REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonėms, kuriems buvo atlikta apendikso šalinimo operacija, triskart dažniau diagnozuojama Parkinsono liga – neišgydoma nervų liga, sukelianti dalinį paralyžių ir smegenų veiklos sutrikimus.

Žmonėms, kuriems buvo atlikta apendikso šalinimo operacija, triskart dažniau diagnozuojama Parkinsono liga – neišgydoma nervų liga, sukelianti dalinį paralyžių ir smegenų veiklos sutrikimus.

REKLAMA

Šį atradimą paskelbę amerikiečių mokslininkai ištyrė dešimčių milijonų pacientų ligos istorijas. Kaip konkrečiai Parkinsono liga gali sietis su apendicitu, medikai kol kas nesuvokia. Tačiau, specialistų teigimu, yra akivaizdžios sąsajos tarp šių dviejų sutrikimų.

„Mūsų tyrimas rodo akivaizdų ryšį tarp apendikso – tiksliau, apendikso pašalinimo – ir Parkinsono ligos. Tačiau tai tik paralelės, koreliacijos“, – pareiškė Klivlendo universitetinės ligoninės medikas Mohammedas Sheriffas, tyrimo vadovas.

„Siekiant patvirtinti sąsajas ir geriau suvokti mechanizmą, kuris už jo stovi, reikalingi papildomi tyrimai“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Parkinsono ligą dažnai priskiria „senatvės ligoms“, nes ji dažniausiai pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms. Tačiau liga gali parodyti save ir gerokai anksčiau.

REKLAMA

Keistas ryšys

Pastaruoju metu mokslininkai iš įvairių šalių ne sykį bandė išaiškinti ryšį tarp apendicito ir Parkinsono ligos.

Išskirtinio medikų dėmesio priežastis šiems dviem, rodos, visiškai skirtingiems susirgimams, yra paprasta. Alfa sinukleino baltymas, kuris susiformuoja virškinamajame trakte uždegiminių procesų metu, yra laikomas viena iš pagrindinių „drebančio paralyžiaus“ priežasčių.

Logiškai mąstant, apendikso pašalinimas, kur saugiau gyvena žarnyno mikroflora, gali sukelti šio baltymo kiekio organizme augimą – ir kažkaip paveikti nervų ląsteles. Būtent šią teoriją mokslininkai ir siekė išaiškinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau mokslinių darbų išvados gavosi prieštaringos. Vieni mokslininkai nustatė, kad apendikso pašalinimas kaip tik atitolina Parkinsono ligos vystymąsi, kiti – kad operacija padidina šios ligos susirgimo riziką, kai kurie – kad mažina, o kai kurie ir visai nerado jokių sąsajų.

M. Sheriffas ir jo kolegos iš Keis Vesterno universiteto nusprendė šį klausimą spręsti apimant kaip įmanoma daugiau duomenų ir išanalizavo visą nacionalinę medicinos duomenų bazę, kurioje yra 62,2 mln. pacientų duomenys.

Beveik 500 tūkst. jų buvo atlikta apendikso šalinimo operacija – ir beveik 4500 patyrusių šią chirurginę intervenciją (0,92 proc.) vėliau buvo diagnozuota Parkinsono liga. Iš likusių 61,7 mln. pacientų Parkinsono liga susirgo tik 177 tūkst. žmonių (0,29 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš šių duomenų mokslininkai padarė išvadą, kad chirurginė apendicito operacija padidina Parkinsono ligos tikimybę daugiau nei tris kartus.

Kol kas yra paviešinta tik nedidelė dalis šio mokslinio darbo, rašoma BBC. Išsamią ataskaitą mokslininkų komanda žada pateikti gegužės pabaigoje.

Mokslininkai pažymi, kad tai visiškai nereiškia, kad žmonės dabar turėtų visais įmanomais būdais vengti apendikso šalinimo operacijos.

Galų gale, yra seniai žinoma, kad rūkymas sumažina Parkinsono ligos tikimybę 40 proc. – tačiau tai niekaip nenusveria žalingo tabako vartojimo poveikio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų