REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje ūkininkų avis pjauna ne tik iš miško atklydę vilkai – Kelmės rajone nufilmuota, kaip avių bandą užpuola neprižiūrimi išbadėję šunys. Paaiškėjo, kad šunys veisliniai ir nėra labai seniai valkataujantys – jie paspruko iš aptvaro ir nubėgo į ganyklą kandžioti avių.

Lietuvoje ūkininkų avis pjauna ne tik iš miško atklydę vilkai – Kelmės rajone nufilmuota, kaip avių bandą užpuola neprižiūrimi išbadėję šunys. Paaiškėjo, kad šunys veisliniai ir nėra labai seniai valkataujantys – jie paspruko iš aptvaro ir nubėgo į ganyklą kandžioti avių.

REKLAMA

Naisiuose, Kelmės rajone šunys prie avių – gan įprastas vaizdelis. Kai kurios šunų veislės auginamos specialiai joms ganyti. Tačiau Akita Inu veislės šunys ne avių sargai, o jų žudikai.

Nežinia iš kur atbėgę šunys vieną po kitos pjauna avis. Jų bandoje buvo 20. Tačiau per kelias akimirkas ėriuką ir avį šunys papjovė bei apgraužė, o dar kelias avis smarkiai sudraskė.

„Na aiškina, šunys pjauna, neėda, tai mūsų atveju patys matot, šunys papjovė avį ir apėdė, tai nuėdė visą kaklą nuo galvos iki krūtinės. O sako, jei avis apėsta – tai vilko požymis, ne šuns. Sako, kad šunys tiek daug nepjauna – tai mūsų atveju vieną sudraskė, ją apgraužė, dar penkias parsivertė ir pradėjo gaudyt”, – pasakojo ūkininkas Petras Adeikis.

REKLAMA
REKLAMA

Avys dabar ėriuojasi. Pasaulį jau išvydę ėriukai dar labai maži. Daug avių dar nespėjo atsivesti ėriukų, ūkininkas sako, kad dėl patirto streso jie greičiausiai gims negyvi.

REKLAMA

„Atsivedė per tas dienas, po to jau įvykio, atsivedė tris negyvus ėriukus. Nes šunys išgąsdino avis”, – pasakojo jis.

Už išpjautas avis ūkininkas gali tikėtis kompensacijos tik vienu atveju – jei būtų nustatytas šunų savininkas, žalos reikalauti iš jo. O vilkų padarytą žalą kompensuoja valstybė:

„Taip, už vilkų papjautus gyvulius žmonės gauna kompensacijas. O jei aš įvardinu, kad tai ne vilkų papjauta, o padaryta kažkokių šunų, naminių gyvūnų – tai kompensacijos nėra. Kompensacija yra už vilkų padarytą žalą.”

REKLAMA
REKLAMA

Galima tik spėlioti, kas atsitiktų, jei tokie šunys užpultų žmogų. Nei vaikas, nei suaugęs tikriausiai nuo šių šunų neapsigintų. O štai prijaukinti vilkai, patapę šunimis, tokios baimės žmonėms visai nejaučia. Ūkininkas sako, kad neatsakingai laikomi šunys pridaro ne mažiau bėdų, nei vilkai. Tačiau tai pačiai vilkų rūšiai priskiriamų šunų instinktas medžioti niekur nedingo.

„Ir dabar žiūrėkite, po poros valandų būtume atėję, radę išpjautas visas avis, nei vieno šuns neradę, ir ką būtume sakę? Prieš mėnesį buvo reportažas, kad Kurtuvėnuose papjauta avis ir specialistai atseit nustatė, kad tai vilko darbas, tai žiūrėkite, kaimynui Kazimierui apdraskė danielių, tai kokį turim vaizdą. Kurtuvėnuose papjovė avį, man anksčiau buvo papjauta avis, būtume radę papjautas visas avis, ir apdraskytas danielius. Vanagių miške siautėja vilkai. Nieko panašaus!”, – karščiavosi vietos gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimuose ar miškuose gyvenantys šunų savininkai dažnai laiko šunis palaidus ir nė neįtaria, ką augintiniai daro pabėgę. Avis auginantis ūkininkas yra plėšriųjų stambiųjų plėšrūnų specialistas, dėsto Žemės ūkio akademijoje.

„Aš jokiu būdu neteigiu, kad vilkų nėra. Vilkų yra ir jų yra žymiai daugiau, negu manoma, kad pas mus yra. Be lygiai tokia pati kompleksinė problema yra, kad ne tik vilkai pjauna avis. Avis pjauna ir šunys. Turim lygiai tokią pat bėdą ir su šunim”, – toliau kalbėjo ūkininkas.

Apie šeštadienį ryte ganyklą Naisiuose nusiaubusius šunis buvo pranešta policijai. Pareigūnai labai greitai nustatė, kad šunys pabėgo iš už maždaug 10-ies kilometrų esančio voljero.

Atklydėlių savininkė 55-erių moteris pasiėmė savo šunis. Avis pjovusių šunų šeimininkė bus pratraukta administracinėn atsakomybėn, jai gresia maždaug 300 eurų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų