendrovę vaikinai galėjo sau leisti įsigyti po asmeninį kompiuterį.

REKLAMA

Tapo hitu

Pasitraukus iš „Jumsfot“, kaip sakė pašnekovai, atsirado širdžiai mielas „Pixelmator“. 2007-aisiais pasirodžiusi programa per pirmąją dieną uždirbo 60 tūkst. JAV dolerių, o milžiniško vartotojų susidomėjimo sulaukė vien išplatinus pranešimą spaudai su kuriamos programos nuotrauka.

„Norėjome sukurti programą, kuri patiktų visiems, bet būtų panaši į „Photoshop“ („Adobe“ kuriama vaizdų redagavimo programa – aut. past.), – pasakojo Saulius. – Mums visada patiko „Photoshop“, tačiau jis tapo didžiuliu drambliu, o mums reikėjo tik to, ką vartotojas dažniausiai vartoja.“

REKLAMA

Sausį jie išplatino pranešimą, kad naujai atidarytoje „Apple App Store“ internetinėje parduotuvėje „Pixelmator“ per dvidešimt dienų uždirbo milijoną dolerių. Brolius papiktino faktas, kad žiniasklaida tik ir trimitavo apie milijonus, bet pamiršo kitus svarbius dalykus: „Apple“ parduotuvėje mūsų programa buvo pirma po dviejų pačios „Apple“ programų. Net aplenkėme garsiuosius „Angry birds“ ir esame įvertinti 4,5 žvaigždutėmis. Esame geriausi po „Apple“.

Broliai nesipyksta

Paklausti, kaip sekasi dviem broliams valdyti bendrovę, abu nusikvatojo. „Kiekvieną dieną tenka ieškoti kompromisų. Kitiems gal atrodo, kad mes pykstamės, bet iš tikrųjų tik diskutuojame. Pasiskirstėme sritimis – aš programuoju, o Saulius užsiima dizainu“, – sakė Aidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saulius atkreipė dėmesį, kad visi pykčiai kyla tik dėl sprendimų, kas būtų naudingiau produktui ar bendrovei, o problemų dėl asmeninių priežasčių, pavyzdžiui, kad kuris nors dirba daugiau ar uždirba mažiau, nekyla. Kalbėdami jie nuolat pabrėžė, kad uždirbami milijonai – jiems nesvarbu.

„Pinigai yra šalutinis tikslas, – tvirtino Saulius. – Aišku, gerai jų turėti daug, bet juos vis tiek dedame į gerą produktą. „Ferrari“ nevažinėjame. Kai pats uždirbi, kitaip į pinigus žiūri. Mūsų tikslas – geras produktas. Labai geras jausmas, kai žmogus ateina ir pasako, kad tai geriausias dalykas, kurį nusipirko šiemet.“

REKLAMA

Kentė dėl įvaizdžio

Bendrovės portalas skelbia, kad ji registruota Londone. „Tuo metu vyko „Apple“ dizaino apdovanojimai, kuriuose Lietuva dalyvauti negalėjo, – aiškino Aidas. – Tai buvo vienintelis būdas į juos pakliūti. Taip pat tuo metu skelbtis, kad esi iš Lietuvos, buvo didelis minusas. Šiandien jau galime sau tai leisti, tačiau tuo metu būtume buvę suprasti kaip sukčiai.“

„Išleidus „Pixelmator“ ir visiems pamačius, kad esame ne sukčiai, vis tiek atsirado komentarų, kad mes – lietuviai, todėl kokybė turi būti prasta“, – papildė Saulius. Pašnekovai mano, kad šiandien padėtis geresnė nei prieš ketverius metus.

REKLAMA

Tik daug darbo

Broliai tikino, kad kūrybiškai mąstyti ir atsidurti, kur yra šiandien, galėjo tik sunkiai dirbdami. Iš pradžių jiems biure tekdavo praleisti po 16 valandų per parą ir pamiršti savaitgalius.

„Stebėjome, ką daro „Apple", ir daug dirbome. Iš to ir atsirado kūrybiškumas. Čia jokio stebuklo, jokių magiškų galių, jokių važinėjimų į Indiją“, – juokavo Saulius.

Vienuolika „Pixelmator Team“ darbuotojų į darbą ateina kada nori – broliams svarbu galutinis rezultatas. „Vieniems prie to sunku prisitaikyti, kitiems ne, – aiškino Saulius. – Turime vieną, kuris į darbą ateina 7 val. vakare, o išeina 6 val. ryte. Arba apskritai neateina. Mes nieko prieš. Tačiau būna, kad neįvertina laisvės, pradeda simuliuoti, tačiau su tokiais greitai atsisveikiname.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apple“ pasiūlymas

Prieš trejus metus vaikinai sulaukė „Apple“ kvietimo. „San Fransiske mus priėmė bendrovės viceprezidentas ir pareiškė: arba ateikite dirbti pas mus, arba darykite, ką dabar darote, ir mes būsime vienodai patenkinti“, – pasakojo Aidas.

Vaikinai pasirinko Lietuvą: „Negali turėti dviejų gyvenimų. Negali turėti „Apple“ patirties ir čia daryti darbus – neišeina vienu metu būti astronautu, lakūnu ir programuotoju.“

Broliai sako kartais pasišnekantys su investuotojais, tačiau pastarieji tenori duoti pinigų, o vėliau pasiimti dvigubai. „Mes nemokame panaudoti tokių didelių pinigų kiekių. Į technologijas investuoti nėra ko – investuoji į žmones, o jų rasti Lietuvoje sudėtinga“, – sakė Saulius.

REKLAMA

Pašnekovai didžiuojasi, kad pas juos dirba geriausi iš geriausių, tačiau liūdnai konstatuoja, kad reikiamos specializacijos ir kvalifikacijos specialistų Lietuvoje beveik nėra. O iš užsienio jų prisikviesti taip pat neišeina. „Pastarieji žiūri į klimato, gyvenimo ir darbo sąlygas. Mes nei klimato, nei gyvenimo kokybės, palyginti su JAV, neturime“, – sakė Aidas.

Svajonės

„Noriu geros kompanijos, – svajone dalijosi Aidas. – Ne ta prasme, kad daug pinigų uždirbčiau. „VP Market“, pavyzdžiui, nėra gera kompanija. Taip, ten protingi žmonės, tačiau ne tokios noriu. „Apple“ ir „Google“ yra neblogos kompanijos, o aš norėčiau Lietuvoje geros kompanijos.“

REKLAMA

Saulius svajoja apie gerus produktus: „Pas mus tai jau yra, bet dar nedaug. Aš noriu tiek gerbėjų, kiek turi „Apple“.

Nepanaudotos galimybės

„Prašom parašyti ir paryškinti: žmonės, kurkite žaidimus ir programas „iPhone“ ir „iPad“. Jei mokykloje ar universitete neturite ko veikti – sėdėkite ir kurkite, o ne alų gerkite. Lietuvoje galime daryti viską, ką ir bet kur kitur pasaulyje", – patarė Aidas norintiesiems užsidirbti. Taip pat, pasak jo, reikėtų pasiryžti daug dirbti ir nieko nebijoti.

Saulius tikino, kad norint būti sėkmingam reikia orientuotis į esmę: „Jei jūsų verslas yra išvežioti pieną – tai ir išvežiokite pieną gerai. Negalvokite, ar automobilis, kuriuo jį vežiosite, gražiai atrodo. Tai yra visų verslų paslaptis.“

REKLAMA
REKLAMA

FAKTAI: „Pixelmator Team“

Bendrovė įkurta 2007 metais. Tuo metu joje dirbo keturi darbuotojai, šiandien jų skaičius išaugo iki vienuolikos.

Registrų centro duomenimis, 2009-aisiais bendrovės pajamos siekė 1,488 mln. litų, grynasis pelnas – 0,632 mln. litų. Brolių teigimu, pernai bendrovės pajamos buvo apie 2 mln. litų.

CV: Saulius ir Aidas Dailidės

Aidas šiuo metu Vilniaus universitete studijuoja verslo informacijos vadybą.

Saulius tame pačiame universitete yra baigęs verslo vadybą.

Broliai su pusbroliu prieš daugiau nei dešimt metų įsteigė „Jumsoft“.

2007-aisiais įkūrė „Pixelmator Team“.

MargutisMargutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų