REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Juokas juokais, bet „vidurio amžiaus krizė“, kurią daug kas vis dar laiko pramanu, yra reali, įsitikinę mokslininkai. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad gyvenimo laimės kreivė yra U formos.

Juokas juokais, bet „vidurio amžiaus krizė“, kurią daug kas vis dar laiko pramanu, yra reali, įsitikinę mokslininkai. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad gyvenimo laimės kreivė yra U formos.

REKLAMA

O žmonės labiausiai nelaimingi yra 48-erių, rašoma „The Times“.

JAV šiuo metu dirbantis profesorius Davidas Blanchfloweris, anksčiau užėmęs aukštas pareigas Anglijos banke, atliko tyrimą, kuris parodė, kad „liūdniausi laikai“ žmonėms ateina sulaukus vidutiniškai 48,3 metų, o tuomet jie tampa vis laimingesni iki pat 70 metų.

68-erių D. Blanchfloweris savo tyrimuose pasinaudojo 500 tūkst. žmonių informacija iš 145 šalių. Respondentams buvo užduodamas toks klausimas: „Kiek jūs iš esmės esate patenkinti savo gyvenimu šiuo metu?“ Negatyviausi atsakymai gauti iš tų asmenų, kurių amžius artėjo prie 50-mečio ribos. 

Pasak profesoriaus, jis buvo nustebęs, kai nustatė, kad šios tendencijos yra vienodos tiek turtingų šalių, tiek ir skurstančių gyventojams. Taip pat ši problema išlieka nepaisant gyvenimo trukmės. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tam tikra prasme tai yra kažkas, kas giliai mūsų genuose. Aš tai matau visose išsivysčiusiose šalyse, visose ES šalyse. Tai yra ir visose besivystančiose šalyse. Tai taip pat pasireiškia net ir beždžionėms. Vyksta kažkas labai natūralaus“, – taip amžiaus krizės teoriją aiškino profesorius D. Blanchfloweris. 

REKLAMA

Žmogbeždžionių vidurio amžiaus krizė buvo aptikta 2012-ųjų tyrimo metu, publikuotame „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America“.

Tyrime dalyvavo 508 žmonės, kurie vienaip ar kitaip buvo susiję su gyvūnais, tarp kurių buvo šimpanzės ir orangutangai – žmonės vertino jų būseną įvairiame amžiuje, rašoma leidinyje. 

Tačiau tikroji priežastis, kodėl „laimė dingsta“ sulaukus vidutinio amžiaus, vis dar lieka neaiški. Anot profesoriaus, pozityvi naujiena šiuo atveju yra ta, kad žmonės ir šeimų struktūra vis labiau prisitaiko prie realybės, prie to, ką galimą pasiekti gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonių lūkesčiai darosi vis realistiškesni, – cituojamas jis. – Jie supranta, kad žolė kitoje sienos pusėje nedaug žalesnė. Kuomet turite vaikų, mažyliai daro jus iš tiesų laimingais, tačiau suaugę vaikai – tai jau problema“. 

Didžiausias laimės lygis užfiksuotas tarp 18-25 metų žmonių. Vėliau pasitenkinimo lygis krinta ir pradeda auga, kol 70-ies vėl pasiekia 18-mečių lygį, pažymima tyrimo ataskaitoje. 

Profesoriaus teigimu, pagyvenę žmonės jaučia laimę būdami sveiki ir neprikaustyti su šeimyniniais įsipareigojimais. „Įsivaizduokite 70-metį, kuris dirba ir yra sveikas, – aiškina jis. – Jis laimingas, nes sveikas ir dirba, nors viskas galėjo būti ir blogiau“. 

Mokslininkai taip pat neseniai pirmą sykį ištyrė, kaip keitėsi greitojo maisto sudėtis per pastaruosius dešimtmečius – ir rezultatas nenudžiugino. Nepaisant technologijų progreso ir maisto kokybės gerinimo, greitojo maisto produkcijos vartotojų laukia liūdnos naujienos – jų vartojami produktai tampa tik dar kenksmingesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų