REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Facebook“ grupėje „Draugiška gyvūnams Lietuva“ didelio dėmesio sulaukė Šilutėje užfiksuotas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip grupelė jaunuolių prie vandens telkinio kankina šunį – vienas vaikinas paėmė iš pažiūros nedidelį šunį ir sviedė jį į vandens telkinį.

„Facebook“ grupėje „Draugiška gyvūnams Lietuva“ didelio dėmesio sulaukė Šilutėje užfiksuotas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip grupelė jaunuolių prie vandens telkinio kankina šunį – vienas vaikinas paėmė iš pažiūros nedidelį šunį ir sviedė jį į vandens telkinį.

REKLAMA

Vaizdo įrašu pasidalinusi „Facebook“ vartotoja teigė, kad „Jau po įvykio policija atvyko, [jaunuoliai] buvo išgėrė. Šuniuką atidavė šeimininkams. Baisu patikėti, kad šitaip elgiamasi Šilutėje su šuniukais. Pagal šeiminius, jie šitaip maudo šunis“, – stebėjosi moteris.

Portalas tv3.lt primena, kad pastebėjus tokį ar panašų atvejį reiktų nedelsiant pranešti policijai Bendruoju pagalbos telefonu 112 arba policijos elektroninių paslaugų sistemoje epolicija.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Gresia baudos

Baudžiamojo kodekso 310 straipsnis numato, kad už žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą, kai gyvūnas dėl to žuvo arba buvo suluošintas, baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Už šiame straipsnyje numatytą veiką atsako ir juridinis asmuo.

REKLAMA

Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnis numato, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu, gyvūno kankinimą numatoma bauda nuo 50 iki 1,2 tūkst. eurų, nusižengus pakartotinai – bauda nuo 1,2 tūkst. iki 1,75 tūkst. eurų.

Už žiaurų elgesį su gyvūnu, gyvūno kankinimą, kai dėl to gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, skiriama bauda nuo 300 iki 1,75 tūkst. eurų, už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo 1,75 tūkst. iki 2,3 tūkst. eurų.

Svetur bausmės sunkesnės

Psichologų teigimu, individai, kurie jaučia malonumą skriausdami gyvūnus, yra labiau linkę smurtauti prieš žmones. Kai kuriais atvejais žmones žudę asmenys prieš tai buvo kankinę gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Federalinis tyrimų biuras nustatė, jog serijinių prievartautojų ir žmogžudžių gyvenimo aprašymuose dažnai pasikartoja faktai apie žiaurų elgesį su gyvūnais. Psichiatrijos klinikų pacientų tyrimai rodo, kad tie asmenys, kurie ne vieną kartą kankino šunis ir kates, pasižymi dideliu agresyvumu žmonėms.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje žiaurus elgesys su gyvūnu baudžiamas 2 m. laisvės atėmimo ir 30 tūkst. eurų bauda. Švedijoje asmuo, sąmoningai ar dėl aplaidumo sukėlęs gyvūnui skausmą ir privertęs jį kentėti, baudžiamas už žiaurų elgesį su gyvūnais laisvės atėmimo iki dvejų metų bausme ir/ar pinigine bauda. Italijoje asmeniui už žiaurų elgesį su gyvūnais gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė nuo trijų mėnesių iki trejų metų ir bauda nuo 3 tūkst. iki 15 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekė griežtesnių bausmių

2017-ųjų rugsėjį Seimas nesutiko su kelių liberalų parlamentarų siūlymu griežtinti bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais. 2018-ųjų pradžioje internete ėmė plisti peticija, kurios autoriai taip pat skatino sugriežtinti atsakomybę už gyvūnų kankinimą.

Tų pačių metų balandį grupė socialdemokratų Seimo narių taip pat iniciavo pataisas dėl griežtesnių bausmių už žiaurų elgesį su gyvūnais. Baudžiamąjį kodeksą parlamentarai pasiūlė papildyti nuostata, kad tam, kuris žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino nuo trejų iki penkerių metų draudžiama įsigyti ir laikyti bet kokį gyvūną.

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

REKLAMA

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų