REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo nėštumo apsaugančių priemonių poreikis, ypač sustiprėjus lyčių lygybės politikai, juntamas vis stipriau. Tačiau kol kas komercinės sėkmės tikėtis sunku – tam trukdo ne tik įsišaknijęs socialinis modelis, bet ir farmacininkų nesuinteresuotumas. 

Nuo nėštumo apsaugančių priemonių poreikis, ypač sustiprėjus lyčių lygybės politikai, juntamas vis stipriau. Tačiau kol kas komercinės sėkmės tikėtis sunku – tam trukdo ne tik įsišaknijęs socialinis modelis, bet ir farmacininkų nesuinteresuotumas. 

REKLAMA

Pastaraisiais metais atsirado realios galimybės kurti nuo nėštumo apsaugančias tabletes, kurios būtų skirtos vyrams. Tačiau jas tobulinantys mokslininkai susiduria su abejingumu ir užtrenktomis farmacijos rinkos durimis. 

Nuo spermatozoidų susidarymo apribojimų iki spermos stabdymo

Toliausiai šioje srityje yra pasistūmėję endokrinologės Stephanie Page iš Vašingtono universiteto vadovaujami mokslininkai, rašoma „Slate“. 

Fiziologiškai hipotalamas (esantis smegenyse) išskiria hormoną, vadinamą GnRH, kuris keliauja į hipofizę ir skatina dviejų kitų hormonų – LH ir FSH (vadinamų gonadotropinais) – išsiskyrimą. Šie du hormonai patenka į kraują ir stimuliuoja testosterono bei spermos gamybą sėklidėse. Dvi S. Page komandos sukurtos molekulės blokuoja šią cheminę kaskadą, prisijungdamos prie androgenų receptorių, hormonų grupės, kurioje yra testosterono ir su progesteronu – hormonu ir testosterono pirmtaku. Į smegenis yra siunčiamas signalas, nurodantis joms nutraukti GnRH gamybą ir gonadotropinus, o tai savo ruožtu sumažina spermatozoidų ir testosterono gamybą.

REKLAMA
REKLAMA

Australijoje profesoriaus Sabatino Venturos mokslininkų komanda iš Monašo universiteto vadovaujasi kitu principu. Jie stengiasi sukurti galimybę blokuoti du baltymus, esančius ant raumenų ląstelių paviršiaus kraujagyslių. Pastarieji leidžia raumenims susitraukti ir ejakuliacijos metu „perkelti“ spermą už vyro organizmo ribų.

REKLAMA

Pastarasis metodas dar nepasiekė tyrimų su žmonėmis stadijos, o S. Page metodas jau buvo išbandytas su nedideliu pacientų skaičiumi ir pademonstravo efektyvų rezultatą nesant šalutinių poveikių. 

Kodėl vis dar nėra kontracepcijos vyrams?

Nepaisant S. Page metodo sėkmės, tam reikia platesnio masto tyrimų. Šie brangiai kainuoja, dažniausiai reikalauja didelių farmacijos bendrovių investicijų. Tačiau, anot pačios profesorės, farmacininkų abejingumas būtent ir yra ta priežastis, kodėl iki šiol rinkoje nėra vyriškų kontraceptikų. 

Prancūzų sociologijos mokslų daktarė Alexandra Roux konstatavo tą patį faktą: „Klinikiniai vyriškų tablečių bandymai praėjo visas stadijas. Liko tik investuoti į platesnio masto tyrimus. Tačiau didžioji dalis farmacininkų mano, kad tai nebus labai pelninga, o paklausa – nedidelė“. 

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkas iš Marselio universiteto Michelis Aurrandas-Lionsas 2017-aisiais tyrė leukemijos ląstelių poveikio galimybes. Jis netikėtai aptiko, kad blokavus dviejų proteinų sąveiką pelės tapdavo nevaisingos. Tačiau panoręs tęsti savo tyrimą jis netrukus susidūrė su rimtomis problemomis: niekas nenori skirti finansavimo. Jo manymu, priežastys visų pirma yra socialinės: „Sunku įsivaizduoti, kad gali būti vyriška kontracepcija. Akivaizdu, kad finansavimą tokio pobūdžio tyrimams gauti gana sunku“. 

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad problema gali būti ir toksiškumas. Anot mokslininko, vos atsiranda molekulės toksiškumo rizika, toks tyrimas nebeturi prasmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matėme, kaip buvo su moterų kontraceptinėmis tabletėmis ir krūties vėžio rizika, tai yra moraliai nepriimtina, o dirbant su tokiais dalykais reikia atsižvelgti į tokį svarbų dalyką“, – aiškino M. Aurrandas-Lionsas.

Tai nebūtinai reiškia, kad vyrams yra taikomi „aukštesni standartai“ negu moterims. Tiesiog dabar saugumo standartai yra aukštesni nei 1956-aisiais, kuomet buvo sukurta pirmoji kontraceptinė tabletė. Tuo metu rinka dar tik formavosi ir paklausa buvo milžiniška, konkurencija faktiškai neegzistavo. Tuo metu vyrų kontracepcija pirmuosius žingsnius žengė tik praėjus keliems dešimtmečiams, kuomet rinkoje jau buvo nemaža pasiūla įvairių priemonių. Tiesa, daugiausiai moterims. 

REKLAMA

Trečioji kliūtis, taip pat ženkli, remiasi tuo, kad kultūrine prasme egzistuoja dvigubi standartai, dėl kurių šalutiniai vaisto efektai yra mažiau toleruojami vyrų atžvilgiu, negu moterų. Farmacijos bendrovės ir medikai numato, kad vyrai nepanors vartoti kontraceptinių tablečių jeigu ten yra šalutinių poveikių, o ir dalis moterų nenorės atiduoti „kontrolės“, „Slate“ cituojama A. Roux.

Šiuo metu, nepaisant to, kad rinkoje pristatytos tabletės jau nebeturi tokių didelių dozių hormonų, kurias tekdavo vartoti moterims prieš 50 metų, šalutiniai efektai vis dar egzistuoja. „Nuo pat kontraceptikų atsiradimo iki dabar buvo pripažįstamas vienoks ar kitoks poveikis moters organizmui, tuo pat metu vyrams toks pats požiūris negalioja“, – pažymi ekspertė.

Mokslininkai taip pat neseniai pirmą sykį ištyrė, kaip keitėsi greitojo maisto sudėtis per pastaruosius dešimtmečius – ir rezultatas nenudžiugino. Nepaisant technologijų progreso ir maisto kokybės gerinimo, greitojo maisto produkcijos vartotojų laukia liūdnos naujienos – jų vartojami produktai tampa tik dar kenksmingesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų