REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas žada šią sesiją teikti pataisas, kad iš gynybos pirkimų būtų eliminuotos reputacines ir kitokias rizikas galinčios kelti įmonės.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas žada šią sesiją teikti pataisas, kad iš gynybos pirkimų būtų eliminuotos reputacines ir kitokias rizikas galinčios kelti įmonės.

REKLAMA

„Labai svarbu išvengti įsigijimų iš įmonių ir asmenų, kurių veikla yra arba buvo nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais, todėl artimiausiu metu bus keičiamas Viešųjų pirkimų įstatymas, kad įmonės, kurių savininkų reputacija arba veikla nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais, negalėtų dalyvauti pirkimuose, susijusiuose su mūsų gynybiniais pajėgumais“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė V. Bakas.

Seimo komiteto vadovas tvirtino, jog ir dabar yra tam tikrų mechanizmų, leidžiančių valdyti šias rizikas, tačiau to nepakanka.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar iš tiesų turime įstatymų spragų, jei ribojimai ir yra, jie nepakankami“, – teigė V. Bakas.

„Šiuo metu pradėti konkursai, susiję su karinių miestelių statybomis, pradinės investicijos yra 150 mln. eurų, ir mes tikimės, kad asmenys, kurių veikla nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais, tokiuose projektuose negalės dalyvauti. Šiuo metu tam tikri mechanizmai yra, įtraukimas į nepatikimų tiekėjų sąrašą, bet jie šiek tiek sudėtingi ir kartais nepasiteisina, surandami būdai, kaip juos ateiti“, – kalbėjo NSGK pirmininkas.

REKLAMA

V. Bakas su grupe narių yra registravę pataisas, kurios užkerta kelią viešuosiuose pirkimuose gynybos ir saugumo srityje dalyvauti įmonėms, kurios pačios ar jų vadovai teisti už korupciją.

Pataisų aiškinamajame rašte kalbama apie ydingą praktiką, kai tiekėjai, įrašyti į nepatikimų įmonių sąrašą, įsteigia naujas bendroves ir toliau dalyvauja viešuosiuose pirkimuose – taip išvengia atsakomybės.

Pataisomis perkančiąsias organizacijas ketinama įpareigoti iškart atmesti paraiškas, jeigu jas pateikęs tiekėjas bus padaręs nusikalstamas veikas valstybės tarnybai ir viešiesiems finansams.

REKLAMA
REKLAMA

Viešuosiuose pirkimuose negalėtų dalyvauti asmenys ar jų vadovaujamos įmonės, jeigu jie būtų pripažinti kyšininkavusiais, užsiėmusiais prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavę, pripažinti neatlikę pareigų ar neteisėtu teisių į daiktą įregistravimu.

Taip pat pirkėjas negalėtų priimti paraiškų, jeigu dėl viešuosiuose pirkimuose siekiančios dalyvauti bendrovės patronuojančiosios įmonės per pastaruosius penkerius metus buvo priimtas ir įsiteisėjęs apkaltinamasis teismo nuosprendis.

Tokie patys reikalavimai būtų keliami ir tada, kai tiekėjo, nesvarbu, ar jis bus fizinis asmuo, ar įmonė, vadovo, akcininko, dalininko, taip pat jo patronuojančiosios įmonės akcininko, dalininko, vadovo, turinčio teisę įmonės vardu sudaryti sandorį, ar buhalterio ar kito asmens, galinčio surašyti ir pasirašyti tiekėjo apskaitos dokumentus, veikla būtų pripažinta kaip nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų