REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pirmasis šių metų pusmetis daugeliui dirbančiųjų – apsisprendimo metas: vieni svarsto, ar likti atsinaujinusioje 2-os pensijų kaupimo pakopoje ir kaupti toliau, kiti – ar tapti pensijų kaupimo sistemos dalyviu. Ieškantiems informacijos, ką naujoji kaupimo sistema žada būtent jam, į pagalbą ateina ne tik daugybė ekspertų, bet ir pati „Sodra“.

Pirmasis šių metų pusmetis daugeliui dirbančiųjų – apsisprendimo metas: vieni svarsto, ar likti atsinaujinusioje 2-os pensijų kaupimo pakopoje ir kaupti toliau, kiti – ar tapti pensijų kaupimo sistemos dalyviu. Ieškantiems informacijos, ką naujoji kaupimo sistema žada būtent jam, į pagalbą ateina ne tik daugybė ekspertų, bet ir pati „Sodra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo www.tv3.lt redakciją pasiekė laiškas, kurio autorė sako sužinojusi, kad „Sodra“ kiekvienam asmeniškai sukūrė svarbiausios informacijos „krepšelį“. Ši informacija prieinama asmeninėje paskyroje.

REKLAMA

Vanda M: „Ką sužinosiu apsilankiusi savo paskyroje?“

„Iki pensijos man liko dar dvidešimt penkeri metai. Kadangi anksčiau lėšų jokiuose fonduose senatvei nekaupiau, patenku į tą žmonių grupę, kuri dabar turi priimti labai atsakingą sprendimą – ar nuo šiol kaupti, kad sulaukusi pensijos gaučiau papildomų išmokų, ar ne“, – laiške pasakoja Vanda M.

Kaišiadorių rajone gyvenanti moteris rašo, kad daug skaitė apie įvairus kaupimo scenarijus, aptiko nemažai ekspertų patarimų, bet visa tai nepadėjo galutinai apsispręsti, kaip turėtų elgtis būtent ji.

REKLAMA
REKLAMA

„Kolegas darbe girdėjau kalbant, kad „Sodra“ kiekvienam kaupimo sistemos dalyviui yra parengusi „informacijos krepšelį“ apie jo pensijų socialinio draudimo darbo stažą, sukauptas lėšas, bendrovę, kurioje jam siūloma kaupti ir kt., bet norėdama peržiūrėti šią informaciją, turėčiau jungtis prie asmeninės „Sodros“ paskyros internete. Niekada nesu to dariusi, todėl truputį nerimauju, ar man savarankiškai pavyks tai padaryti. Ką būtent aš sužinosiu apsilankiusi savo paskyroje ir kuo šis būdas pranašesnis už kelionę į „Sodros“ padalinį?“, – teiraujasi Vanda M.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asmeninėje paskyroje – informacija būtent jums

Gyventojų noras kuo daugiau sužinoti apie atnaujintą 2-os pakopos pensijų kaupimo sistemą ir ką ši sistema žada būtent jam, o tik po to nuspręsti – būti jos dalyviu ar pasirinkti kokį nors kitą būdą užsitikrinti papildomų pajamų senatvėje, – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vadovės Ingos Buškutės visiškai nestebina: „Juk teks priimti sprendimą, nuo kurio priklausys, kaip gyvensime kelis dešimtmečius tada, kai jau nedirbsime, tad norint nesuklysti, tikrai reikia gerai viską apgalvoti ir net preliminariai pasiskaičiuoti, kokią pensiją gautume, jei kauptume papildomai, ir kokią – jei nuspręstume pasikliauti vien „Sodros“ mokama pensiją“.

REKLAMA

Anot jos, nors apsispręsti galima iki šių metų birželio 30 dienos, procesas jau prasidėjo: sausio mėnesį visus šalies dirbančiuosius, kuriems dar nėra 40 metų, taigi ir laiško autorę, pasiekė „Sodros“ informacija, kad jie įtraukiami į kaupimo sistemą. Ši ir kita aktuali informacija gyventojams pateikta internete asmeninėje „Sodros“ paskyroje, kurią Vanda M. pavadino „informacijos krepšeliu“, o tie asmenys, kurie yra nurodę savo elektroninio pašto adresus, savo pašto dėžutėse rado žinutes, kad „Sodros“ elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje gavo svarbų pranešimą.

REKLAMA

„Todėl jei dar nepasitikrinote savo asmeninės paskyros, pasistenkite tai padaryti artimiausiu metu. Viena iš priežasčių tai padaryti – šioje paskyroje jums jau pateikta informacija, kad esate įtraukiamas į 2-os pakopos pensijų kaupimo sistemą ir kokia pensijų kaupimo bendrovė jums parinkta atsitiktine tvarka. Kuo anksčiau apie tai sužinosite, tuo daugiau turėsite laiko pasidomėti, kaip sekasi tai bendrovei, ir nuspręsti, ar liekate joje, ar norėtumėte pasirinkti kitą, – pateikia pavyzdį I. Buškutė ir priduria: – Atsidaręs savo „krepšelį“ kiekvienas ras ir kitos vertingos informacijos apie kaupimą pensijai 2-oje pakopoje, kuri padės įvertinti įvairius ateities scenarijus, tad svarstydami, ar jums asmeniškai apsimoka būti 2-os pensijų kaupimo pakopos dalyviu, jausitės daug tvirčiau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asmeninės prognozės – tik asmeninėje paskyroje

Apie trečdalis iš maždaug 150 tūkst. naujai įtrauktų į pensijų kaupimo sistemą Lietuvos gyventojų per sausio mėnesį jau pasitikrino savo asmenines paskyras ir sužinojo, kokia bendrovė jiems priskirta, bei kitą aktualią informaciją.

Į pensijų kaupimo sistemą įtrauktiems gyventojams aktuali informacija ir ateityje bus pateikiama per asmenines „Sodros“ paskyras, tačiau tie žmonės, kurie dėl kokių nors priežasčių neturi galimybių prisijungti prie jos „Sodros“ interneto svetainėje, taip pat neliks nuskriausti – jiems informacija, susijusi su pensijų sistemos pertvarka (apie įtraukimą į sistemą, parinktą bendrovę ir kt.), šį mėnesį bus siunčiama registruotu laišku į nurodytą gyvenamąją vietą.

REKLAMA

„Informuoti apie savo norą pasirinkti kitą pensijų kaupimo bendrovę arba troškimą kaupti daugiau, žmonės turėtų iki birželio pabaigos. Jeigu iki to laiko žmonės nesiims jokių veiksmų, nuo liepos jie automatiškai taps pensijų kaupimo sistemos dalyviais ir nuo jų darbo užmokesčio bus skaičiuojama įmoka į pensijų fondą“, – primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vedėja I. Buškutė.

Pasak jo, nors aktualios informacijos galima rasti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Lietuvos banko, pensijų kaupimo bendrovių interneto svetainėse ir kitur, jei turite galimybę, apsilankyti asmeninėje paskyroje tikrai verta: „Vandos M. kolegos teisūs – patogiausia informacijos apie kaupimą pensijai ir tikėtinus jo rezultatus ieškoti būtent elektroninėje asmeninėje „Sodros“ paskyroje. Pavyzdžiui, pasinaudoję prognozuojamos pensijos skaičiuokle sužinosite, kokios būtų jūsų įmokos, jei apsispręsite kaupti papildomai pensijai, kiek galėtumėte sukaupti per visą laikotarpį, kokia būtų jūsų pensija, jei pasikliautumėte vien „Sodra“ ir kokia – jei kauptumėte ir 2-oje pakopoje, – sako ji ir aiškina: – Jei minėta skaičiuokle norėsite pasinaudoti neprisijungę prie savo paskyros „Sodros“ interneto svetainėje, daug duomenų turėsite įvesti patys, o prisijungęs prie jos žmogus matys daug svarbios asmeninės informacijos (pavyzdžiui, socialinio draudimo stažą, sukauptą taškų kiekį), kuri į skaičiuoklę bus įkelta automatiškai – pačiam nereikės jos papildomai ieškoti ir įvesti“.

REKLAMA

Asmeninė paskyra svarbi ne tik dėl pensijos

Prisijungti prie asmeninės „Sodros“ paskyros internete ir ją pasitikrinti iki šiol to nepadariusius ragina ir „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vadovas Saulius Jarmalis. Anot jo, tai itin greitas ir patogus būdas sužinoti naujausią aktualią informaciją apie papildomos pensijos kaupimą 2-os pakopos pensijų fonduose, nes ji kiekvienam gyventojui teikiama būtent per asmenines „Sodros“ paskyras, o registruotų laiškų sulauks tik tie gyventojai, kurie nebus pasitikrinę savo paskyros internete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Asmeninėje paskyroje informacija gyventojams pateikiama suprantamai ir patogiai. Nereikia laukti, kol paskambinus jus sujungs su konsultacijų centru ar ilgai sėdėti eilėje teritoriniame „Sodros“ skyriuje. Be to, paskyroje pateikiami patarimai, ką daryti priėmus vieną ar kitą sprendimą. Taigi, kiekvienas sužino apie savo situaciją: apie esamą arba parinktą pensijų kaupimo bendrovę, įmokų į pensijų kaupimo fondą tarifus, apie „Sodros“ įmokas, iki šiol pervestas pensijų kaupimo bendrovei, tikslų savo senatvės pensijos socialinio draudimo stažą, taškus, „Sodrai“ sumokėtas įmokas ir kt.“, – naudojimosi paskyra privalumus vardija pašnekovas. 

REKLAMA

S. Jarmalis taip pat primena, kad paskyroje veikia internetinė pokalbių programėlė, kurioje realiu laiku galima užduoti klausimus ir gauti atsakymus ne tik apie pensiją, bet kitais su socialiniu draudimu susijusiais klausimais. Pasak jo, nemažai žmonių nuolat naudojasi asmenine paskyra, nes joje randa ne tik daug naudingos informacijos, bet gali naudotis įvairiomis paslaugomis – sužinoti informaciją ir pateikti savo sprendimą dėl pensijos kaupimo, pateikti neterminuotą prašymą ligos išmokai gauti, pateikti prašymus motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokoms, patikrinti, kiek darbdavys sumokėjo įmokų, užduoti rūpimus klausimus ir kita. Ir visa tai – kelių mygtukų paspaudimu, nė karto nenuėjus į „Sodrą“. O pastaruoju metu itin populiari tapo prognozuojamos pensijos skaičiuoklė.

REKLAMA

„Prognozuojamos pensijos skaičiuoklė – labai naudingas įrankis tiems, kuriems reikia priimti sprendimą dėl kaupimo 2-os pakopos pensijų fonduose. Naudotis ja patogiausia prisijungus prie asmeninės paskyros, nes gyventojui pačiam telieka įrašyti savo atlyginimą, o jau kaupiantiems – fonde sukauptą sumą bei paspausti „skaičiuoti“, – asmeninės paskyros privalumus akcentuoja S. Jarmalis.

Naudotis paskyra – paprasta

Žmogus, kuris prie savo „Sodros“ paskyros planuoja jungtis pirmą kartą, tai gali padaryti paspaudęs „Sodros“ interneto puslapyje esančią nuorodą ir pasinaudojęs elektroninės bankininkystės įrankiais ar elektroniniu parašu. Prisijungti galima ir per elektroninius valdžios vartus.

REKLAMA
REKLAMA

„Asmeninė paskyra jau sukurta. Ją atsidarius, jei jungiatės pirmą kartą, pirmiausia atsidarys kontaktų langas, kuriame galima greitai pateikti ar patikslinti informaciją ir pasirinkti būdus, kuriais gauti informaciją jums patogiausia“, – aiškina „Sodros“ atstovas.

Jis pataria gyventojams nurodyti savo elektroninio pašto adresą, kad „Sodra“ nuolat siųstų žmogui jam aktualią informaciją – pateikę savo kontaktus žmonės dar greičiau sužinos, kad yra naujos aktualios informacijos, nes gaus žinutę į savo elektroninį paštą.

Pasak „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vadovo, paskyroje pirmiausia stengiamasi pateikti informaciją, kuri daugumai žmonių tuo metu yra aktuali. Šiuo metu tai informacija apie pensijų kaupimą, taip pat apie įgytą socialinio draudimo stažą senatvės pensijai, sukauptus apskaitos vienetus ir pan.

„Matant visą šią informaciją gyventojams bus lengviau apsispręsti, ar dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje“, – sako S. Jarmalis ir primena, kad prisijungusieji prie asmeninės paskyros per internetinę pokalbių programą gali bet kuria jiems aktualia tema pabendrauti su konsultantu bei rekomenduoja pasinaudoti virtualiu patarėju, kuris veikia visą parą, ir informaciniu „Sodros“ telefonu 1883, kuriuo atsilieps konsultantai, pasirengę atsakyti į visus gyventojus dominančius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų