REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią naktį Japonijos kosminės agentūros JAXA zondo „Hayabusa“ kapsulė su asteroido „25143 Itokawa“ mėginiais buvo atskraidinta į Tokiją, pranešė „Kyodo News“.

REKLAMA
REKLAMA

Ji iš Australijos buvo pargabenta užsakytu lėktuvu. Apie 15 cm aukščio ir 30 cm skersmens, 6 kg sverianti kapsulė pirmadienį buvo paimta Pietų Australijoje esančio Woomeros karinio poligono, į kurį buvo nuleista parašiutu po 7 metus trukusios „Hayabusa“ zondo kelionės į asteroidą ir atgal pabaigos.

REKLAMA

Pranešama, kad kapsulė buvo įdėta į azoto pripildytą konteinerį ir supakuota didesnėje dėžėje, kurios sienelės apsaugo jį nuo fizinio poveikio. Į Japoniją buvo atgabentas ir dykumoje netoli kapsulės rastas išorinis jos gaubtas, turėjęs apsaugoti kapsulę nuo šiluminio poveikio skriejant atmosfera.

Iš Tokijo „Hayabusa“ kapsulė buvo iškart išvežta į JAXA tyrimų centrą Sagamiharoje. Ją atidarę specialistai nustatys, ar „Hayabusa“ zondui sėkmingai pavyko paimti už maždaug 300 milijonų kilometrų nuo Žemės skriejančio asteroido medžiagos pavydžių, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų