REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internete buvo aptikta 419 mln. feisbuko vartotojų duomenų bazė. Laisvai prieinamame sąraše yra vartotojų ID kodas, vardas ir pavardė, gimimo data, gimtasis miestas, šalis, lytis ir net telefono numeris.

Internete buvo aptikta 419 mln. feisbuko vartotojų duomenų bazė. Laisvai prieinamame sąraše yra vartotojų ID kodas, vardas ir pavardė, gimimo data, gimtasis miestas, šalis, lytis ir net telefono numeris.

REKLAMA

Visiškai neapsaugotame serveryje buvo laikomi šimtų milijonų vartotojų duomenys, įskaitant 133 mln. amerikiečių, 18 mln. britų ir daugiau nei 50 mln. vietnamiečių, skelbiama „TechCrunch“. Serveris nebuvo apsaugotas slaptažodžiu, todėl duomenis galėjo peržiūrėti bet kuris pageidaujantis asmuo. Žurnalistai kreipėsi į paslaugų teikėją, kad prieiga būtų uždrausta.

„Facebook“ atstovai tvirtina, kad aptiktoje duomenų bazėje „buvo laikomi pasenę duomenys“. Jo teigimu, „informacija juose buvo surinkta dar iki tol, kai socialinis tinklas apribojo prieigą prie duomenų rinkimo“. Tačiau daugelis vartotojų dažnai nekeičia savo asmeninių duomenų, todėl jų saugumo klausimas išlieka aktualus.

„Tai sena duomenų bazė ir, tikėtina, šis nutekinimas buvo atliktas dar prieš pernykščius pakeitimus, kuomet mes apribojome galimybę prisidėti draugus pagal jų telefono numerį. Dabar duomenys jau panaikinti ir mes neradome įrodymų, kad kas nors iš jų buvo „nulaužtas“, - „TechCrunch“ cituojamas „Facebook“ komentaras. Kol kas nėra aišku, kas, kodėl ir kokiu būdu surinko tokią milžinišką duomenų bazę. Taip pat, ar yra tarp jų lietuvių vartotojų duomenys. „Facebook“ duomenų rinkimą per partnerių programėles uždraudė jau 2011-aisiais, o paskyros draugų duomenų rinkimą apribojo po duomenų nutekinimo skandalo 2018-aisiais. Tačiau minėtoje duomenų bazėje paskutinis atnaujinimas buvo atliktas 2019-ųjų liepos mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Telefonų numeriai susieti su feisbuko profiliu gali būti itin vertingi piktadariams. Vartotojai gali tapti sukčių aukomis, jų asmeniniai duomenys gali atsidurti „juodosios rinkos“ reklaminių žinučių sąrašuose. Maža to, pasaulyje dažnai susiduriama su SIM kortelės vagystės atvejais. Vagys, žinodami asmeninius savo potencialios aukos duomenis (gimimo datą ir vietą, telefono numerį), sugeba apgauti telekomunikacijų bendroves ir „perima“ telefono numerio kontrolę. Tuomet jau paprasčiausiai pakeičia visų to asmens turimų prisijungimų slaptažodžius, pasinaudodami dvigubo autentikavimo galimybe.

REKLAMA

Su tokio pobūdžio vagystėmis susiduriama gana dažnai, savo telefono numerio ir socialinių tinklų kontrolės buvo netekusi ir JAV atlikėja Selena Gomez.

Tai nėra pirmas feisbuko vartotojų duomenų nutekinimas. 2018-ųjų kovą bendrovė pateko į skandalų sūkurį, susijusį su JAV rinkimais. Analitinė bendrovė „Cambridge Analytica“ gavo prieigą prie 80 mln. socialinio tinklo vartotojų duomenų, kurie buvo panaudoti Donaldo Trumpo rinkiminei kampanijai organizuoti. Tinklo įkūrėjas Markas Zuckerbergas tuomet pripažino problemą ir viešai atsiprašė dėl duomenų saugumo spragų.

Lietuvių feisbuko paskyrose neseniai plito žinutės dėl tariamo duomenų saugumo užtikrinimo. Pasidomėjome, ar iš tiesų tokiu būdu galima apsaugoti savo socialinio tinklo paskyrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų