REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant prezidento rinkimams, daugėja kandidatų vizitų po Lietuvos regionus. Čia neatsilieka ir prezidento posto siekiantis premjeras Saulius Skvernelis, aktyviai lankantis Lietuvos savivaldybės, o jų merus apipilantis pažadais. Tik sunku atskirti, kurie pažadai premjero, o kurie – kandidato.

Artėjant prezidento rinkimams, daugėja kandidatų vizitų po Lietuvos regionus. Čia neatsilieka ir prezidento posto siekiantis premjeras Saulius Skvernelis, aktyviai lankantis Lietuvos savivaldybės, o jų merus apipilantis pažadais. Tik sunku atskirti, kurie pažadai premjero, o kurie – kandidato.

REKLAMA

Balandžio pabaigoje S. Skvernelis lankėsi Naujojoje Akmenėje, kur susitiko su Akmenės rajono meru Vitalijumi Mitrofanovu. Netrukus po susitikimo meras savo „Facebook“ paskyroje džiaugėsi, kad premjeras pažadėjo du dalykus: kad nebus uždaroma Naujosios akmenės ligoninė ir kad mieste išdygs naujas baseinas.

„Žodis ne žvirblis, išskrido – nepagausi“, – pridūrė V. Mitrofanovas.

Kalbos apie naują oro uostą

Kovo pabaigoje, dar tik pretenduodamas tapti kandidatu į prezidentus, S. Skvernelis lankėsi Šiauliuose, kur susitiko su miesto meru Artūru Visocku. Susitikimo metu meras džiaugėsi gavęs premjero pritarimą spartesnei Bačiūnų gatvės rekonstrukcijai, projektui savivaldybė skirs 3,5 mln. eurų – pusę reikalingos sumos. Kitos dalies tikimasi iš valstybės.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat A. Visockas ir S. Skvernelis kalbėjo apie Šiaulių universiteto statusą po prijungimo į Vilniaus universiteto struktūrą. Premjeras patikino, kad Šiaulių universitetas bus savarankiška įstaiga, kuri turės atskirą finansavimą ir struktūrą.

REKLAMA

Be to, meras ir premjeras aptarė galimybę Šiauliuose steigti civilinį oro uostą. Šiuo metu mieste veikia karinis oro uostas. S. Skvernelis pažadėjo, kad artimiausiu metu šis klausimas bus sprendžiamas Vyriausybėje.

„Civilinio oro uosto potencialą taip pat galima sėkmingai išnaudoti tiek valstybės, tiek šio regiono naudai“, – tąkart sakė premjeras.

Netrukus po susitikimo A. Visockas patikino ketinantis prezidento rinkimuose balsuoti už S. Skvernelį.

Išreiškė paramą

Kovo pradžioje premjeras S. Skvernelis surengė vizitą į Kauną, kur susitiko su Kauno miesto meru Visvaldu Matijošaičiu.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras apžiūrėjo rekonstruojamą S. Dariaus ir S. Girėno stadioną, Kauno „Saulės“ gimnaziją, susitiko su pedagogais ir mokiniais, dalyvavo renginyje „Sauliokai kalbina“.

Taip pat S. Skvernelis susitiko su Žemės ūkio rūmų atstovais, kalbėjo apie Vyriausybės žemdirbiams skirtą 9 mln. eurų kompensaciją dėl sausros sukeltų nuostolių, aptarė afrikinio kiaulių maro sukeltas problemas, planuojamą paramą smulkiesiems kiaulių augintojams.

Taip pat meras ir premjeras patarė Mokslo salos projekto eigą ir finansavimą, S. Dariaus ir S. Girėno stadiono sutvarkymą iki 2020 metų bei Koncertų salės statybas iki 2022 metų. Tiesa, S. Skvernelis sakė, kad per anksti kalbėti, ar Vyriausybė rems šį projektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar iki susitikimo V. Matijošaitis atskleidė prezidento rinkimuose palaikysiantis S. Skvernelį, o šis mainais V. Matijošaitį vadino „merų meru“.

„Nėra tekę bendrauti su tokiu dalykišku žmogumi, kuris būtų premjero poste. Visuomet laikosi savo žodžio. Jei sutariame, kad Vyriausybė prisidės prie kokio projekto, jis ir prisideda. Mieste be Vyriausybės tvarkytis vieniems būtų sunku. Ar paremsiu premjerą prezidento rinkimuose? Man atrodo, jau aišku. Paremsiu. Žodžiu, kalba, judesiu, bet kuo, kad tik jis taptų prezidentu“, – tąkart kalbėjo V. Matijošaitis.

Tenka derinti du vaidmenis

S. Skvernelio rinkimų štabo komunikacijos vadovas Skirmantas Malinauskas pažymi, kad S. Skvernelio rolė susitikimuose priklauso nuo to, koks vizitas suplanuotas.

REKLAMA

„Labai dažnai mums jo, kaip kandidato, susitikimus reikia derinti prie jo, kaip ministro pirmininko, darbotvarkės. Ministras pirmininkas nuo pirmos savo darbo dienos važiuodavo po skirtingas Lietuvos savivaldybes. Be to, tai yra susiję ir su jo, kaip ministro pirmininko, pareigomis. Yra krūva objektų, kur Vyriausybė yra skyrusi kažkokį dėmesį, yra derintini klausimai“, – tv3.lt sakė S. Malinauskas.

Anot štabo komunikacijos vadovo, šiuo metu premjero rinkiminė darbotvarkė derinama prie jo darbinės darbotvarkės. Jei numatyta išvyka į savivaldybę darbo reikalas, tuomet premjeras po darbo, 17.30 val., susitinka su vietos gyventojais ir su jais bendrauja, kaip kandidatas į prezidentus.

REKLAMA

„Visi su savivaldybėmis susiję projektai, bet kuriuo atveju, yra susiję su Vyriausybe. Kai Vyriausybė pradėjo dirbti, Valstybės investicijų programa buvo paveldėta iš buvusių vyriausybių ir matėme, kad yra krūva pradėtų projektų skirtingose savivaldybėse. Tai S. Skvernelis pabaigė labiausiai degančius projektus, nesvarbu, kurios savivaldybės tai buvo. Dabar judama toliau, žiūrima, kokių projektų reikia ir savivaldybėms ir, Lietuvai. Visais atvejais tai yra Vyriausybės darbo prerogatyva“, – patikino S. Malinauskas.

Palankumo negarantuoja

S. Skvernelis labai atvirai išnaudoja taktiką savo vizitais nušauti du zuikius – ir vykdyti rinkimų kampaniją, ir reklamuoti savo, kaip premjero, darbą, tačiau tame nėra nieko nelegalaus, mano Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad konkurentams geriau galvoti apie tai, ką jie siūlo žmonėms, ir tai daryti energingiau, geriau. Galima kritikuoti premjerą už tai, kad nėra labai sąžiningas elgesys, bet geriau siūlyti savo idėjas“, – tv3.lt kalbėjo V. Valentinavičius.

Anot docento, Lietuvos rinkėjai jau pripratę girdėti valdžios atstovų pažadus jų miestuose įkurti naujus verslo centrus, mokyklas ar baseinus, bet tai nebūtinai garantuoja rinkėjų palankumą.

„Ir rinkimų, ir nerinkimų metu premjerai važinėja po Lietuvą ir žmonės reikalauja baseinų, mokyklų ir panašiai, o premjerai visą laiką žada. Niekas nėra pasakę, nestatysiu baseino. Žmonės pripratę prie šitų dalykų, puikiai žino, kad ne visi pažadai yra vykdomi. Bet klausimas, kiek veiksmingos ir kiek rinkėjų patraukia tokios kelionės. <...> Visi šitie vizitai – bandymas rinkimuose, kuriuose kalba eina apie šimtus tūkstančių balsų, prigramdyti vieną kitą šimtuką balsų, tam naudojant Vyriausybės resursus. Tai tų kelių šimtų priskrebentų balsų kaina labai didelė, o efektas labai mažas“, – teigė pašnekovas.

REKLAMA

V. Valentinavičius pateikia pavyzdį. Štai, jei premjeras nuvyksta į Palangą ir sutinka su meru, jo aplinka, vietos verslininkais ir bendruomene, o premjero vizitą gražiai aprašo vietos laikraštis, kurį perskaito 2000 žmonių, tai nereiškia, kad visi žmonės premjero pažadais patikės ar už jį balsuos.

Mero palaikymas nebūtinai reikšmingas

Ir A. Visockas, ir V. Matijošaitis viešai išsakė savo paramą S. Skverneliui prezidento rinkimuose, tačiau tai taip pat neužtikrina, kad šių metų rinkėjams išsakyta paramą yra svarbi ir jie savo balsą skirs būtent S. Skverneliui.

„Vienas dalykas yra miesto vadovas, kuris nebūtinai mylimas kiekvieną dieną nuo ryto iki vakaro. Pakanka sugalvoti tiesti kelią palei Nemuną ir sukyla vietos gyventojai. Ką rinkimų dieną galvos rinkėjai, tai V. Matijošaičio palaiminimas jau seniai bus pamirštas. Rinkimų dieną rinkėjai matys tuos 9 kandidatus ir iš jų rinks, kas, jų nuomone, tą dieną yra geriausi. Tikiuosi, kad dauguma žmonių rinks būtent pagal kandidatų savybes, pagal tai, kiek jie pasitiki tais kandidatais, laiko juos nuoširdžiais, protingais, pasiruošusiais sunkiam prezidento darbui“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

REKLAMA

Anot docento, susitikimuose su premjeru dalyvauja asmenys, kuriems jis arba iš anksto patinka, arba susitikimas jiems svarbus dėl užimamų pareigų.

„Visi tie sėkmingi ir entuziastingi priėmimai yra labai dirbtiniai. Jie gali sukurtu premjerui įsitikinimą, kaip jis Lietuvoje mylimas, gerbiamas. Visur jį sutinka žmonės, iš kurių niekas jam nesako, kad už jį nebalsuos, visi sako, kad geras premjeras, būtinai balsuos. Bet, kaip jie realiai darys, tikrai nežinome. Todėl čia neaišku, kiek tai yra balsų laimėjimo instrumentas, o kiek tai yra premjero saviapgaulė, įtikėjimo savo stebuklingomis galiomis stiprinimas“, – svarstė V. Valentinavičius.

Pirmasis Lietuvos prezidento rinkimų turas vyks gegužės 12 dieną, antrasis – kartu su Europos Parlamento rinkimais – gegužės 26-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų