REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų smegenyse saugoma daugybė nereikalingos informacijos, nes jų pagrindinė užduotis – mūsų saugumas. Bet yra ir priešinga problema: būtent to, ką norėtume užmiršti, negalime iš atminties iškrapštyti.

Mūsų smegenyse saugoma daugybė nereikalingos informacijos, nes jų pagrindinė užduotis – mūsų saugumas. Bet yra ir priešinga problema: būtent to, ką norėtume užmiršti, negalime iš atminties iškrapštyti.

REKLAMA

Pašto slaptažodį ar kortelės PIN kodą smegenys užmiršta lengvai, tačiau nemalonius atsiminimus, iš kurių jokios naudos, pamiršti atkakliai atsisako.

Smegenys aiškiai jaučia kažkokį iškreiptą malonumą, dar ir dar kartą primindamos mums apie nemalonius įvykius ir versdamos vėl ir vėl juos prisiminti. Labiausiai joms patinka mus kamuoti tokiais prisiminimais vakare, prieš miegą, ir rytais, vos pradėjus busti.

Kodėl smegenys užmiršta reikalingą informaciją ir saugo nereikalingą?

Nes pagrindinė smegenų užduotis – mūsų saugumas. Smegenys kolekcionuoja visus mūsų nemalonumus, visas problemas, skaudžias patirtis ir nusivylimus – kad galėtų iš anksto juos atpažinti ir išvengti.

REKLAMA
REKLAMA

Smegenys labai vertina savo nemalonumų kolekciją, kruopščiai ją sergsti.

Ir… niekada mums jos nerodo.

Absoliučią daugumą nemalonių ir skausmingų įvykių prisiminimų smegenys saugo mums nepasiekiamoje vietoje, pasyvioje ilgalaikės atminties dalyje.

REKLAMA

Ir yra tik labai nereikšminga dalis neigiamų prisiminimų, kuriais smegenys leidžia sau mus sutrukdyti.

Tai tokie prisiminimai, kurių smegenys negali perkelti į saugyklą, nes kiekviename jų yra kažkoks neatitikimas, kažkoks prieštaravimas, kurio smegenims nepavyksta išspręsti.

Ar tai dažnai nutinka?

Dažnai. Mūsų apsaugos mechanizmai kūrėsi prieš daug tūkstantmečių, kai pavojingų situacijų požymiai buvo gan paprasti. Tamsūs debesys – bus audra. Paukščiai tyli – greta plėšrūnas. Tačiau dabartinis gyvenimas nepalyginamai sudėtingesnis.

Sudėtingesnės ir labiau susimaišiusios problemų, nemalonumų ir išgyvenimų priežastys. Todėl mūsų prisiminimuose apie juos dažnai būna smegenis neraminančių neatitikimų ir prieštaravimų, neleidžiančių atsiminimų perkeli į pasyviąją atmintį.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie prsiminimai smegenims įkyri ne mažiau, nei mums. Saugumo požiūriu, smegenims svarbu tiksliai žinoti, kas sukėlė neigiamą rezultatą, idant kitą kartą atpažintų tokią grėsmę iš anksto.

Todėl smegenys vėl ir vėl imasi prieštaringų atsiminimų, siekdamos pašalinti prieštaravimus ir tiksliai suprasti, būtent kas problemą ar nemalonumą sukėlė.

Smegenims svarbu viską išsiaiškinti. Todėl, vos tik pasitaiko galimybė ir laikas, neapkrautas darbais ir įspūdžiais – vėlyvas vakaras, ar ankstus rytas, – smegenys kaip mat pakiša mums tokius prisiminimus, vildamosi, kad padėsite pašalinti neatitikimus ar prieštaravimus.

Kalbant paprasčiau, tie nemalonūs įvykiai, apie kuriuos smegenys nuolat primena, jas kamuoja ne menkiau, nei mus. Ir išmokti tokių atsiminimų atsikratyti – naudinga ir mums ir mūsų smegenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tam yra specialios užmiršimo technikos – letatechnikos. Jų pavadinimas kilęs nuo senovės graikų mitologijos požemio karalystės (Hado) užmaršties upės Letos. Vėlės, atsigėrusios vandens iš Letos, užmiršdavusios žemiškąjį gyvenimą.

Visų letatechnikų veikimo principas paprastas: norint ką nors užmiršti, reikia labai gerai viską atsiminti.

Įsivaizduokite televizorių su gigantišku ekranu. Ir kuo smulkiausiai peržiūrėkite šiame ekrane visą nemalonią istoriją, kurią smegenys jums vis primena ir kurią norite užmiršti.

Peržiūrėdami galite paspausti pauzės mygtuką, kad įdėmiai įsižiūrėtumėte į nekenčiamą veidą. Galite atsukti atgal, pasitikslinti priešo batų spalvą ar ausų formą. Itin nemalonias, labiausiai jus žeidusias, frazes perklausykite kelis kartus.

REKLAMA

O paskui mintyse išjunkite garsą. Ir savo filmą peržiūrėkite dar kartą kaip nebylųjį kiną.

Vėl grįžkite į pradžią. Tik dabar kartu su garsu pašalinkite spalvas. Nespalvotus vaizdus įsivaizduoti sunkiau, bet pasistenkite.

Kiekvieną vakarą įsivaizduojamame ekrane žiūrėkite savo filmą. Tegul ši peržiūra tampa tradiciniu užsiėmimu prieš miegą. Kuo detalesni ir nuodugnesni prisminimai, tuo ramiau užmigsite.

Jei patogiau, vietoje peržiūros ekrane galima įvykius aprašyti didelėje lentoje ar popieriaus lape – įsivaizduojamame arba tikrame.

Svarbiausia – kuo nuodugniau ir detaliau atsiminti įvykį ir pakartoti tai kelis kartus. Kiekvieną vakarą istorija taps vis trumpesnė, tai – geras ženklas.

REKLAMA

Efektą gali dar sustiprinti pabaigos pakeitimas. Smegenims jokio skirtumo, realybė tai ar įsivaizdavimas. Tad, jei vaizduotėje pakeisite negatyvią pabaigą pozityvia, smegenys tuo lengvai patikės ir prisiminimas joms taps nebe toks svarbus, nes nebebus susijęs su saugumu.

Kaip pakeisti nemalonaus prisiminimo pabaigą? Paprasčiausia tam panaudoti humorą, ypač – juodąjį. Tarkime, jei istoriją peržiūrinėjate įsivaizduojamame ekrane, kitą kartą į filmą pasistenkite įterpti porą juokingų detalių.

Štai, jūsų skriaudėjas taria tuos pačius žodžius, kurių negalite išmesti iš galvos, jam staiga nusmunka kelnės ir matote, kad iš kitos pusė jam styro kiaulės uodegėlė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei užrašinėjote istoriją popieriuje (tikrame ar įsivaizduojamame), galima lapą suglamžyti ir sudeginti. Ir, kol jis dega, įsivaizduoti tuos vaizdinius, kurių norite atsikratyti. Pavyzdžiui, žmogaus, kurį norite pamiršti, veidą, jo figūrą, balsą, kvapą. Detaliai įsivaizduokite, kaip jis dega, raitosi, anglėja, tampa pelenais.

Paimkite savo sudegusio laiško pelenus ir nuplaukite unitazan. Tuo pačiu galima dar įsivaizduoti, kad tas žmogus skęsta, kaip springsta, kaip kelia iš unitazo rankas, kaip šaukia: gelbėkit padėkit… O jūs jį šepečiu, šepečiu!

Šią procedūrą reikia pakartoti kelis kartus, kaskart stengiantis ją paversti vaikiškų baisyklių absurdo siužetu. Štai jūsų priešas dega, o jo ranka atitrūko ir nuropojo šonan. O jūs žarstekliu tik – šnai! Ir atgal į laužą įmetėt…

REKLAMA

Sugalvokite situacijų komediją ar papročių komediją. Sukurkite iš savo istorijos vodevilį ar parodiją. Ir, svarbiausia, kūrinio gale neužmirškite sunaikinti neigiamo herojaus – visiškai, galutinai ir neatšaukiamai. Nebūtinai fiziškai. Galima morališkai. Tačiau jūsų pergalė prieš jį turi būti visiška, absoliuti, galutinė ir, pageidautina, juokinga. Kuo greičiau sugebėsite vaizduotėje dramą paversti komedija, tuo mažiau ir rečiau jus neramins pirminių įvykių prisiminimai.

Turint gerą vaizduotę, tokiu būdu nemalonaus prisiminimo galima atsikratyti per kelis seansus. O kai imsitės kito, jau bus paprasčiau. Letatechnikos turi įdomią savybę – kuo daugiau naudojamos, tuo geriau veikia. Pamažu išmoksite užmiršti tai, ką norite užmiršti, be mažiausių pastangų.

REKLAMA

Kaip užmiršti nuskriaudusį ar įskaudinusį žmogų?

Šiaip jau, tokio žmogaus geriau neužmiršti. Smegenys stengsis tokius prisiminimus išsaugoti, kad atpažintų panašią situaciją iš anksto ir neleistų jai pasikartoti. Bet galima ir reikia sumažinti tokio prisiminimo skausmingumą. Visų pirma, reikia tiksliai ir aiškiai suprasti, kokia buvo santykių su žmogumi klaida? Kokia konkreti buvo jūsų problemos priežastis? Ką galite padaryti kitą kartą, kad situacija nepasikartotų?

Tai padės smegenims užbaigti situacijos analizę ir pasiųsti atsiminimus apie ją į ilgalaikę atmintį. Ir jau paskui galima iš skriaudiko prisiminimo pašalinti emocinį užtaisą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų