REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Juozaitis patvirtino: žmona dirbo su Rusijos politiko globojamu fondu

kitų kandidatų interesai

Filosofas Arvydas Juozaitis yra vienintelis kandidatas į prezidentus, nepateikęs jokių duomenų apie savo interesus, išskyrus žmonos, prieš rinkimus atsisakiusios Rusijos pilietybės, vardą ir pavardę.

Filosofas Arvydas Juozaitis yra vienintelis kandidatas į prezidentus, nepateikęs jokių duomenų apie savo interesus, išskyrus žmonos, prieš rinkimus atsisakiusios Rusijos pilietybės, vardą ir pavardę.

REKLAMA

Pats A. Juozaitis priklauso kelioms organizacijoms, dėsto Klaipėdos universitete, o kalbėdamas su BNS galiausiai pripažino, kad jo šiuo metu nedirbanti žmona anksčiau dirbo tuometinio Rusijos Karaliaučiaus srities gubernatoriaus globojamo fondo vykdomąja direktore.

Kandidatas aiškino nematęs poreikio savo interesų deklaracijoje nurodyti savo darbinių ryšių su Klaipėdos universitetu, taip pat faktų, kad priklauso Lietuvos tautinio olimpinio komiteto asamblėjai, Rašytojų sąjungai, nes tai – akademinės ar visuomeninės pareigos.

„Kadangi čia yra kūryba, ten yra visuomeninės organizacijos, tai čia finansinių jokių dalykų neįžvelgsi. (...) Tai nereikėjo, nebuvo šito reikalavimo“, – teigė A. Juozaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viešų šaltinių matyti, kad A. Juozaičio antroji žmona Oksana Juozaitienė (anksčiau Šurinova) yra vadovavusi Rusijos Karaliaučiaus srities labdaros fondui „Bereg nadeždy“ („Vilties krantas“).

REKLAMA

Buvusio diplomato A. Juozaičio žmona pernai nusprendė atsisakyti turėtos Rusijos pilietybės ir prašyti Lietuvos.

Anot filosofo, prašymą atsisakyti Rusijos pilietybės žmona pateikė tą pačią dieną, kai jis paskelbė dalyvausiąs prezidento rinkimuose.

Fondą „Bereg nadeždy“ 2010 metais su keliomis partnerėmis įsteigė tuometinio Karaliaučiaus srities gubernatoriaus Nikolajaus Cukanovo žmona Svetlana Cukanova. Fondas skelbiasi padedantis apmokėti sergančių vaikų gydymą.

Rusijos registrų duomenimis, A. Juozaičio žmona fondo vykdomąja direktore buvo nuo 2010 metų, o 2013 metais šias pareigas perėmė iki šiol fondui vadovaujanti Jelena Razdyviliuk. Pastaroji, kaip rodo vieši duomenys, yra stambiu pinigų plovimu Rusijoje įtariamo buvusio FSB karininko Sergejaus Razdyviliuko žmona.

REKLAMA
REKLAMA

Su žmona pasikalbėti neleis

Klausiamas apie žmonos buvusias darbovietes A. Juozaitis iš pradžių BNS patikino, kad apie tai yra pakankamai išsamiai papasakota jo keliuose interviu.

„Šito aš neturėčiau jau sakyt, man užtenka pasakyt, kad ji jau ketverius metus nedirba. Nes čia jau būtų žurnalistinis tyrimas, (...) aš esu jau davęs interviu ir „Žmonėms“, ir „Stiliui“, ir jau viskas papasakota“, – sakė kandidatas, paklaustas, ką dar anksčiau yra dirbusi jo žmona.

Vėliau kandidatas užsiminė, kad antroji žmona Oksana yra dirbusi vaikų dailės mokytoja Karaliaučiaus menų mokykloje.

Paklaustas, ar žmona yra dirbusi kitą darbą be šio, A. Juozaitis tai paneigė: „Nu kad ne“.

Tačiau klausiamas, ar yra girdėjęs apie fondą „Bereg nadeždy“, A. Juozaitis jau prisiminė ir savo sutuoktinės darbą jame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra kažkoks visuomeninis fondas, kuris gelbėja vaikus. Tai yra labai svarbus darbas. (...) Žmona ten dirbo papildomai būdama vaikų muzikos, meno mokyklos mokytoja“, – kalbėjo kandidatas.

Jis tiksliai negalėjo nurodyti, kokios buvo žmonos pareigos ir kada tiksliai nutrūko jos darbiniai ryšiai su fondu: „Ne, ji nebuvo vadovė, ji kažką ten turėjo vykdyti ir tiek. (...) Čia buvo papildomas darbas, susijęs su tuo, kad pragyvent reikėjo.“

Paklaustas, ar galėtų padėti susisiekti su sutuoktine, kad ji pati atsakytų į klausimus, kandidatas atsakė: „Ne, šito aš neleisiu, matot, dabar nėra reikalo visiškai“.

Jis taip pat patvirtino žinantis, kad fondas „Bereg Nadeždy“ susijęs su buvusiu gubernatoriumi, kuris Karaliaučiaus sričiai vadovavo 2010 – 2016 metais.

REKLAMA

„Aš žinau, kad fondas apskritai globojamas gubernatoriaus, tai čia visada su rusais tokie fondai globojami, išeina vienas, ateina kitas“, – paaiškino A. Juozaitis.

Tarp dešimties turtingiausių Rusijos valdininkų žiniasklaidos įvardijamas N. Cukanovas šiuo metu dirba prezidento Vladimiro Putino atstovu Uralo srityje.

A. Juozaitis praėjusią savaitę yra BNS sakęs, kad šiuo metu žmona niekur nedirba, nes augina mažametį vaiką. Jis taip pat aiškino savo turto deklaracijoje nurodęs, jog neturi jokio turto, nes visą turtą anksčiau yra perdavęs savo žmonai iš pirmosios santuokos.

A. Juozaitis 2004 – 2009 metais dirbo Lietuvos generalinio konsulato Karaliaučiaus srityje kultūros atašė.

REKLAMA

Didžiausi sandoriai – Nausėdos ir Mazuronio

Kitas kandidatas, ekonomistas Gitanas Nausėda savo interesų deklaracijoje yra nurodęs, kad iki šiol dėsto Vilniaus universiteto verslo mokykloje.

Jis deklaravo keturis savo ir vieną žmonos Dianos sandorį, didžiausias – 2002 metais paimta beveik 392 tūkst. eurų paskola iš SEB banko.

Šis sandoris yra didžiausias tarp visų devynių kandidatų.

„G. Nausėdos paskolos terminas yra iki 2025 metų birželio. Mėnesinė įmoka sudaro apie 1,5 tūkst. eurų“, – BNS sakė kandidato atstovas spaudai Aistis Zabarauskas.

Užpernai G. Nausėda už beveik 10 tūkst. eurų nusipirko automobilį, pernai panašios vertės transporto priemonę nusipirko jo žmona. Ekonomistas taip pat deklaravo 2018 metais pradėtą individualią veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Individuali veikla buvo skirta teikti jo kaip autoriaus ir ekonomisto paslaugoms. Pajamos iš šios veiklos bus paskaičiuotos ir pateiktos Valstybinei mokesčių inspekcijai iki gegužės 2 dienos“, – kalbėjo A. Zabarauskas.

G. Nausėdos sesuo dirba Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje, žmonos sesuo yra Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos direktorė, deklaracijoje nurodo kandidatas.

Europarlamentaras Valentinas Mazuronis deklaravo savo sūnų verslus. Mažajai bendrijai „Projektų koordinavimo centras“ vadovauja jo sūnus Andrius, o šios įmonės savininkas yra kitas sūnus Rokas.

Jis taip pat vadovauja bendrovei „Architektų gildija“ ir yra jos savininkas.

V. Mazuronis yra deklaravęs aštuonis savo ir žmonos Danutės sandorius. Didžiausias – 2017 metais jo suteikta 296 tūkst. eurų paskola „Projektų koordinavimo centrui“.

REKLAMA

Politikas yra suteikęs sūnų įmonei ir dvi mažesnes paskolas. Jis teigė turintis tiek pinigų iš Europos Parlamento nario atlyginimo.

„Kadangi jų veiklai buvo reikalingi finansai, tai mes sudarėme sutartį su procentais, viskas kaip priklauso“, – BNS sakė kandidatas.

V. Mazuronis 2016 metais už 180 tūkst. eurų nusipirko butą Vilniuje, kitais metais tą patį butą pardavė 30 tūkst. eurų pigiau.

Kandidatas į prezidentus patvirtino pardavęs šį butą sūnui Andriui.

„Aš nupirkau tą butą, kadangi turėjau pinigų, ir pardaviau jam tą butą po to, kai jis pardavė savo namą už Vilniaus“, – teigė V. Mazuronis.

Puidokas nedeklaravo jokių sandorių

Seimo narys Mindaugas Puidokas yra deklaravęs, jog yra dirbęs tarptautiniu ekspertu Europos Komisijos mokslinių tyrimų vykdomojoje agentūroje, komercijos direktoriumi bendrovėje „Natura Munda“, docentu Kauno technologijos universitete.

REKLAMA

Apie savo žmoną Indrę parlamentaras nurodo, kad ji dirba natūralios medicinos bendrovėje „Natura Munda“. Šiuo metu sutuoktinė, anot M. Puidoko, yra motinystės atostogose.

Parlamentaras nuo 2014 iki 2016 metų buvo viešosios įstaigos „Siriaus centras“ dalininkas. Jis nėra deklaravęs jokių sandorių.

„Dabar tokių nebuvo, nuo Seimo rinkimų nieko didelio nesame pirkę, nei mašinos, nei žemės, nei būsto“, – BNS sakė M. Puidokas.

Jis teigė, kad naujausias didesnis jo pirkinys buvo 2014 metais, kai šeima įsigijo automobilį už maždaug 10 tūkst. eurų

Kitas į prezidentus kandidatuojantis Seimo narys Naglis Puteikis yra nurodęs, kad jo sutuoktinė Nina Puteikienė dirba Lietuvos jūrų muziejuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kandidatas deklaravo 2018 metų pabaigoje pardavęs automobilį už 3,8 tūkst. eurų. Jis taip pat paskelbė paskolinęs beveik 4,3 tūkst. eurų Ričardui Savickui, bet niekaip iki šiol neatgaunantis pinigų dėl jam nežinomų priežasčių.

N. Puteikis nurodė šiuo metu išperkamąja nuoma perkantis du automobilius, esantis šešių pelno nesiekiančių organizacijų narys.

Ministras pirmininkas, buvęs policininkas Saulius Skvernelis yra deklaravęs, kad yra buvęs Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus dalininku, taip pat nurodė anksčiau investavęs į valstybės valdomų įmonių „Lietuvos energija“, „Litgrid“ akcijas. Jo žmona Silvija dirba „Swedbank“ ir turi akcijų šiame banke.

REKLAMA

„Valstiečių“ kandidatas S. Skvernelis yra deklaravęs aštuonis savo šeimos sandorius. Didžiausias jų – 2005 metais paimta beveik 145 tūkst. eurų būsto paskola iš „Swedbank“.

Penki sandoriai yra susiję su automobilių pirkimais ar pardavimais, o 2011 metais S. Skvernelio žmona į „Swedbank“ įnešė beveik 19 tūkst. eurų indėlį.

Tuo metu Seimo narė, konservatorių kandidatė Ingrida Šimonytė deklaravo dirbusi Lietuvos banke, Vilniaus universitete, šiuo metu yra sodininkų bendrijos „Švietimas“ narė.

Jos devyni sandoriai yra susiję su namo statybomis. Didžiausias – daugiau nei 84 tūkst. eurų – sandoris sudarytas 2017 metais su bendrove „Bakūžė LT“. Pernai kandidatė paėmė 45 tūkst. eurų būsto paskolą iš SEB banko.

REKLAMA

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis deklaravo su žmona Violeta kartu sudaręs šešis sandorius. Didžiausias sandoris už 34,6 tūkst. eurų sudarytas pernai, kai Europos Parlamento narys nusipirko automobilį.

2014 metais V. Tomaševskio žmona sudarė tris nuo 26 iki 30 tūkst. eurų siekiančius sandorius su bendrove „Kramas statyba“ dėl statybos paslaugų pirkimo.

Socialdemokratų kandidatas, eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis iš sandorių yra deklaravęs tik daugiau nei 220 tūkst. eurų paskolą, prieš devynerius metus paimtą iš bankrutavusio banko „Snoras“.

Jis deklaracijoje taip pat yra nurodęs, kad jo sūnus Šarūnas užsiima individualia veikla, kitas sūnus dirba Lietuvos žmogaus teisių centro projektų vadovu ir festivalio „Nepatogus kinas“ direktoriumi, o dukra Rūta yra Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto jaunesnioji asistentė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų