REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Po „valstiečių“ deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimų apie galimą naują valdančiąją koaliciją po prezidento rinkimų, kitų Seime esančių partijų atstovai svarsto įvairius scenarijus, bet dalis politikų ministro pirmininko žodžiuose įžvelgia manipuliavimą rinkėjais.

Taip jie reagavo į S. Skvernelio pareiškimą, kad nelaimėjęs prezidento rinkimų jis gali pasitraukti iš premjero pareigų, o parlamente gali susiformuoti nauja koalicija.

Dalis opozicijai priklausančių Seimo narių tai vertina kaip rinkėjų mobilizavimą prieš rinkimus.

„Aš traktuočiau tai kaip rinkėjų mobilizavimą metant tą argumentą, kad jeigu premjeras netaps prezidentu, tai sustos visi geri darbai, nebus tęsiamos pradėtos iniciatyvos ir panašiai“, – BNS ketvirtadienį sakė opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jai antrino socialdemokratų vadovas Gintautas Paluckas.

„Šiandien kalbėdamas apie atsistatydinimą, aš manau, kad jis tiesiog dalyvauja prezidento rinkimų kampanijoje ir mėgina savo rėmėjus sutelkti baimės ir grėsmės akivaizdoje“, – BNS teigė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvirkščiai – S. Skvernelis turi eiti premjero pareigas iki pabaigos, nes jis tiek pažadų yra išdalijęs, kad jų įgyvendinti, jis pats žino, nepajėgs. Tai šiuo atveju atsistatydinimas jam būtų viena geriausių išeičių“, – pridūrė socialdemokratas.

REKLAMA

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė jaučiantis dalies Seimo narių ketinimus palikti valdančiąją daugumą, bet detaliau situacijos nekomentavo.

„Jaučiame visuomenėje tvyrantį pokyčių norą bei dalies Seimo narių ketinimus palikti valdančiąją daugumą. Tačiau kol kas dar yra kiek per anksti apie tai konkrečiai kalbėti“, – BNS tvirtino didžiausios opozicinės frakcijos vadovas.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas sakė, kad „valstiečių“ frakcijoje esantys Seimo nariai gali prarasti pasitikėjimą jos vadovu Ramūnu Karbauskiu, nes šiam nepavyks įgyvendinti pažado laimėti visus tris 2019-ųjų rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pats S. Skvernelis po rinkimų „neturėtų būti įsikibęs į parankę R. Karbauskiui“ ir, tikėtina, ieškos būdų pasitraukti.

„Pats S. Skvernelis matys, kad šitas aljansas su R. Karbauskiu neduoda rezultatų. (...) Jis galėtų po prezidento rinkimų sakyti, kad mūsų Vyriausybė buvo reformistinė, bet dabar susiklostė tokios aplinkybės, išeiti pakelta galva ir ruoštis 2020 metų Seimo rinkimams“, – BNS kalbėjo E. Gentvilas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sako nejaučiantis grėsmės, kad valdžią perimtų opozicija ir priminė dar pernai išsakęs kvietimą jungtis prie „tvarkiečių“ Liberalų sąjūdžiui bei kartu dalyvauti koalicijoje su „valstiečiais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Liberalų sąjūdis įrodė per savivaldos rinkimus, kaip ir mes, kad gali laimėti, kad esame daugmaž stiprūs regionuose, ir siūlyti formuoti plačiąją koaliciją. Joje galėtų būti socialdarbiečiai, „valstiečiai“, „tvarkiečiai“, liberalai ir tie patys lenkai. Toje vietoje matau galimybę darbui, nes dabar, kai reikia balsuoti, trūksta balsų“, – tvirtino politikas.

Po prezidento rinkimų tvirtinant naują Vyriausybę, jo nuomone, turėtų būti atitinkamai persiskirstyti ir ministrų postai.

Socialdarbiečių pirmininko Gedimino Kirkilo nuomone, vienintelis galimas persiskirstymas po rinkimų būtų oficialus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos -Krikščioniškų Šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) prisijungimas prie valdančiųjų.

REKLAMA

De facto dabar daugumos nėra. Tad aišku, kad yra noras galbūt ją išplėsti kalbantis su Lietuvos lenkų rinkimų akcija. O jei kas nors nori suformuoti naują daugumą, kas tai trukdo padaryti dabar? Tokių bandymų jau daug buvę, bet tai nepavyko. Aš manau, kad net nesėkmės atveju, S. Skvernelis išliks premjeru nepriklausomai nuo išrinkto prezidento. Nes prezidento galios apribotos – (į premjerus – BNS) teikiamas tas, ką pasiūlo dauguma“, – aiškino G. Kirkilas.

LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis tvirtino, kad kol kas partija susikoncentravusi į prezidento rinkimus ir apie galimas koalicijos permainas negalvoja.

Apie galimą naują valdančiąją daugumą S. Skvernelis paskelbė ketvirtadienį pristatydamas savo prezidento rinkimų programą.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad „valstiečiai“ trauktųsi iš valdžios, jei pralaimėtų prezidento ir Europos Parlamento rinkimus.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną. Pagal naujausią „Vilmorus“ apklausą, S. Skvernelis nusileidžia ekonomistui Gitanui Nausėdai ir konservatorių kandidatei Ingridai Šimonytei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų