REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai nerastume pasaulyje žmogaus, kuris būtų abejingas šokoladui. Tačiau galbūt kažko apie šį skanėstą nežinome? Štai 7 įdomūs faktai.

Tikriausiai nerastume pasaulyje žmogaus, kuris būtų abejingas šokoladui. Tačiau galbūt kažko apie šį skanėstą nežinome? Štai 7 įdomūs faktai.

REKLAMA

1. Kakavos pupelės yra kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos

Kakavos pupelės - tai Theobroma cacao augalo sėklos. Šis visada žalias medis natūraliai auga Pietų ir Centrinėje Amerikoje. Ten jo dovanas nuo seniausių laikų rinko actekai. Jie virdavo kakavos pupeles, kol išgaudavo kartų gėrimą, kurį šiandien galėtume laikyti pirmuoju karštu šokoladu. Kakavos pupelės buvo taip garbinamos, kad vienu metu tapo net valiuta. Į Europą kakavos pupeles atgabeno ispanų pirkliai. Dabar didžioji dalis kakavos pupelių surenkama Vakarų Afrikoje.

2. Napoleonas dievino šokoladą

Vienas garsiausių visų laikų karvedžių Napoleonas Bonapartas dievino šokoladą. Tai - nieko keisto, nes tais laikais daugybė kilmingųjų ir turtingųjų mėgavosi šiuo skanėstu. Tačiau Bonaparto aistra šokoladui buvo tokia didelė, kad jis reikalaudavo, kad jis jam būtų parūpintas ir tolimuose žygiuose kiekvieno pasitarimo metu. Šokoladas, beje, moderniais laikais dažnai įtraukiamas į karių racioną netgi karo metu, nes suteikia energijos ir gerina nuotaiką.

REKLAMA
REKLAMA

3. Netikras šokoladas

Šiais laikais daug netikro šokolado vadinama šiuo vardu. Jis net nėra skanus ir pasižymi nemalonia muilą primenančia tekstūra. Netikras šokoladas, beje, turi kakavos sviesto, tačiau jo ten labai mažai. Netikras šokoladas yra pilnas pigių augalinių riebalų, todėl tirpsta aukštesnėje temperatūroje nei tikras. Tikras šokoladas tirpsta maždaug prie 34 laipsnių Celsijaus, todėl maloniai lydosi burnoje ir tepa pirštus.

REKLAMA

4. Baltasis šokoladas neegzistuoja

Baltojo šokolado nėra. Net jei manote, kad neseniai jo ragavote, klystate - jis neegzistuoja. Baltajame šokolade gali būti šiek tiek kakavos sviesto, tačiau jokių kitų kakavos pupelių dalių jame nėra. Iš esmės, tai yra beveik nesusiję produktai.

5. Šokolado plytelės nėra tokios jau senos

Pirmąją šokolado plytelę sukūrė Anglijoje įsikūrusi „Cadbury“ kompanija dar 1842 metais. Prireikė šiek tiek laiko, kol tokia šokolado forma pasklido po pasaulį.

6. Šokolado įmanoma ir perdozuoti

Šokolade yra teobromino - stipraus stimulianto, kuris didesnėmis dozėmis gali pažeisti inkstus, sukelti širdies problemų ar net traukulius. Tačiau tam, kad perdozuotumėte teobromino, reikėtų suvaldyti daugiau nei 10 kg šokolado.

REKLAMA
REKLAMA

7. Jūsų šokolade gale būti vabzdžių dalių

Šokolado gamyba yra toks sudėtingas procesas, kad galutiniame produkte beveik neabejotinai rastumėte vabzdžių kūnų dalių. JAV maisto ir vaistų administracija netgi yra nustačiusi, kad 60 dalelių 100 gramų šokolado dar yra leistina norma, kuri yra visiškai saugi. Tačiau manoma, kad kartais alergines reakcijas į šokoladą sukelia būtent vabzdžių dalys.

Šaltinis: technologijos.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų