REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reakcija į dvi girtas gimdyves – uždrausti nėščiosioms gerti. Štai tokia Seimo pirmininko mintis pasklido viešojoje erdvėje. Visgi Viktoras Pranckietis dabar sako, kad galvoje turėjo ne svaigiųjų gėrimų įsigijimo ribojimą, o apie įstatymų pataisas, kurios būsimoms mamoms įkrėstų proto. Žadama tartis dėl švietimo ir informacijos vaikų besilaukiančioms šeimoms. Tuo metu buvusi sveikatos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė siūlo prisiminti privalomą gydymą nuo priklausomybių.

Reakcija į dvi girtas gimdyves – uždrausti nėščiosioms gerti. Štai tokia Seimo pirmininko mintis pasklido viešojoje erdvėje. Visgi Viktoras Pranckietis dabar sako, kad galvoje turėjo ne svaigiųjų gėrimų įsigijimo ribojimą, o apie įstatymų pataisas, kurios būsimoms mamoms įkrėstų proto. Žadama tartis dėl švietimo ir informacijos vaikų besilaukiančioms šeimoms. Tuo metu buvusi sveikatos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė siūlo prisiminti privalomą gydymą nuo priklausomybių.

REKLAMA

Balandžio viduryje visą šalį šokiravo per vieną savaitę į Klaipėdos universitetinę ligoninę atvežtos dvi stipriai apsvaigusios gimdyvės. Ant operacinio stalo su dviem promilėmis paguldyta moteris iš Telšių pagimdė dar girtesnį kūdikį – jo kraujyje rastos net keturios promilės. O po kelių dienų iš Tauragės skubiai atgabenta moteris gimdė su trimis promilėmis. Tiek motinos, tiek mažyliai išgyveno ir tai medikai vadina stebuklu, mat tokie gimdymai itin reti ir sunkūs. Chirurgų ir akušerių darbo nepalengvino ir agresyvus nėščiųjų elgesys. O ir po gimdymų medikams darbo netrūko.

Mergytei su keturiomis promilėmis iškart prasidėjo abstinencija, buvo skubiai pradėta valyti iš organizmo alkoholį.

Šie kraupūs įvykiai, atrodo, naujovėms įkvėpė Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Žiniasklaidoje net pasirodė pranešimų, jog pastarasis siūlo uždrausti alkoholį nėščiosioms. Visgi pats parlamento vadovas sako, kad mintyje turėjo visai ne draudimus parduotuvėse ar baruose. Esą reikia sudaryti sąlygas, kad nėštumo metu moterims net nekiltų minčių pakelti taurelės. Tad V. Pranckietis žada susitikti su sveikatos bei socialinės apsaugos ministrais ir apsitarti dėl galimos naujos įstatyminės bazės, kuri turėtų apsaugoti dar negimusius kūdikius nuo alkoholiu piktnaudžiaujančių motinų. O dabar, pasak, pirmininko, saugomos tik jau gimusio vaiko teisės. Beje, šiuo metu nei už gimdymą esant neblaiviam, nei girtavimą nėštumo metu jokia atsakomybė negresia.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai niekas nekontroliuos, kaip vairuotojo teisių. Mes negalime to padaryti. Tai turi būti pačių būsimųjų mamų ir tėvelių sąmoningumas. Švietimo programos ar informacinis srautas turėtų atsirasti, kad tie žmonės daugiau pažintų save ir būsimą gyvenimą“, – teigia Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

REKLAMA

Seimo narė, buvusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė mano, jog švietimo programų nepakanka. Socdarbietė primena, kad prieš tris metus siūlė pataisas dėl privalomo gydymo nuo priklausomybių. Tuomet esą buvo kalbama ir apie alkoholiu piktnaudžiaujančias motinas. Pasiūlyme buvo rašoma, jog jei šeimos gydytojas, artimieji, policija ar socialiniai darbuotojai pastebi, jog nėščioji vartoja alkoholį, ji būtų siunčiama pas psichiatrą, o jei į konsultacijas neina, ar medikų nurodymų nesilaiko, būtų guldoma į ligoninę.

„Projekte buvo, kad gydymas negali trukti, kaip dabar būna, išblaivinamas žmogus per tris dienas ir yra išleidžiamas. Medikų nuomone, kad alkoholiu piktnaudžiaujantis pilnai atsigautų reikia 20 dienų“, – sako Seimo narė R. Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

O štai buvusi bendrapartietė Dovilė Šakalienė sako, jog tokie kolegės pasiūlymai ne veltui buvo atmesti – tai prieštarauja žmogaus laisvei apsispręsti. Esą efektyviausias priklausomo ar polinkių turinčio žmogaus gydymas – jam pačiam to norint. Todėl, anot politikės, pirmiausia reikėtų užtikrinti gydymo prieinamumą visuose šalies regionuose. Kad gydytis apsisprendęs žmogus pagalbą, specialistus, vaistus ar stacionarą gautų iš karto, o ne po kelių savaičių ar mėnesių. Taip pat šalyje trūksta ir specialistų, besirūpinančių tokiais žmonėmis.

„Neinvestuojame į ilgailaikį, nuoseklų darbą su žmogumi. Labai suprimityviname. Jei aš negaliu, ar jūs negalite įtikinti tos moters, tai kažkodėl manome, kad profesionalus priklausomybės ligų konsultantas irgi negalės to padaryti. Jis yra apmokytas dirbti būtent tokį darbą, tai jis turi daug didesnį šansą“, – pastebi Seimo narė D. Šakalienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Šakalienė priduria, jog tokias motinas visuomenė kaip mat nuteisia, nors dalis moterų, visą gyvenimą augusių ydingoje aplinkoje dažnai nė nežino apie pavojus, kuriuos alkoholis sukelia vaisiui.

„Kai kurios galvoja – kas čia tokio, aš išgėriau, tai prie ko čia kūdikis. Ne visos žino, kad alkoholis per placentą praeina be jokių apribojimų. Kadangi vaisiaus kepenys neturi detoksikacinių gebėjimų, negali metabolizuoti alkoholio, tai vaisius iš karto apsinuodija“, – sako Seimo narė D. Šakalienė.

Skaičiuojama, kad svaiginasi apie 1 tūkst. nėštukių

Nors girtos gimdyvės išties retas reiškinys, tačiau nėštumo metu vartojančių alkoholį kasmet galima suskaičiuoti kone tūkstantį. Mokslų daktaras Algirdas Utkus pasakoja, jog pernai atlikus tyrimą ir ėmus vos gimusių kūdikių kraujo pavyzdžius, paaiškėjo, kad apie trys procentai arba beveik tūkstantis gimdyvių paskutiniais nėštumo mėnesiais vartojo alkoholį.

REKLAMA

Profesorius įspėja ir tas moteris, kurios galvoja, jog viena taurė vyno kūdikiui nepakenks. Net ir maži kiekiai alkoholio gali sukelti negrįžtamų pasekmių. Baisiausia – vaisiaus alkoholinis sindromas, kuomet sutrinka smegenų vystymasis, deformuojasi galva bei veidas.

„Alkoholis veikia į vidaus organų formavimąsi, bei smegenų formavimosi. Tai tokiais atvejais vaisiaus alkoholinio sindromo gali ir nebūti, jei moteris vartoja mažesniais kiekiais, ne kiekvieną dieną, bet poveikis į smegenis vis tiek yra“, – teigia medicinos fakulteto dekanas prof. Algirdas Utkus.

Kas laukia prieš daugiau nei savaitę gimusių neblaivių kūdikių medikai kol kas neprognozuoja, tačiau be pasekmių, greičiausiai, išvengti nepavyks. Vaiko teisių apsaugos specialistai savo ruožtu sprendimo dar nepriėmė, tačiau svarstomos galimybės vaikus iš motinų atimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų