REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos mokslininkai sutrynė tūkstančius Šiaurės Amerikoje plačiai paplitusių medūzų, kad išgautų jų baltymus, kurie gali būti panaudojami mikroskopinėse kuro ląstelėse, skelbia Physorg.com.

REKLAMA
REKLAMA

Medūzos turi žaliuosius fluorescentinius baltymus, kurie leidžia joms švytėti tamsoje. Mokslininkų komanda, vadovaujama Zackary Chiragwandi iš Chalmerso technologijos universiteto Gioteburge, išgavinėjo šiuos baltymus ir naudojo juos biokuro ląstelių gamybai. Užlašinus baltymų ant aliuminio elektrodų bei paveikus juos ultravioletiniais spinduliais yra pagaminama elektros srovė, tinkama tiekti nanoprietaisams.

REKLAMA

Nanoprietaisai yra prietaisai, matuojami nanometrais, kur vienas nanometras yra milijardinė vieno metro dalis. Jų naudojimas medicinos srityje yra dar tik pradinėje stadijoje, o vienas iš didžiausių sunkumų yra energijos tiekimas šiems prietaisams.

Kitų tyrimų metu buvo atrasti metodai dirbtinai išgauti žaliuosius fluorescentinius baltymus laboratorijoje naudojant bakterijas. Sėkmingo tyrimo atveju nereiktų naudoti didelių kiekių medūzų.

Z. Chiragwandi teigimu, šios kuro ląstelės gali būti naudojamos savarankiškai tiekiant energiją nanoprietaisams, esantiems žmogaus kūne ir padedantiems kovoti bei atskleisti auglius, medicinines diagnozes, komunikacijos prietaisus ar net išgydyti aklumą. Ši technologija gali tapti prieinama po vienerių ar dvejų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų