REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkus glumina faktas, kad nepaisant ilgų paieškų metų, iki šiol nepavyko patvirtinti, jog gyvybė egzistuoja ir už mūsų planetos ribų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kai kurie astronomai teigia, kad atsakymas gali glūdėti naikinančioje sprogstančių žvaigždžių jėgoje ir tvirtina, kad nežemiška gyvybė galėjo tiesiog būti nušluota.

REKLAMA

Anot jų, reiškinys, vadinamas balta nykštukine hipernova, galėjo susiurbti nežemišką gyvybę į juodąją skylę, rašo britų „Daily Mail“.

Toks procesas vyksta tuomet, kai nepaprastai didelė baltoji žvaigždė nykštukė, suirusios senesnės žvaigždės liekana, tampa nestabili ir sprogsta. Tačiau tai nutinka tik porą kartų per milijonus metus. Vis dėlto įmanoma, kad gyvybė galėjo būtų išnaikinta jau ne vieną kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai taip pat mano, kad egzistuoja tikimybė, jog gyvybę nuo Žemės paviršiaus gali nušluoti gama spindulių pliūpsniai. Stipri gama spindulių radiacija sukuria azoto suboksidus, kurie galėtų sunaikinti ozono sluoksnį.

Edwardas Sionas iš Villanovos universiteto Pensilvanijoje „Daily Galaxy“ teigė, kad, vertinant astronominiais laiko mastais, tai gali nutikti „greitai“. Tačiau jis patikino, kad mažai tikėtina to sulaukti per artimiausius kelis šimtus metų.

Hipernovos iš esmės yra didžiulės supernovos – sprogstančios žvaigždės. Iki 10 dešimtmečio hipernovoms buvo priskiriamos tik tos žvaigždės, kurių turima energija prilygo 100 supernovų. Šiandien šiuo terminu apibūdinamas supermilžinės – žvaigždės, kurios masė yra 100–300 kartų didesnė už Saulės, – sprogimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad didžioji dalis hipernovos šviesos susidaro dėl irstančio nikelio izotopo. Dar įspūdingesnį šviesos spektaklį galima stebėti tuomet, kai susilieji dvi irstančios Žemės dydžio baltosios nykštukės. Šio proceso metu taip pat gimsta reiškinys, vadinamas žvaigždžių masės juodąja skyle.

Juodosios skylės susiformuoja suirus žvaigždei. Jei irstančios žvaigždės masė yra žemiau tam tikros ribos, galutinis produktas yra suspausta žvaigždė – arba baltoji nykštukė, arba neutroninė žvaigždė.

Tačiau jei irstančios žvaigždės masė viršija tam tikras ribas, irimas tęsis nuolat ir susiformuos juodoji skylė.

Hipernova Žemei galėtų padaryti rimtos žalos, tačiau nežinoma nė viena hipermilžinė, esanti pakankamai arti, kad keltų grėsmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų