REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos pareigūnai ir draudikai perspėja Lietuvos vairuotojus, kad keliuose daugėja motociklininkų. Esą šylant orams pavojus susidurti su motociklininkais didėja. Vien per kovo mėnesį eismo įvykiuose nukentėjo 13-a motociklininkų.

Policijos pareigūnai ir draudikai perspėja Lietuvos vairuotojus, kad keliuose daugėja motociklininkų. Esą šylant orams pavojus susidurti su motociklininkais didėja. Vien per kovo mėnesį eismo įvykiuose nukentėjo 13-a motociklininkų.

REKLAMA

Vilnietis Marius sostinės gatvėmis važinėja BMW motociklu. Vyrui tai tik antrasis sezonas, mat motociklą jis įsigijo pernai, tačiau Marius savo vairavimo sugebėjimais neabejoja. Esą jei kultūringai ir atsakingai elgiesi, nepažeidinėji eismo taisyklių, rimtų pavojų kelyje galima išvengti.

„Nebuvo tokių situacijų, kad būtų mirties ar gyvybės klausimas. Taip nutinka, kad kažkas išvažiuoja, pats klaidą padarai, tas pats nutinka, kai važinėji automobiliu", – sakė motociklininkas Marius.

Marius supranta, kad kiekvieną pavasarį automobilių vairuotojai tradiciškai vėl pradeda keiksnoti į gatves išriedėjusius motociklininkus.

REKLAMA
REKLAMA

„Net nepamatai, kada jie atneria prie tavo mašinos, tai gerai, jeigu tu parodai posūkį ir iškarto nesuki. O šiaip tai visą laiką gali jie ant tavęs užlėkti, nes jie atvaro, jeigu plentu važiuoja 200 kilometrų, o tu važiuoji 100, na, tai skirtumas tas yra", – pasakojo vairuotojas.

REKLAMA

„Landžioja, nardo tarp eilių. Ir išviso eilių nesilaiko važiuojant per sankryžas", – antrina kitas.

„Greitis yra gana didelis, manevruoja jie gana dideliu greičiu, bet šiaip tokie atrodo nepiktybiški, tik greiti labai", – kalbėjo dar vienas vyras.

Tačiau, Mariaus nuomone, suversti visą kaltę vien motociklininkams negalima.

„Mes eisme dalyvaudami turim matyti. Aš negaliu dalyvaudamas eisme matyti tik save. Galbūt motociklininkai dažnai sako, kad mes turim pamąstyti ir už vairuotoją, bet ir vairuotojas važiuodamas automobiliu negali mąstyti tik už save. Jis turi pamąstyti už kitą vairuotoją, jis turi pamąstyti už pėsčiąjį prieš išvažiuodamas į gatvę ir kirsdamas pėsčiųjų perėją", – dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Policija nekaltina nei motociklininkų, nei automobilių vairuotojų. Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad atšilus orams visi eismo dalyviai turi būti atidesni.

„Svarbus dėmesingumas ir atsakingumas dalyvaujant eisme. Tiems patiems motociklininkams verta atnaujinti savo įgūdžius, tikrai žiūrėti eismo sąlygas, žiūrėti oro sąlygas, elgtis kultūringai. Vairuotojams lygiai taip pat, suvokti, kad eisme dalyvauja ne jie vieninteliai, kad yra motociklininkai, kuriai lygiai taip pat dalyvauja eisme", – kalbėjo kelių policijos vadovas Vytautas Grašys.

Nors policija aiškina, kad visų eismo dalyvių kultūra Lietuvoje gerėja, nelaimingų atsitikimų išvengti visgi nepavyksta. Pavyzdžiui, šiemet per kovo mėnesį eismo įvykių metu Lietuvoje sužeista 13-a motociklininkų. Pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo sužeistas tik 1-as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kad jau šiais metais turime 13-a sužalotų motociklininkų rodo, kad reikia dėmesio skirti tam dalyvavimui eisme, kultūrai", – mano V. Grašys.

Tiesa, draudikų tokios tendencijos nestebina. Esą kasmet į gatves išriedėjus motociklininkams eismo įvykių tikimybė išauga.

„Statistika parodė, kad su motociklu yra 50 proc. didesnė tikimybė patekti į įvykį ir būti to įvykio kaltininku, nei patekti ir būti nukentėjusiu tame įvykyje. <…> Viena iš priežasčių galėtų būti tai, kad tai yra motociklas. Motociklas tikrai juda, įsibėga greičiau negu lengvasis automobilis, gali lengviau keisti važiavimo juostas, tai pat jis yra mažesnė transporto priemonė ir sunkiau matoma automobilių vairuotojams", – dėstė BTA atstovas Andrius Žiukelis. Ir žalos motociklininkai, anot draudikų, pridaro daugiau.

REKLAMA

„Motociklininkų padaryta žala yra šiek tiek didesnė, vidutinė žala yra apie 1000 eurų. Kai lengvųjų automobilių sukeliama žala yra kiek didesnė nei 800 eurų. Ir šiemet esame išmokėję rekordiškai didelę žalą, kurią sukėlė motociklininkas, tai 12-a tūkstančių po susidūrimo su traktoriumi", – kalbėjo „Gjensidige“ atstovė Viktorija Katilienė.

Formaliai motociklininkų sezonas prasideda kovą, tačiau didžiausias jų suaktyvėjimas keliuose stebimas gegužę. Kol orai permainingi, į kelią išsiruošusiems motociklininkams draudikai pataria stebėti ne tik kelią, bet ir orų prognozę. Nerekomenduojama pirmosioms kelionėms rinktis tolimų atstumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų