REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Draudimas rūkyti namų balkonuose, viešojo transporto stotelėse, vaikų žaidimų aikštelėse bei vietose, kur vyksta sporto renginiai – tokį grupės Seimo narių pasiūlymą nagrinėja parlamentarai. Tačiau policija atkreipia dėmesį, kad būtent rūkymo balkonuose užkardyti nepavyktų, nes daugiabučių Lietuvoje vis daugiau, o prie kiekvieno po pareigūną nepastatysi.

Draudimas rūkyti namų balkonuose, viešojo transporto stotelėse, vaikų žaidimų aikštelėse bei vietose, kur vyksta sporto renginiai – tokį grupės Seimo narių pasiūlymą nagrinėja parlamentarai. Tačiau policija atkreipia dėmesį, kad būtent rūkymo balkonuose užkardyti nepavyktų, nes daugiabučių Lietuvoje vis daugiau, o prie kiekvieno po pareigūną nepastatysi.

REKLAMA

Grupė Seimo narių dar pernai Seime įregistravo Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sumažinti tabako gaminių vartojimą, patrauklumą ir prieinamumą.

Projekto tikslas – uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir terasose, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse bei tose vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos (išskyrus rūkymui skirtose vietose), laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai.

Nori kvėpuoti grynu oru

Seimo narių siūlymą palaiko sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, teigiantis, kad siūlymas išplėsti nerūkymo zonas teigiamai atsilieps nerūkantiems.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes laikome, kad tokių nerūkymo zonų priplėtimas, kad šitos nuostatos yra tikrai pozityvios, jos gali būti įgyvendinamos. Tik laiko klausimas, kada mes dar ir dar kartą grįšime prie nerūkymo zonų išplėtimo tam, kad aplinka, kur žmonės gyvena, kad jie galėtų kvėpuoti grynesniu oru, o ne tabako dūmais“, – Seimo Sveikatos reikalų komitete trečiadienį kalbėjo A. Šešelgis.

REKLAMA

Jam antrina ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovas Rokas Daknys, priduriantis, kad teisės aktų įgyvendinimo tvarką Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) turėtų apibrėžti nutarimais.

Bijo, kad teigiamo efekto nepasieks

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos atstovas Gintaras Leperskas teigė, kad, nors ir palaiko idėją, mano, kad siūlomos priemonės norimų rezultatų pasiekti nepadės.

„Nebus pakankamai pajėgumų nei policijai, nei savivaldybei, užtikrinti tokios tvarkos laikymosi. O tais atvejais, kai būsime priversti kontroliuoti rūkymą balkonuose, turbūt ir teisiškai bus sunku surinkti įrodymus apie tokį pažeidimą padariusius asmenis“, – svarstė G. Leperskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Šešelgio, didelis apribojimas rūkyti nereiškia, kad kiekvienas asmuo bus „puolamas, baudžiamas ir draskomas“.

„Pagrindinė esmė ir žinia visiems yra ta, kad tai yra pozicija. Tai yra Seimo, SAM pozicija, kad rūkymas yra žalingas ir žmonės turėtų derintis, jeigu jie rūko prie nerūkančių“, – kalbėjo viceministras.

Policija draudimo nepalaiko

Lietuvos policija palaiko visus seimūnų siūlomus apribojimus, išskyrus draudimą rūkyti balkonuose. Anot Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininko Mindaugo Akelaičio, policija nepajėgs gaudyti visų, rūkančių balkonuose.

„Mes gyvename teisinėje valstybėje, už šio įstatymo pažeidimus numatoma administracinė atsakomybė. Supraskime, kad miestai plečiasi, bus formalus draudimas, už kurį numatyta atsakomybė už rūkymą balkone. Bet užfiksuoti pažeidimo objektyviai, kad už jį būtų galima patraukti žmogų atsakomybei, nebus galima. Devintam aukšte policija nenufotografuos, kad rūko kažkas“, – pastebėjo M. Akelaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažeidžia Konstituciją

Tabako gamintojų „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktorius Gintaras Kalinauskas teigė, kad įmonė pritaria projekto tikslams – kurti Lietuvą be tabako dūmų, – bet kritikuoja tam pasirinktas priemones.

„Pirmas žingsnis, aišku, balkonai be tabako dūmų, mes tam pritariame iš esmės. Tik, kaip posėdžio dalyviai paminėjo, pasirinktos priemonės nėra tinkamos. Turbūt teko susipažinti su Teisingumo ministerijos pastabomis, kuri aiškiai pasisakė, kad šis projektas prieštarauja Konstitucijai“, – pastebėjo įmonės atstovas.

G. Kalinauskas atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje, kaip ir kai kuriose užsienio valstybėse, draudimą rūkyti balkonuose būtų galima patikėti įgyvendinti namų bendrijoms.

REKLAMA

„Taip pat siūloma lauko kavinėse drausti rūkyti tabako gaminius. Manau, kad lauko kavinėse galėtų savininkai nuspręsti, ar jie sudaro sąlygas vartoti tabako gaminius, ar ne“, – siūlė G. Kalinauskas.

Panašus reguliavimas galioja ir Latvijoje, kur draudžiamų rūkyti vietų yra – daugiabučių namų balkonai, stadionai, vaikų žaidimų aikštelės bei kavinės, restoranai uždarose ir atvirose erdvėse, išskyrus specialias rūkymo vietas.

Pasaulyje nuo rūkymo kasmet miršta apie 6 mln. žmonių, tame tarpe apie 600 tūkst. žmonių dėl pasyvaus rūkymo. Lietuvoje kasdien rūko apie 40 proc. suaugusių vyrų ir daugiau kaip dešimtadalis suaugusių moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų