REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) paskelbė naujas rekomendacijas darbdaviams, kaip reikėtų užtikrinti vienodas sąlygas darbuotojams. Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kada nustatoma alga ar atleidimas yra diskriminacinis. 

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) paskelbė naujas rekomendacijas darbdaviams, kaip reikėtų užtikrinti vienodas sąlygas darbuotojams. Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kada nustatoma alga ar atleidimas yra diskriminacinis. 

REKLAMA

VDI pažymi, kad samdant ir atleidžiant darbuotoją negalima remtis diskriminaciniais pagrindais. Atlyginimo nustatymas ir atleidimas negali diskriminuoti darbuotojų dėl jų lyties, amžiaus, negalios ir kitų įstatymų ginamų asmens tapatybės bruožų.

Kaip gali pasireikšti diskriminacija atleidžiant iš darbo?

Pavyzdžiui, jei vyresnio amžiaus paslaugų sektoriaus darbuotojas atleidžiamas tuo pagrindu, jog organizacijos klientams labiau patinka būti aptarnaujamiems jauno amžiaus darbuotojų.

Kitas pavyzdys – darbuotojui pradedama darbo drausmės pažeidimo procedūra dėl to, jog jis vėluoja į darbą. Darbuotojas nurodo, kad vėluoja, nes negali rasti slaugos paslaugų negalią turinčiam artimajam giminaičiui, už kurio globą yra atsakingas. Atleidimas, sekantis iš tokios procedūros, būtų diskriminacinis negalios pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA

Trečias pavyzdys, jeigu darbuotojas dėl turimos negalios negali atlikti konkretaus darbo, tokiu atveju atleidimas turi būti svariai pagrįstas ir privalo būti parodyta, jog darbdavys ėmėsi visų jo neproporcingai neapsunkinančių priemonių, kad pritaikytų darbo vietą ir sąlygas negalią turinčiam darbuotojui.

REKLAMA

Visgi, nurodoma, kad išimtys gali būti taikomos tais atvejais, kai darbo pobūdis reikalauja, jog darbuotojas atitiktų amžiaus ir fizinės sveikatos reikalavimus, būtinus darbo funkcijoms atlikti.

Kaip gali pasireikšti diskriminacija mokant darbo užmokestį?

Pavyzdžiui, darbdavys siekia įdarbinti keturis tekstų kūrėjus. Visi keturi kandidatai yra to paties išsilavinimo, kompetencijų ir patirties. Trys iš kandidatų yra moterys, vienas yra vyras. Darbo pokalbių metu kandidatės moterys nurodė mažesnį norimą atlyginimą nei kandidatas vyras. Darbdavys nusprendė įdarbinti visus keturis kandidatus, su moterimis tekstų kūrėjomis sutardamas dėl mažesnio atlyginimo, nei bus mokamas vyrui. Tai būtų tiesioginė diskriminacija lyties pagrindu.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas pavyzdys: darbdavys samdo vietos ir užsienio šalių piliečius. Nors užsienio šalių pilietybę turintys darbuotojai yra vienodai kvalifikuoti bei patyrę, jiems už tokį patį darbą yra mokama mažiau nei vietos valstybės pilietybę turintiems darbuotojams. Tai būtų tiesioginė diskriminacija dėl tautybės arba pilietybės.

Visgi, skirtingas darbo užmokestis už tokį patį ar vienodos vertės darbą tam tikrais atvejais gali būti pateisinamas, pavyzdžiui, jeigu didesnis atlyginimas mokamas ilgesnį laiką organizacijoje dirbantiems darbuotojams.

Tai gali būti atlyginimas už darbuotojų sukauptą patirtį ir jų lojalumą organizacijai. Tačiau tokiu atveju vis tiek reikėtų pateikti svarias priežastis bei įrodyti, kad tai yra būtina priemonė, pavyzdžiui, ilgiau dirbančių darbuotojų motyvacijai palaikyti.

Daugiau informacijos ir kiti konkretūs pavyzdžiai pateikiami tinklalapyje lygybesplanai.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų