REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime – naujas mėginimas neleisti į darželius neskiepytų vaikų. Opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai parengė dar vieną tokį įstatymo projektą. Sveikatos ministerija – griežtai prieš ir tikisi, kad gaudami vis daugiau informacijos apie skiepų naudą, tėvai vaikus skiepys ir be prievartos.

Seime – naujas mėginimas neleisti į darželius neskiepytų vaikų. Opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai parengė dar vieną tokį įstatymo projektą. Sveikatos ministerija – griežtai prieš ir tikisi, kad gaudami vis daugiau informacijos apie skiepų naudą, tėvai vaikus skiepys ir be prievartos.

REKLAMA

Septynmetis Manuelis ruošiasi savo pirmajam skiepui nuo tymų. Sostinės darželį „Puriena“ prieš pusantro mėnesio sukrėtė žinia – tymais susirgo du vaikai iš skirtingų šeimų. Tad Manuelio mama nusprendė neberizikuoti, tad pasibaigus žiemai ir jos lydimiems sirguliavimams, paskiepyti sūnų, kuris rudenį jau eis į mokyklą. Kartu paskiepys ir jo keturmetį brolį. Tačiau iki šiųmetinio tymų protrūkio mama skiepų savo vaikams vengė.

„Buvom trupučiuką prieš skiepus, dabar pradėjome labiau domėtis skiepais, pokalbiai su specialistais, terapeutais, pradėjome keisti nuomonę. Dar kas paveikė, artėja vasara, mes migruojame ne tik Lietuvoje, po visą pasaulį, Europą, stovyklose kitų tautybių vaikai, dėl migracijos labai baisu, negali gyventi uždaroje bendruomenėje“, – sako berniuko mama Eglė.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai šiame darželyje tymais susirgo du vaikai, darželio vadovybė ėmėsi skubių dezinfekcijos priemonių ir pavyko nuo ligos apsaugoti visus kitus vaikus, tarp kurių yra ir neskiepytų.

REKLAMA

„Dezinfekavome patalpas sausuoju būdu, visus kilimus, grupes, visą aplinką viduje. Išsiplovėme patalynę, higienos laikomės, ir dirbame“, – kalbėjo darželio direktorė Rita Brazauskienė.

Tuo metu Seime nesiliauja aistros dėl skiepų. Opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai registravo įstatymo pataisas, pagal kurias nuo tymų, raudonukės, parotito neskiepytus vaikus būtų draudžiama priimti į darželius. Ir toks draudimas peršamas tiek valstybiniams, tiek ir privatiems darželiams.

„Visuomenės saugumas ir sveikata kaip vertybė yra aukščiau. Tu ne vien galvoji apie save. Tik jei yra kontraindikacijos, žmonės alergiški, į medicininę būklę reikia atsižvelgti“, – mano Seimo narė, konservatorė Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nebijoti skiepų ragina ir medikai. Štai pediatras Vaidotas Urbonas prilygina seimūno Dainiaus Kepenio vedamus antivakserius su tais, kurie prieš 200 metų žmones gąsdino dėl skiepų nuo raupų.

„Karikatūroje buvo pavaizduoti žmonės, kurie skiepijasi nuo raupų. Vakcina buvo gaunama iš karvės. Karikatūroje skiepijami buvo vaizduojami su ragais ir kanopomis, jie pavirto karvėmis. Bet per 200 metų raupai išnyko, nė vienas žmogus karve netapo“, – kalbėjo Pediatrų draugijos pirmininkas Vaidotas Urbonas.

O štai Ukrainoje, kuri kenčia nuo didžiulio tymų protrūkio ir mirčių, ministro įsakymu neskiepytiems vaikams durys į darželius ir mokyklas užtrenktos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kitos išeities, kaip tik įstatymo lygiu, nėra. Tik pakalbėti, žinote, mamą išgąsdinti nieko nereiškia. Jei pas jus prasidėjo antivakcininė kampanija, jei nesuteiksite galimybės jiems aprimti, situacija gali būti tokia pati kaip Ukrainoje“, – mano Kijevo pediatrijos instituto bendradarbė Marina Dyba.

Visgi Lietuva – ne Ukraina ir sveikatos apsaugos ministerija ir toliau kategoriškai pasisako prieš raginimus neskiepytus vaikus išvaryti iš darželių.

„Paprasčiausias metodas: uždraudei, uždarei, užrakinai. Galvoti, kad pati problema spręsis tokiu būdu, tikrai ne. Mes matome kitą kelią. Ką darome ir pabandėme, intensyviname darbus, skleidžiant informaciją, kas yra tymai, skiepai, kodėl jie reikalingi, kokia to nauda“, – sako sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

REKLAMA

Privačių darželių asociacija irgi nesupranta, kodėl reikėtų neskiepytus vaikus išvaryti iš darželių.

„Kiekvienas Lietuvos pilietis turi teisę rinktis. Darželiams primetant kontrolinį mechanizmą, darželiai neturi kompetencijos spręsti, tai sprendimai, susiję su vaiko sveikata“, – dėsto nevalstybinių darželių asociacijos atstovė Lina Jankauskaitė.

Tymai Lietuvoje pastaruoju metu aprimo, naujų ligonių fiksuojama vis mažiau, nors nuo metų pradžios tymais persirgo jau beveik pusė tūkstančio žmonių. Tačiau medikai ragina nenurimti, mat liga plinta bangomis, ir sunku prognozuoti, kada gali kilti naujas didesnis protrūkis. Tad ministerija ragina ir toliau skiepytis tiek suaugusiuosius, tiek ir vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų