REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas nežinomas programuotojas sukūrė programą „DeepNude“, kuri „pašalina“ iš nuotraukų žmogaus drabužius. Neurotinklo pagrindu sukurtas algoritmas leidžia kurti fiktyvias nuogų moterų nuotraukas. Sulaukę milžiniško populiarumo ir kaltinimų dėl etikos normų laužymo, kūrėjai nutraukė savo programos platinimą.

Vienas nežinomas programuotojas sukūrė programą „DeepNude“, kuri „pašalina“ iš nuotraukų žmogaus drabužius. Neurotinklo pagrindu sukurtas algoritmas leidžia kurti fiktyvias nuogų moterų nuotraukas. Sulaukę milžiniško populiarumo ir kaltinimų dėl etikos normų laužymo, kūrėjai nutraukė savo programos platinimą.

REKLAMA

Programa „DeepNude“ buvo išleista birželio 23-ąją, tačiau staiga išpopuliarėjo tik birželio 26-ąją, kuomet apie ją parašė leidinys „Vice“. Tuomet apie ją puolė rašyti faktiškai visa pasaulio žiniasklaida.

Etinės neurotinklo programų bėdos

Pati programa nėra „tobula“. Jos algoritmas veikia gana ribotai. Pavyzdžiui, neveikia vyrų nuotraukoms. Geriausiai „atpažįsta“ nuotraukas, kuriose moterys stovi tiesiai ir ant savęs neturi daug drabužių.

Tačiau pagrindinė šios technologijos problema – etinės normos. Žmonės staiga suprato, kad niekas nėra saugus nuo asmens tapatybės vagystės. Maža to, tokių nuotraukų kūrimas daugelį gali įžeisti. Juk nuogo kūno demonstravimas visam pasauliui, ypač kai tai yra daroma ne savo noru, gali kelti stresą, net jeigu nuotrauka ir „sukurta“.

REKLAMA
REKLAMA

„Vice“ pripažįstama, kad „DeepNude“ yra „DeepFake“ technologijos klonas. „DeepFake“ technologija leidžia sukurti realių žmonių, pavyzdžiui politikų, vaizdo įrašus, kuriuos gana sunku atskirti nuo originalo. Praėjusiais metais buvo kilęs skandalas, kuomet nežinomas programuotojas „Reddit“ pasidalijo savo sukurtais pornografiniais įrašais, kuriuose tikrų suaugusiems skirtų filmų aktorių veidai buvo pakeisti į žinomų Holivudo aktorių atvaizdus.

REKLAMA

„DeepNude“ atveju neurotinklas jau atėjo į vartotojo lygį, kur kiekvienas savo kompiuteryje gali „sukurti“ nuogo asmens atvaizdą.

Programa buvo prieinama „Windows“ ir „Linux“ operacinių sistemų naudotojams. Ją naudotis nereikia jokių specialių įgūdžių – užtenka paspausti kelis mygtukus ir bet kuri nuotraukoje pavaizduota moteris galėjo būti „apnuoginta“.

„DeepNude“ rekomendavo naudotis moterų fotografijomis, kurių didžioji kūno dalis ir taip apnuoginta. Taip pat nuotraukos prasčiau keičiasi, jeigu asmuo joje stovi atsukęs nugarą ar šonu.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrų nuotraukose programa bando „pritaikyti“ moteriškas kūno proporcijas. Pavyzdžiui, vietoje vyriško lytinio organo gali pasirodyti moteriška krūtis. Akivaizdu, kad programa netobula, labiau bandymų stadijoje. Tačiau vien tokios teorinės galimybės atsiradimas sukėlė milžinišką informacinę bangą ir kalbas apie šiuolaikinių technologijų ir etinių normų susikirtimą.

Kūrėjas panaudojo 10 tūkst. apsinuoginusių moterų atvaizdus

„DeepNude“ kūrėjo profilyje yra nurodyta, kad jis yra iš Estijos. Leidiniui „Vice“ jis prisistatė „Alberto“. Programa buvo nemokama, tačiau ant sugeneruotų nuotraukų atsirasdavo didelis „vandens ženklas“. Už 50 dolerių buvo galima panaikinti užrašą „Fake“ kampe, o už 99 dolerių kūrėjai leido naudotis programa be jokių apribojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Alberto“ teigimu, neurotinklą jis treniravo pasinaudojęs 10 tūkst. apsinuoginusių moterų nuotraukomis. Tuomet jis dar žadėjo „ateityje pristatyti ir apsinuoginusių vyrų nuotraukas“.

„Aš ne iškrypėlis, o technologijų entuziastas. Ir toliau tobulinu algoritmą. Susidūriau su kitų startuolių nesėkmėmis ir paklausiau savęs: ar galiu iš to išgauti kažkokios ekonominės naudos? Ir paleidau šią programėlę“, – cituojamas „Vice“ programuotojas.

Jis prisipažino, kad daug galvojo apie tai, ar teisingai elgiasi. „Tačiau tą patį galima ir fotošopu padaryti, tik tam prireiks kelių valandų, o pas mane – per 30 sekundžių. Tai paprasčiausiai smagus eksperimentas. Jeigu kažkas turi blogų ketinimų su šiomis fotografijomis, tai aš čia ne prie ko. Jeigu ne aš tai padarysiu, tai kažkas kitas“, – aiškino jis.

REKLAMA

Išsigando patys

Tą pačią birželio 26-ąją „DeepNude“ programa tapo nebepasiekiama. Visų pirma „nulūžo“ per daug užklausų gavęs serveris. Kūrėjas prisipažino, nesitikėjęs tokio antplūdžio lankytojų ir žadėjo „per kelias dienas viską sutvarkyti“.

Tačiau jau tos pačios dienos vakare, programos autorius ar autoriai, paskelbė „išjungiantys“ prieigą prie programos. Savo „Twitter“ paskyroje jie pareiškė, kad nemanė sulauksiantys tokio populiarumo. „Pasaulis dar nepasirengęs „DeepNude“, – teigia jie, pripažinę, kad atsiranda labai didelė piktnaudžiavimo programa galimybė.

„Štai tokia trumpa „DeepNude“ istorija ir pabaiga. Mes šį projektą sukūrėme vartotojų pramogai prieš kelis mėnesius. Mes manėme, kad turėsime kelis pardavimus per mėnesį, kuriuos galėsime kontroliuoti rankiniu būdu. Tiesą pasakius, programėlė ir veikia ne labai gerai, ji tinka tik tam tikroms nuotraukoms. Mes niekada negalvojome, kad ši paslauga taps virusine ir mes nesugebėsime kontroliuoti srauto. Mes aiškiai neįvertinome paklausos.

Nepaisant saugumo priemonių, kurių mes ėmėmės (vandens ženklų), jeigu tai pradės naudoti 500 tūkst. žmonių, tikimybė, kad kažkas tuo piktnaudžiaus – pernelyg didelė. Mes nenorime užsidirbti pinigų tokiu būdu. Aišku, kažkiek kopijų „DeepNude“ išliks internete, tačiau mes nenorime būti tais, kurie parduoda šią paslaugą. Programinės įrangos atsisiuntimas iš kitų šaltinių ir jos platinimas bet kokiu kitu būdu prieštarauja mūsų tinklapio taisyklėms. Nuo šiol nebus leidžiamos naujos „DeepNude“ versijos ir suteikiama prieiga jau išleistoms. Jau susimokėjusiems mes grąžinsime pinigus. Pasaulis dar nėra pasirengęs „DeepNude“, – rašoma programėlės kūrėjų pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų