REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairiose komedijose ir animaciniuose filmuose dažnai pasitaiko įdomus motyvai. Herojus pakrapšto žemę, o tada iš jos fontanu išsiveržia nafta. Tik įdomu, ar taip iš tikrųjų būna?

Įvairiose komedijose ir animaciniuose filmuose dažnai pasitaiko įdomus motyvai. Herojus pakrapšto žemę, o tada iš jos fontanu išsiveržia nafta. Tik įdomu, ar taip iš tikrųjų būna?

REKLAMA

Atsakymas, kaip visada, nėra labai tiesus - ir taip, ir ne. Nafta yra įvairūs angliavandeniliai, susiformavę per milijonus metų ir dabar įprastai išgaunami naudojant gręžinius. Nafta nebūtinai yra tas geltonai-juodas skystis. Naftos tankis priklauso ir nuo asfalto bei dervų koncentracijos mišinyje. Naftą įprastai sudaro angliavandeniliniai (mineralinės alyvos, kietieji angliavandeniliai) ir neanglevandeniliniai (dervos, asfaltenai, karbonai ir t. t.) junginiai. Taigi, nafta būna labai įvairi - tai nėra vienos rūšies medžiaga.

Kodėl apie tai kalbame? Todėl, kad tai, kas dažnai veržiasi iš žemės, dažnai nėra aukštos kokybės skysta nafta. Pasitaiko ir tokios, tačiau natūralūs naftos šaltiniai dažnai yra dervingi. Taip, beje, susidaro ir natūralus asfaltas.

REKLAMA
REKLAMA

Apskritai, naftos šaltiniai pasižymi žemu slėgiu ir lėta tėkme. Kitaip tariant, tų juodų fontanų iš animacinių filmų tikriausiai nepamatysite. Net greitesnės tėkmės šaltiniai neprimena fontanų. Tačiau jei jums įdomūs paprasti natūralūs naftos šaltiniai, tai galime nudžiuginti - tokių yra visoje planetoje.

REKLAMA

Nuo Slovakijos iki Kalifornijos - natūralių naftos šaltinių yra pakankamai daug. Iš tikrųjų, žaliavas iš šių šaltinių prieš 70 tūkstančių metų naudojo neandertaliečiai. Vėliau bitumas ir dervos buvo naudojamos įvairių civilizacijų. Pavyzdžiui, mesopotamiečiai bitumą iš natūralių šaltinių naudojo valtims sandarinti. 4 mūsų eros amžiuje kinai natūralių šaltinių vietose jau gręžė primityvius gręžinius. Vėliau jau 19 amžiuje žmonės būtent taip rinkosi vietą būsimam gręžiniui - natūralūs šaltiniai išduodavo naftos telkinių vietas.

Taigi, nors naftos fontanai nėra tikri, tokie motyvai nėra toli nuo realybės. Iš tikrųjų, dirbtiniai naftos fontanai anksčiau pasitaikydavo telkinių paieškų gręžiniuose. Gali būti, kad būtent iš jų filmukų kūrėjai ir sėmėsi įkvėpimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų