REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kosmoso užkariavimas: amerikiečių skrydis padės atsikratyti Rusijos monopolio

papildyta 23.29 val.

Kompanijos „SpaceX“ raketos su dviem NASA astronautais startu trečiadienį turėjo pradėti naują pilotuojamų kosminių skrydžių erą. Tačiau buvo atidėta dėl prasto oro. Ši misija laikoma itin svarbiu žingsniu Jungtinėms Valstijoms siekiant nutraukti priklausomybę nuo Rusijos erdvėlaivių, skraidinančių įgulų narius į TKS ir iš jos.

Kompanijos „SpaceX“ raketos su dviem NASA astronautais startu trečiadienį turėjo pradėti naują pilotuojamų kosminių skrydžių erą. Tačiau buvo atidėta dėl prasto oro. Ši misija laikoma itin svarbiu žingsniu Jungtinėms Valstijoms siekiant nutraukti priklausomybę nuo Rusijos erdvėlaivių, skraidinančių įgulų narius į TKS ir iš jos.

REKLAMA

(papildyta 23.29 val.) „Crew Dragon“ skrydį paskutinę akimirką buvo nuspręsta atidėti iki šeštadienio, gegužės 30 d., dėl prastų oro sąlygų.

Pilotuojami kosminiai skrydžiai jau šeši dešimtmečiai simbolizuoja vos keleto valstybių galią, kurios Jungtinės Valstijos neturėjo pastaruosius devynerius metus.

Jei oro sąlygos pagerės, 16 val. 33 min. vietos (23 val. 33 min. Lietuvos) laiku „SpaceX“ raketa su naująja kapsule „Crew Dragon“ pakils iš Kenedžio kosminio centro starto aikštelės 39A. Iš tos pačios aikštelės istoriniam skrydžiui į Mėnulį pakilo Neilas Armstrongas ir jo „Apollo“ kolegos. 

REKLAMA
REKLAMA

NASA astronautų Bobo Behnkeno ir Dougo Hurley pilotuojama „Crew Dragon“ keliaus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Skrydis rengiamas nepaisant karantino priemonių, įvestų dėl koronaviruso pandemijos. Abu astronautai pastarąsias dvi savaites buvo karantinuoti.

REKLAMA

Pirmoji JAV misija su astronautais per beveik 9 metus.

NASA savo paskutinį kosminį laivą „Atlantis“ paleido 2011-ųjų liepą. Po šios misijos – 133-osios sėkmingos – kosmoso skrydžių agentūra nutraukė skrydžius. Nuo to laiko nė vienas amerikiečių kosminis laivas nėra nuskraidinęs į kosmosą nė vieno astronauto.

„SpaceX“ misija „Demo-2“, jeigu pavyks, atgaivins JAV astronautų skrydžius į kosmosą. „Tai yra nauja karta, nauja žmonijos kosmoso skrydžių era“, – pažymėjo NASA atstovas Jimas Bridenstine’as. 

Rusijos skrydžių monopolio pabaiga

JAV ir Rusija bendradarbiavo kosmoso skrydžių srityje nuo 1960-1970 metų, pradedant bendra Apollo-Sojuz programa. Kuomet NASA nutraukė savo kosminių laivų paleidimo programą, liko tik vienas būdas amerikiečiams patekti į orbitą: Rusijos kosminis laivas „Sojuz“. Kinija taip pat turi sukūrusi žmones į kosmosą galintį nuskraidinti kosminį laivą, tačiau NASA negali bendradarbiauti su šia šalimi, kol Kongresas tam neišdavė leidimo. 

REKLAMA
REKLAMA

Rusija pasinaudojo savo monopolio teisėmis ir nuolat didino vieno NASA astronauto iškėlimo į kosmoso orbitą kainą. 2008-aisiais ji siekė apie 21 milijoną dolerių, o šių metų spalio mėnesį suplanuotas skrydis įvertintas jau 90 mln. dolerių.

„SpaceX“ vieno astronauto skrydis „Crew Dragon“ įvertintas 55 mln. dolerių, rašoma „Business Insider“. Atsiradusi konkurencija turėtų priversti Rusijos kosmoso skrydžių agentūrą „Roskosmos“ mažinti kainas. 

„Mes sulaukėme dienos, kuomet Rusijos kosmonautai gali skristi amerikiečių raketomis, – cituojamas J. Bridenstine’as. – Prisiminkime, pusė Tarptautinės kosmoso stoties priklauso rusams“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geresnis 100 mlrd. investicijų įsisavinimas

NASA kasmet investuoja į Tarptautinę kosminę stotį apie 3-4 mlrd. dolerių per metus tam, kad būtų užtikrintas programos veikimas, tęsiami užsibrėžti tyrimai. 

Skirtingai nei „Sojuz“ kosminis laivas, kuriame vieno skrydžio metu gali tilpti 3 žmonės, NASA skiriant ne daugiau 2 vietų, „Demo-2“ gali skraidinti iki 7 žmonių. Tai suteiks galimybę mažiau laiko skirti astronautų pasirengimui skrydžiui, o daugiau patiems moksliniams tyrimams, kurie turi būti atlikti kosminėje stotyje.

Komercinė nauda

NASA planuoja rezervuoti iš „SpaceX“ keturias vietas savo astronautams. Tai leidžia Elono Musko bendrovei parduoti likusias vietas privatiems astronautams. 

REKLAMA

„SpaceX“ jau vasarį paskelbė, kad perdavė keturias skrydžių vietas per kosminio turizmo bendrovę „Space Adventures“. Kovo mėnesį buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su buvusiu TKS misijos vykdytojo NASA įkurta bendrove „Axiom Space“. 

Net Tomas Cruise’as paskelbė, kad ruošiasi skrydžiui su „Crew Dragon“. Aktorius žada nufilmuoti pirmąjį veiksmo filmą tarptautinėje kosminėje stotyje. 

Mažiau klausimų dėl grįžimo į Mėnulį ir svarbus žingsnis link Marso

Įgyvendindama savo programą „Artemis“ NASA veržiasi grąžinti astronautus į Mėnulio paviršių jau 2020-ųjų viduryje ir turi komandą, pasirengusią ten išbūti ilgą laiką. Amerikiečiai, skatinami D. Trumpo administracijos, taip pat skuba surengti žmonių ekspediciją į Marsą per artimiausią dešimtmetį. 

Galimybė pasiekti TKS sutaupant lėšų, skatinant komercinį susidomėjimą Žemės orbita, o taip pat ir suteikiant galimybę astronautams daugiau koncentruotis į jų mokslinį-tiriamąjį darbą, leistų greičiau įsisavinti žinias, reikalingas pasiekti šiuos tikslus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų