REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Artėjant pensijų kaupimo pertvarkai, kuri startuos nuo kitų metų sausio 1 dienos, Lietuvos gyventojai vis aktyviau domisi, kaip būsimos permainos paveiks būtent juos. Atsakyti į svarbiausius jiems kylančius klausimus paprašėme Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vedėjos Ingos Buškutės.

Artėjant pensijų kaupimo pertvarkai, kuri startuos nuo kitų metų sausio 1 dienos, Lietuvos gyventojai vis aktyviau domisi, kaip būsimos permainos paveiks būtent juos. Atsakyti į svarbiausius jiems kylančius klausimus paprašėme Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vedėjos Ingos Buškutės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-Pensijų kaupimo pertvarkos inciatoriai dažniausia akcentuoja kelis esminius dalykus – „Sodra“ neperves pinigų į privačius pensijų fondus, todėl kaupiantiems „Sodros“ senatvės pensija nemažės. Be to, bus siekiama įtraukti į pensijų kaupimą visus jaunesnius nei 40 metų dirbančiuosius. Paaiškinkite, kaip būtent žmonės bus skatinami.

REKLAMA

I.Buškutė: Valstybė iš tiesų skatins žmones kaupti pinigus II pensijų pakopoje ir rems kaupiančiuosius keliais būdais. Pirma – į kiekvieno 3 proc. kaupiančio asmens „sąskaitą“ II pensijų pakopoje ji perves po 1,5 proc. dydžio įmoką nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio. Skaičiuojama, kad kitais metais valstybės biudžeto mokama paskata tokiam žmogui sieks po 16,40 eurų kas mėnesį. Antra – kitais metais sumažės mokesčiai, kurie kompensuos dalį į kaupimo fondus gyventojo mokamos įmokos. 

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami paskatinti kaupti tuos žmones, kurie iki šiol nekaupė papildomai pensijai, ir kuriems dar nėra 40 metų, kviesime juos įsijungti į pensijų kaupimą. Jeigu gavęs kvietimą toks žmogus nepraneš nenorintis kaupti, bus laikoma, kad jis apsisprendė dalyvauti ir atsitiktine tvarka bus priskiriamas vienai iš Lietuvoje veikiančių pensijų kaupimo bendrovių bei pradės kaupti asmeninei pensijai. Į kaupimo sistemą įtraukiamas dirbantysis taip pat turės galimybę sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove. Tačiau įtraukimas jokiu būdu nėra prievartinis, nes bet kuris dirbantysis turi teisę atsisakyti kaupti, jeigu to nenori ar turi kitų prioritetų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės, kurie jau dabar kaupia II pensijų pakopoje, taip pat bus įtraukiami į atnaujintą kaupimo sistemą, nes jau anksčiau yra pareiškę norą kaupti papildomai pensijai. Per pirmąjį 2019 m. pusmetį jiems suteikiama vienkartinė galimybė dar kartą pagalvoti, kaip jie nori kaupti ir ar apskritai nori tęsti dalyvavimą kaupime. Jei žmogus kaupia ir nori likti sistemoje, jam nieko daryti nereikia, nebent jis iki šiol kaupė tik „Sodros“ įmokos dalį ir norėtų didinti įmoką iki 3 proc. ne palaipsniui, o iškart. Šiuo atveju apie savo norą reikėtų informuoti pensijų kaupimo bendrovę. Jei žmogus nepageidauja toliau kaupti, jis gali arba su visa sukaupta pinigų suma grįžti į „Sodrą“, arba stabdyti kaupimą pensijų fonde ir atsiimti iki to momento sukauptas lėšas, kai sulauks pensijos amžiaus.

REKLAMA

-Aptarkime konkrečias situacijas. Juk net jei du žmonės uždirba tokį patį atlyginimą ir kaupia po tiek pat, sumos, kurias jie sukaups iki pensijos, bes nevienodos, nes tai priklauso ir nuo kaupimo trukmės bei kitų dalykų. Būtent tai ypatingai domina portalo skaitytojus. Vienas iš jų rašo: „Mes, trys draugai, dirbantys vienoje įmonėje, iki šiol papildomai pensijai nekaupėme. Girdėjome, kad mus, o mums 28-33 metai, savaime įtrauks į II pakopos pensijų kaupimo sistemą, bet mes dar neapsisprendėme, ar norime. Ką turėtume daryti, jei nuspręsime kaupti?“

REKLAMA

Taigi, ką turėtų žinoti žmonės, kurie iki šiol nepradėjo kaupti, ir kuriems dar nėra 40 metų?

I.Buškutė: Jauni dirbantys gyventojai iki 40 metų, kurie iki šiol nekaupia pensijai II pakopos fonduose, kaip jau minėjau, nuo kitų metų bus įtraukiami į II pakopos pensijų kaupimo sistemą, tačiau galės atsisakyti kaupti. Apie tokį sprendimą reikės pranešti „Sodrai“. Kvietimas įsitraukti į kaupimo sistemą bus kartojamas kas 3 metus, kol žmogui sukaks 40 metų.

Kaip tai vyks praktiškai? Per 2019 m. sausio mėnesį „Sodra“ asmeniškai kiekvieną jauną dirbantįjį iki 40 m. informuos, kad jis įtraukiamas į kaupimo sistemą. Informacija bus pateikta elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje. Jei asmuo „Sodrai“ yra nurodęs savo elektroninio pašto adresą, informacija apie tai, kad gyventojų aptarnavimo sistemoje jis gavo svarbų pranešimą, žmogų pasieks ir elektroniniu paštu. Jei asmuo savo paskyros per sausio mėnesį nepasitikrins, informacija jam bus siunčiama registruotu laišku.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu žmogus nori kaupti, gavus pranešimą apie įtraukimą į kaupimo sistemą jam nieko daryti nereikia – paprasčiausiai nuo 2019 m. liepos mėn. prasidės įmokų mokėjimas. Jo įmoka iš pradžių sudarys 1,8 proc. nuo darbo užmokesčio, o per penkerius metus pasieks 3 proc. Tačiau jei žmogus pageidauja, jis nelaukdamas, kol praeis penkeri metai, gali pareikšti norą kaupti po 3 proc. Kaupiant po 1,8 proc., sumažėję mokesčiai kompensuos didžiąją įmokos dalį, kaupiant po 3 proc. – apie pusę. Žmogaus mokėtinas įmokas apskaičiuos ir perves „Sodrai“ darbdaviai, o „Sodra“, pridėjusi iš valstybės biudžeto priklausančią įmoką, perves pinigus į asmens sąskaitą pensijų fonde. Valstybės paskata sieks 1,5 proc. nuo vidutinio atlyginimo kaupiantiems po 3 proc. ir 0,3 proc. – kaupiantiems po 1,8 proc. , o vėliau didės proporcingai asmens įmokos augimui.

REKLAMA

Jei žmogus nuspręs atsisakyti, apie tokį savo sprendimą turės informuoti „Sodrą“, ir tai padaryti reikės iki 2019 m. birželio 30 d. Neišreiškę valios asmenys nuo liepos 1 d. taps pensijų kaupimo dalyviais ir dalyvaus pensijų kaupime iki sukaks senatvės pensijos amžius. Išimtiniais atvejais, esant labai svarbioms priežastims, dėl kurių asmuo negalėjo per nustatytą teminą atsisakyti dalyvauti kaupime, tai bus galima padaryti ir vėliau, pateikus svarbias priežastis pagrindžiančius dokumentus. Jei žmogus ir toliau nenorės dalyvauti sistemoje, savo atsisakymą jis turės išreikšti kaskart, kai bus įtraukiamas.

REKLAMA

Pavyzdžiui, jei jums dabar 28-eri, tai kvietimą gausite 2019 m., o jei atsisakysite, tai jis bus kartojamas 2022 m., po to 2025 ir 2028 m., o 2031 m. kvietimo jau negausite, nes jums tais metais bus jau daugiau negu 40 metų. Bet jei, sakykime, 2019 m. atsisakėte, o vėliau nusprendėte kaupti, jums nebūtina laukti, kol vėl būsite pakviestas įsitraukti į kaupimo sistemą, nes sutartis dėl kaupimo bet kada galima sudaryti savanoriškai.

- Nemažai žmonių jau seniai pradėjo kaupti pinigus papildomai pensijai. Dalis jų ir patys prisideda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką svarbu žinoti tiems, nuo kurių atlyginimo jau dabar į pensijų fondus pervedami 2 proc. ir ką jiems reikės daryti prasidėjus 2019-iems?

I.Buškutė: Žmonės, patys prisidedantys nuo atlyginimo, šiuo metu kaupia pagal formulę 2+2+2. Tai reiškia, kad 2 proc. nuo atlyginimo į pensijų kaupimo sąskaitą perveda pats žmogus, dar 2 proc. iš jo sumokėtų įmokų į fondą perveda „Sodra“, o dar 2 proc. nuo vidutinio šalies atlyginimo skiriama iš valstybės biudžeto.

Jei šie žmonės norės toliau kaupti lėšas papildomai pensijai ir apsispręs dalyvauti atnaujintoje II pakopos pensijų kaupimo sistemoje, jiems nieko daryti nereikia. Pasikeitimas tik toks, kad nuo 2019 m. sausio mėn. „Sodros“ pervedimai į pensijų fondus bus sustabdyti, o šių asmenų įmoka sudarys jau 3 proc. nuo darbo užmokesčio. Tačiau, kaip minėjau, sumažėję mokesčiai kompensuos įmokos dydžio pasikeitimą ir dabartinius „Sodros“ pervedimus. Valstybė šiuos žmones taip pat skatins kaupti, pridėdama 1,5 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio.

REKLAMA

Jeigu žmogus nenorės toliau kaupti, apie savo sprendimą jis turėtų pranešti dabartinei savo pensijų kaupimo bendrovei iki 2019 m. birželio 30 d. Kaupti nenorintis asmuo gali rinktis 2 kelius – arba grįžti į „Sodrą“ su visa pinigų suma ir atkurti dėl dalyvavimo kaupime sumažintos pensijos dydį bei, jei pensijų fonde lėšų yra daugiau negu jų buvo pervedusi „Sodra“. įgyti daugiau taškų, į kuriuos bus atsižvelgta skaičiuojant senatvės pensiją, arba stabdyti kaupimą ir naudotis jau sukauptais pinigais, kai sukaks senatvės pensijos amžius.

REKLAMA

- Žmonės,kurie kaupia ir dabar, tačiau tenkinasi tik „Sodros“ pervedimais, teiraujasi, ar jiems, jei nuspręs dalyvauti II pensijų kaupimo pakopoje, taip pat reikės prisidėti patiems ir kokia tai bus suma, o Ona K. iš Šiaulių nerimauja, ar apskritai galės toliau kaupti...

Taigi, ką turėtų daryti tie, kurie kaupia, tačiau patys nuo atlyginimo neprisideda?

I.Buškutė: Niekas šių žmonių iš pensijų kaupimo sistemos tikrai neišmes. Tačiau jie dabar kaupia pagal formulę 2+0+0, kuri reiškia, kad įmokas į pensijų fondą perveda tik „Sodra“. Kadangi pats žmogus visiškai neprisideda prie kaupimo, tai ir paskata iš valstybės biudžeto jam neskiriama.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2019 m. sausio mėn. „Sodra“ pinigų į pensijų fondus neperves, o tokių asmenų įmoka, jei jie nuspręs toliau dalyvauti sistemoje, sudarys 1,8 proc. nuo darbo užmokesčio. Per penkerius metus kasmet didėdama įmoka pasieks 3 proc., tačiau kaupiantieji bet kada gali nuspręsti atsisakyti pereinamojo penkerių metų laikotarpio ir pradėti kaupti po 3 proc. iš karto, po metų, pusantrų, dviejų ir t.t.

Kaupiant po 1,8 proc. sumažėję mokesčiai kompensuos didžiąją įmokos dalį, kaupiant po 3 proc. – apie pusę. Valstybės paskata, kuri kaupiantiems po 3 proc., sieks 1,5 proc. nuo vidutinio atlyginimo, kaupiantiems po 1,8 proc. ji sudarys 0,3 proc.vidutinio atlyginimo, tačiau didėjant asmens mokamoms įmokoms proporcingai didės.

Taigi, jei asmuo nori kaupti toliau, jam nieko daryti nereikia. Jei jis apsispręs pradėti kaupti ne po 1,8 proc., o iš karto po 3 proc., turėtų kreiptis į tą bendrovę, kurioje kaupia.

Jeigu šiai žmonių grupei priklausantis asmuo nenorės toliau kaupti, apie savo nenorą jis turi pranešti savo pensijų kaupimo bendrovei iki 2019 m. birželio 30 d. Šie asmenys taip pat gali rinktis vieną iš dviejų galimybių – arba grįžti į „Sodrą“ su visa pinigų suma ir atkurti „Sodros“ senatvės pensijos dydį, arba tiesiog stabdyti kaupimą, o sukauptais pinigais naudotis tada, kai sukaks senatvės pensijos amžius.

REKLAMA

-Minėjote, kad kaupti ypatingai bus raginami dirbantys asmenys, kuriems dar nesukako 40 metų. Tačiau naująja sistema domisi ir penktą dešimtį įpusėję žmonės. Antai Janina S. rašo, jog anksčiau vis pasvarstydavo, jog kaupti apsimoka, bet svarstymai ir liko svarstymais. „Dabar esu tvirtai apsisprendusi dalyvauti, bet man jau 44-eri, ar mane dar priims“? – teiraujasi ji.

Taigi, ar gali dirbantieji, kurie iki šiol nekaupė lėšų pensijai fonduose, ir kuriems jau per 40 metų, tapti atnaujintos II pensijų kaupimo pakopos dalyviais ir kaip tai padaryti?

I.Buškutė: Dirbantieji, kuriems jau yra per 40 metų ir kurie šiuo metu papildomai pensijai nekaupia, į atnaujintą kaupimo sistemą nebus įtraukiami. Jei tokio amžiaus žmogus kaupti nenori, jam nieko daryti ir nereikia. Tačau jei nori kaupti, šie žmonės savo iniciatyva bet kuriuo metu gali sudaryti sutartį su pensijų kaupimo fondu ir kaupti tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir kiti gyventojai.

Tačiau priimdami sprendimą, kaupti savanoriškai ar ne, jie turėtų įvertinti tai, kad kaupimas II pensijų pakopoje laikomas prasmingu tokiu atveju, kai trunka ne trumpiau nei 25-30 metų. Būtent dėl šios priežasties ir nuspręsta jų neįtraukti automatiškai, bet norintiems kaupti palikta galimybė įsitraukti patiems.

REKLAMA

- Antroji pensijų kaupimo pakopa Lietuvoje veikia nuo 2004 m. Iš pradžių įmokos buvo pervedamos tik iš „Sodros“, o nuo 2013 m. atsirado galimybė kaupti pagal 2+2+2 formulę. Kita vertus, keičiant taisykles žmonės galėjo iš naujo apsispręsti, ar nori dalyvauti II pakopos sistemoje, ir dalis gyventojų nutarė stabdyti kaupimą, o lėšas paliko pensijų fonduose.

Apibendrinant klausimas skambėtų taip: „Ar reikia ko nors imtis dėl fonduose likusių pinigų ir ar galima nuo kitų metų kaupti atnaujintoje II pensijų pakopoje“?

I.Buškutė: 2013 m. įmokų pervedimą susistabdę asmenys, nepriklausomai nuo jų amžiaus, bus kviečiami atnaujinti dalyvavimą kaupime 3 kartus – lygiai taip pat, kaip ir tie, kurie sustabdys savo dalyvavimą 2019 m. Tačiau tiems asmenims, kurie iki įmokų sustabdymo kaupė tik 2 procentus iš „Sodros“, įmokos didės palaipsniui, o jei žmogus 2013 m. iš pradžių pateikė sutikimą dalyvauti kaupime pagal formulę 2+2+2, o paskui išvis nutraukė įmokų pervedimą, jis iškart kaups pilna apimtimi, t.y. 3 proc.

Ir dar vienas svarbus dalykas tiems, kurie prieš penkerius metus nutraukė kaupimą, o sukauptas lėšas paliko fonduose – visi, sustabdę kaupimą 2013 m., gali apsispręsti grįžti į „Sodrą“ su visa sukaupta pinigų suma. 

REKLAMA

Taip par noriu priminti, kad Lietuvos pensijų sistema sudaryta iš 3 pakopų. Pirmąją pakopą sudaro valstybinio socialinio draudimo pensija, skiriama Lietuvos gyventojams, kurie nuo savo darbo užmokesčio moka įmokas „Sodrai“. Teisę į senatvės pensiją asmuo įgyja, kai sukaupia reikiamą stažą. Minimalusis stažas senatvės pensijai gauti mūsų šalyje yra 15 metų, būtinasis – šiuo metu 30,5 metų, o 2027-aisiais pasieks 35-erius metus. Norint sukaupti stažo metus reikia mokėti įmokas bent nuo dvylikos minimalių mėnesinių algų per metus.

II pakopa šiuo metu – tai kaupimas pensijų fonduose, kai dalis ar visa įmoka pervedama iš „Sodros“ ir/ar valstybės biudžeto, bet prie kaupimo gali prisidėti ir pats dirbantysis. Nuo 2019 m. būtent ši pakopa reformuojama ir, kaip minėjau, 3 proc. nuo darbo užmokesčio į pensijų fondus mokės sistemoje dalyvaujantis dirbantysis, o valstybės paskata sudarys 1,5 proc. nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio.

III pensijų kaupimo pakopa – privatus kaupimas, kai įmokas moka pats dirbantis asmuo, savo iniciatyva sudaręs sutartį su pensijų kaupimo bendrove. Pastaroji pakopa išliks nepakitusi ir nuo kitų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų