REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuris – būsimasis policininkas Saulius Skvernelis ar būsimasis ekonomistas Gitanas Nausėda – 12-oje klasėje neišlaikė matematikos egzamino? Šį atsakymą bei kitus pažadus, paskutinės vilties rinkėjų viliones, kviečiame sužinoti.

Kuris – būsimasis policininkas Saulius Skvernelis ar būsimasis ekonomistas Gitanas Nausėda – 12-oje klasėje neišlaikė matematikos egzamino? Šį atsakymą bei kitus pažadus, paskutinės vilties rinkėjų viliones, kviečiame sužinoti.

REKLAMA

Kviečiame susipažinti, kaip atrodo paskutinieji dviejų iš lyderių trijulės kandidatų masiniai susitikimai su rinkėjais, kurie, beje, persunkti pagyrų sau ir strėlių varžovams.

Gyrėsi darbais

Iki penktos vakaro premjeras, o po penktos – kandidatas į prezidentus S. Skvernelis uoliai rūpinasi šios taisyklės nesulaužyti. Į Vilkaviškio parapijos salę penktadienį jis atskuba kelios minutės po 17 valandos. Tiesa, prieš tai miestelyje su vietos valdžia jis susitiko kaip premjeras. Na, o salėje žinomą veidą žmonės pasitinka plojimais.

Viena gerbėja kandidatui įteikia ir tulpių. Salėje susirinkę per šimtą žmonių, daugiausia – vyresnio amžiaus vilkaviškiečiai. Nieko nelaukęs S. Skvernelis puola aiškinti, kodėl važinėja po regionus: esą tam, kad čia susirinkusieji jo viziją išgirstų patys, o ne per neva priešiškai nusiteikusią žiniasklaidą. Tokią nuomonę apie dalį šalies žurnalistų ir politologų S. Skvernelis žmonėms regionuose perša nuolat.

REKLAMA
REKLAMA

„Susidaryti patiems nuomonę, o ne tai, kas peršama ar formuojamas įvaizdis, kad ministras pirmininkas yra piktas, pasipūtęs, arogantiškas, emocijų nevaldantis ir visoks kitoks blogis“, – rinkėjams sakė S. Skvernelis

REKLAMA

Galbūt bandydamas tai įrodyti S. Skvernelis kalba ne nuo scenos, o nuolat žingsniuoja po salę. Nors susitikimo tema – Prezidento rinkimai ir Lietuvos ateitis po jų, premjeras kone visą laiką giriasi savo Vyriausybės nuveiktais darbais.

Pavyzdžiui, drastišku šešėlio mažinimu. Tiesa, skaičiai jau gerokai kuklesni nei per apsilankymą Šiauliuose kovo pabaigose, kai S. Skvernelis gyrėsi iš šešėlio ištrauktais keturiais milijardais eurų. Vėliau kandidato komanda pripažino, kad tąkart įsivėlė klaida.

„Ištraukė iš šešėlio kasmet po 250 mln. eurų. Tai yra faktas“, – tvirtino ministras pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi salėje sėdi beveik vien pensininkai, nenuostabu, kad kandidatas kartoja ir pažadą dėl esą paaugsiančių pensijų, jei bus išrinktas šalies vadovu.

„Galiu atsakingai pakartoti: ne mažiau kaip 400 eurų senatvės pensija. Galite klausti: prie ko čia prezidentas? Tam pasiekti reikalinga politinė valia“, – žadėjo S. Skvernelis.

Neseniai pagarsėjęs siūlymu Baltarusijai branduolinius Astravo reaktorius keisti dujiniais, šia tema S. Skvernelis prabilo ir Vilkaviškyje.

„Ši valdžia daro viską, kad to objekto ten nebūtų. Kai įkraus branduolinį kurą į reaktorių, tada kelio atgal nebus. Tada bus kitas iššūkis – mūsų saugumo užtikrinimo“, – tikino S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kaip ir reikėjo tikėtis, Baltarusija siūlymą atmetė. Savo ruožtu miestelio gyventojus domino ir nacionalinės, ir vietinės problemos: vieni klausė apie vienalytes santuokas, kiti apie naują baseiną Vilkaviškyje.

Panašu, kad susitikimas su S. Skverneliu miestelyje labiau pritraukė jo simpatikus. Po pusantros valandos trukusio susitikimo daugelis žmonių žarstė pagyras premjerui. Abejojančių, už ką balsuoti sekmadienį, tik keletas.

Neišlaikė egzamino

Jei S. Skvernelis šią savaitę dar žada aplankyti keletą regionų, tai G. Nausėda surengė paskutinį masinį susitikimą su rinkėjais. Tiksliau – gerbėjais, į nedidelę salę Nacionalinėje dailės galerijoje pakviesti būtent tokie. G. Nausėdos veiksmų plano pristatymas ramesnis, kandidatas jį pavadino „Gerovės valstybės kūrimo planu“. G. Nausėda, skirtingai nei S. Skvernelis, pažadų skaičiais neiliustruoja, tačiau irgi skuba paneigti, kad prezidentas visai neturi įtakos algoms ar pensijoms.

REKLAMA

„Net ir vidaus politikoje jis gali daug“, – įsitikinęs G. Nausėda.

Kandidatas pristatė 10 svarbiausių darbų, kurių siektų tapęs prezidentu. Tarp jų – dažnai girdimi atskirties mažinimas, socialinės apsaugos gerinimas. Kandidatas laido kritiką ne tik S. Skvernelio aplinkai – Stasio Jakeliūno tyrimams apie krizės priežastis.

„Kartais tie tyrimai yra dėl tyrimų. Kartais skeptiški stebėtojai sako: baigsis rinkimai – baigsis ir tie tyrimai, niekam jie bus nebeįdomūs. Jeigu taip, tai siunčiame labai neigiamą signalą užsienio investuotojams“, – mano kandidatas.

Jis kritikuoja ir šalies vadovę, keldamas klausimą, ar prezidentūra netapo „uždaru klubu“, kabančiu virš kitų valdžios institucijų.

REKLAMA

„Aš manau, kad Lietuvos politikai reikia šviežio vėjo. Dalykai, kurie tęsiasi metų metais ir nėra kvestionuojami, galvojama, kad kitaip ir negali būti, jie privalo būti kvestionuojami“, – kalbėjo G. Nausėda.

Galiausiai, sulaukęs klausimo apie stresą patiriančius abiturientus, ekonomistas prajuokina publiką prisipažinęs, kad pats kadaise neišlaikė lemtingo egzamino.

„Žinote, galėčiau ir kokiam Sauliui Skverneliui pasakyt: kodėl jūs man nuolat keliate stresą? O jeigu rimtai, tai matematikos egzamino metu ir aš esu patyręs stresą tiek iki egzamino, tiek po jo, nes pirmaisiais metais, stodamas į Vilniaus Universitetą, neįstojau dėl neišlaikyto matematikos egzamino“, – prisiminimais dalijosi kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per porą valandų trukusį renginį salėje nuskambėjo tik vienas į kritiką panašus pastebėjimas.

„Ar atsiras pakankamai politinės valios (…) įgyvendinti nors 25 proc. to, ką čia pasakėte?“ – klausė į susitikimą atėjęs žmogus.

Likusieji tikina neturintys abejonių, už ką balsuoti sekmadienį.

Portalas tv3.lt primena, kad pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 12 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų