REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškančius darbo labiausiai traukia galimybės visapusiškai tobulėti, dirbti laisvu grafiku, o mažiausiai žmones domina galimybė tapti įmonės, kurioje dirba, dalininku. Tokias įžvalgas skelbia specialistų paieškos portalas CVMarket.lt.

Ieškančius darbo labiausiai traukia galimybės visapusiškai tobulėti, dirbti laisvu grafiku, o mažiausiai žmones domina galimybė tapti įmonės, kurioje dirba, dalininku. Tokias įžvalgas skelbia specialistų paieškos portalas CVMarket.lt.

REKLAMA

Nors dažnas darbdavys Lietuvoje skundžiasi vis sunkiau surandantis jam reikalingų darbuotojų, dauguma darbo skelbimų ir toliau mirga tokiais pasiūlymais kaip “laiku mokamas atlyginimas“, „konkurencinga alga“, „visos socialinės garantijos“, „geros darbo sąlygos“ ir net „visi darbui reikalingi įrankiai“.

Jei dėl vertingo specialisto konkuruojantys du daugmaž vienodo lygio darbdaviai siūlo tą patį privalumų „komplektą“, šiam tampa tikrai sunku išsirinkti, ir tuomet nusveria kokie nors papildomai pasiūlyti ne tokie nusibodę privalumai, - sako specialistų paieškos portalo CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - todėl ieškančių darbo ir paklausėme, kokia papildoma darbdavio siūloma nauda, jei atlyginimas būtų tinkamas, juos labiausiai “kabintų“. Iš viso apklausoje dalyvavo 1201 dirbantis Lietuvos įmonėse ir įstaigose“.

Kaip paaiškėjo, labiausiai darbuotojai Lietuvoje vertina tiek asmeninio, tiek profesinio tobulėjimo galimybes. Darbdavys, kuris sutiks apmokėti ar skirs darbo laiko darbuotojo tobulėjimui, tikrai neprašaus, nes toks privalumas “kabina“ vieną iš trijų dirbančiųjų. Dar beveik 12 proc. apklaustųjų susigundytų ir tokiu hipotetiniu pasiūlymu, kai darbdavys apmoka darbuotojui vieną darbo savaitės dieną, kurią šis gali skirti savo reikmėms, taip pat ir tobulėjimui.

REKLAMA
REKLAMA

Prisirišti nenori

Ieškančius darbo traukia galimybė dirbti laisvu grafiku. Už tai balsuotų 18 proc., o nuotolinio darbo pasiūlymu susidomėtų 12,2 proc. respondentų. Įdomu, kad tarp susigundžiusių darbu iš namų daugiau dailiosios lyties atstovių. Kadangi jos dažniausiai sėdi su vaikais šiems susirgus, nuotolinis darbas yra išeitis neimti biuletenio. Dar beveik 12 proc. respondentų nurodė, kad jiems patiktų naudotis įmonės automobiliu arba, kad darbovietė padengtų nuosavo automobilio naudojimo išlaidas. Nenuostabu, kad šis darbdavio pasiūlymas kur kas patrauklesnis pasirodė vyrams.

REKLAMA

Visi kiti privalumai surinko po vienaženklį procentą balsavusių. Daugiausiai buvo pasirinkusių galimybę padirbėti/pasistažuoti užsienyje (5,2 proc.), papildomu sveikatos draudimu susigundė 2,6 proc., pietumis ir užkandžiais įmonės sąskaita – 2,4 proc., sporto abonementu ar pramogomis įmonės sąskaita – 2,1 proc. respondentų.

Erelis danguj nevilioja

Startuoliuose itin madingas pasiūlymas pigiau įsigyti darbovietės akcijų susilaukė mažiausio populiarumo – tik 1,6 proc. Regis, mažai lietuvių tiki, kad nebrangiai įsigytos darbovietės akcijos po keliolikos metų pabrangs, kaip kad atsitiko su „Skype“ ar „Apple“ vertybiniais popieriais. Pastarųjų kaina, pavyzdžiui, nuo 2002 m. iki dabar pašoko net 95 kartus. Tarp lietuvių, kurie vis dėlto susigundytų tokia perspektyva, vėlgi daugiau vyrų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek nustebino skirtingų amžiaus darbuotojų prioritetai. Nuotolinį darbą kaip labiau „kabinantį“ rinkosi tie, kam per 30 metų. Jiems pasirodė patrauklesnis ir darbdavio pasiūlymas suteikti įmonės automobilį ar apmokėti transporto išlaidas. Jaunimui labiau imponavo laisvas darbo grafikas, galimybė padirbėti ar pasistažuoti užsienyje, o ir susigundžiusių nemokamu maitinimu įmonėje daugiau buvo tarp tų, kam dar nėra 30-ies.

Kuo skiriamės nuo amerikiečių

JAV dirbantieji viliojami kur kas didesne įvairių priedų įvairove. Ypač tuo pasižymi tokios kompanijos kaip „Google“, „Facebook“, „AirBNB“, „Netflix“ ir kt. Tačiau amerikiečiams patraukliausių naudų sąraše sutinkame ir pozicijas, matytas lietuviškame TOP’e. Kaip rodo JAV kompanijos „Fractl“ 2017 m. atlikta 2000 dirbančiųjų apklausa, didžiausius šansus sudominti dirbantįjį turi tas JAV darbdavys, kuris pasiūlys geresnį sveikatos draudimą. Antroje vietoje randame lankstesnį darbo laiką, trečioje – ilgesnes atostogas (JAV nereglamentuoja atostogų laiko, 77 proc. darbdavių savo iniciatyva suteikia 10 dienų atostogas, jei darbuotojas išdirbo ilgiau metų). Po to seka nuotolinio darbo galimybė. Populiariausių naudų darbuotojui penketuką užbaigia vėlgi neribotos atostogos.

Laisvas grafikas kaip ir nuotolinis darbas labiau imponuoja amerikietėms, o amerikiečiai kiek dažniau susigundytų tokiomis darbdavio siūlomomis naudoms kaip maitinimas įmonės sąskaita, nemokamas sporto klubas ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų