REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas sako, kad teismo sprendimas eksministro Raimondo Šukio byloje jo neįtikina ir prakalbo apie būtinybę iš esmės pertvarkyti teismus.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas sako, kad teismo sprendimas eksministro Raimondo Šukio byloje jo neįtikina ir prakalbo apie būtinybę iš esmės pertvarkyti teismus.

REKLAMA

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį pripažino neatitinkančiais tikrovės VSD teiginius apie R. Šukį, kurie buvo paviešinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui atlikus tyrimą apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politikams, paskelbus išvadas bei jų priedus – išslaptintas VSD pažymas.

„Po to, kai bylas nagrinėja teisėjai, kuriuos moko „MG Baltic“ bylose atstovaujantys advokatai, kai tokias bylas nagrinėja tokie teisėjai, manęs teismų sprendimai neįtikina. Aš galiu būti neteisus, bet šis teismo sprendimas, kartu ir E. Šato byloje, manęs asmeniškai neįtikina ir aš raginu skųsti iki galo šiuos sprendimus ir VSD, ir Seimo kanceliariją, ir mes tą darome. Aš pasitikiu specialiosiomis tarnybomis“, – BNS penktadienį kalbėjo parlamentaras.

Paklaustas, ar jį įtikins aukštesnių instancijų teismų sprendimai, NSGK pirmininkas prabilo apie esminės teismų reformos būtinybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, teismus reikia iš esmės, pabrėžiu, iš esmės reformuoti. Tam, kad teisingumas tarnautų ne siauroms grupėms, o visai visuomenei. Nes dabar teisingumas, ta praktika, kuri teismų suformuota per pastaruosius dešimt metų, kelia pasibjaurėjimą“, – svarstė komiteto vadovas.

REKLAMA

Jis ragino VSD skųsti teismo priimtą sprendimą R. Šukio byloje.

Seimas praėjusią savaitę apskundė ir anksčiau priimtą teismo sprendimą Konkurencijos Tarybos vicepirmininko Elono Šato byloje. Prieš mėnesį Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad Seimo paviešintos VSD pažymos teiginiai apie E. Šatą yra neteisingi ir žemina jo garbę bei orumą.

Seimo komitetui pateiktoje išslaptintoje informacijoje VSD mini R. Šukį kaip proceso dalyvį, kai koncerno „MG Baltic“ atstovai bandė daryti įtaką tuometinei Arūno Valinsko vadovautai Tautos prisikėlimo partijai ir siekė kontroliuoti nuo jos atskilusią frakciją.

REKLAMA
REKLAMA

VSD teigia, kad 2009 metais, atstatydinus iš Seimo vadovo pareigų A. Valinską, koncerno atstovai svarstė apie R. Šukį kaip galimą kandidatą į Seimo pirmininkus. Taip pat jo pavardė minima kaip tinkama „MG Baltic“ svarstant kandidatus į ministrus. R. Šukys taip pat minėtas kaip asmuo, kuriam bandyta daryti poveikį „MG Baltic“ siekiant statybų pirkimų sveikatos įstaigose.

Apylinkės teismas penktadienį pabrėžė, kad faktinė įvykių seka buvo kitokia nei VSD pateiktoje pažymoje. Be to, R. Šukio karjera klostėsi kitaip, nei rašoma pažymoje.

R. Šukiui, pasak V. Bako, jokių pretenzijų NSGK parlamentinio tyrimo išvadose nėra reiškiama, o „jo pavardė paminėta kažkur probėgomis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš mačiau platesnį vaizdą ir mačiau, kad liberalų partijos kai kurie nariai iš esmės tarnavo siauroms interesų grupėms. Tas nešvarus ryšys buvo, ar kablelis ten ar ne ten padėtas, čia jau kitas klausimas. R. Šukio atveju ten kablelio klausimas“, – sakė komiteto pirmininkas.

„Žmogus (R. Šukys – BNS), dirbęs Seimo kontrolieriumi, kurio pareiga buvo ginti žmogaus teises, apskritai neadekvati jų reakcija, užuot tas teises gynęs nuo interesų grupių, nes iš esmės neteisėtas lobizmas, grubi įtaka buvo daroma žmogaus teisių sąskaita. Vietoj to, kad pradėjęs kažką tirti, žmogus pats puola institucijas, kurios bando stabdyti tą įtaką“, – penktadienį po teismo sprendimo kalbėjo V. Bakas.

REKLAMA

Anot Seimo nario, teismo sprendimas dar nėra įsiteisėjęs, tad pagrindo peržiūrėti NSGK tyrimą, kurio dalis rėmėsi VSD pateiktos informacijos pagrindu, nėra.

„Tyrimo išvados tikrai nebus peržiūrimos, kadangi šis teismo sprendimas yra neįsigaliojęs, jis, matyt, bus skundžiamas, tuo neabejoju. (...) Bet mano svarbiausias dėmesys, ne bylinėtis su tais žmonėmis, kurie figūruoja pažymose, jie patys tą turi paaiškinti, o priimti įstatymus – Civilinio turto konfiskavimo, Lobistinės veiklos įstatymus, kurie užkirstų kelią išvis tokiems dalykams“, – aiškino V. Bakas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas sausį paskelbė, kad parlamentaras V. Bakas padarė žalą koncerno „MG Baltic“ reputacijai, kai lygino jį su organizuota nusikalstama grupe ir kalbėjo apie koncerno žalą valstybei. V. Bakas vasarį šį sprendimą apskundė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų