REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA mokslininkų tvirtinimai apie meteorito nuolaužose atrastas mažas nežemiškos gyvybės fosilijas sukėlė ir nuostabą, ir skepticizmą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuos tyrimo rezultatus dar patikėta peržiūrėti 100 ekspertų, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

Richardo Hooverio straipsnis, kuriame pateikiamos ir mikroskopinių į sliekus panašių gyvių nuotraukos, paskelbtas penktadienį, internete prieinamame leidinyje „Journal of Cosmology“.

R. Hooveris supjaustė keleto rūšių anglies chondritų meteoritus, kuriuose gali būti gana aukštas vandens ir organinių medžiagų lygis, ir per galingą mikroskopą pažvelgė į vidų.

Ten jis aptiko į bakterijas panašių gyvių, kuriuos pavadino „tenykštėmis fosilijomis“. Jos, mokslininko manymu, atsirado už Žemės ribų, ir čia nepateko net ir po to, kai meteoritas nukrito.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis daro išvadą, kad šios fosilijomis virtusios bakterijos nėra Žemės teršalai, bet fosilijomis virtę gyvų organizmų, kurie gyveno šiuose meteoruose, pavyzdžiui, kometose, palydovuose ir kituose žvaigždiškuose kūnuose, liekanos. Tai reiškia, kad gyvybė yra visur, ir kad gyvybė į Žemę galėjo atkeliauti iš kitų planetų“, – teigiama tyrime.

Tyrimai, kuriuose tvirtinama, kad nežemiškų mikrobų gali būti meteorituose, nėra nauji, tačiau jie sukėlė aršias diskusijas apie tai, kaip tokia gyvybė gali išgyventi kosmose bei kaip ir kur ji gimė visatoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidinio vyriausiasis redaktorius Rudy Schildas iš Harvardo Smitsonijaus astrofizikos centro teigė, kad R. Hooveris yra „didžiai gerbiamas mokslininkas ir astrobiologas, galintis pasigirti prestižinių laimėjimų sąrašu NASA“.

„Turint omenyje jo atradimo kontraversiškumą, mes pakvietėme 100 ekspertų ir išplatinome bendrą kvietimą dar 5 tūkst. mokslininkų iš mokslinės bendruomenės, kad jie parašytų straipsnio recenziją ir pateiktų savo kritinę analizę“, – kalbėjo jis.

Šie komentarai bus skelbiami nuo kovo 7 iki kovo 10 dienos.

NASA finansuotas tyrimas gruodį paskelbė, kad Kalifornijos ežero gilumoje rasta iki šiol nematytos formos bakterija, kurios išgyvenimui reikia arseno. Taip prie šešių, mokslininkų manymu, esminių gyvybės sudedamųjų dalių pridėta dar viena.

Šis tyrimas sulaukė daug kritikos, ypač po to, kai NASA tai pavadino nežemiškos gyvybės atradimu. Mokslininkai dabar bando šiuos rezultatus atkartoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų