REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar jau pasiruošę pirmoms lietuviškoms braškėms? Kraipote galvomis? Tačiau jų laukti teks neilgai – Anykščiuose jau žaliuoja vos už savaitės prisirpsiantis pirmas lietuviškų braškių derlius.

Ar jau pasiruošę pirmoms lietuviškoms braškėms? Kraipote galvomis? Tačiau jų laukti teks neilgai – Anykščiuose jau žaliuoja vos už savaitės prisirpsiantis pirmas lietuviškų braškių derlius.

REKLAMA

Anykštėnų Juškų šiltnamiuose tarp gausybės žiedų darbuojasi vienos svarbiausių ūkininkų pagalbininkių – kamanės. Nuo žiedo prie žiedo skraidančios belgiškos šiltnaminės dūzgės padeda apdulkinti braškes ir pomidorus.

Pasak įmonės agronomų, uogų ūkis į pagalbą pasitelkia ne tik vabzdžius, bet ir specialius vabalus. Tai biologiškos ir aplinkai draugiškos priemonės, skirtos kovai su kenkėjais.

„Naudojame kamanes ir bites, kad apdulkintų žiedus ir atsirastų uogų. Nuo jų darbelio labai daug kas priklauso pačių braškių derlingumas 15–20 proc. padidėja, jei žiedai gerai apdulkinami“, – pasakojo ūkio agronomas Avydas Tamošiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai ekologiški vabaliukai, kurie valgo viską, kas nereikalinga, todėl nereikia naudoti chemijos“, – pridūrė ūkio agronomė Jolanta Vilnonienė.

Ir tos šiuolaikinės technologijos – ne šiaip sau – anykštėnai šiemet pirmieji rengiasi rekordiškai ankstyvam braškių derliui.

REKLAMA

Nors gausiai žaliomis uogomis apsipylę kerai dar tik augina derlių. Planuojama, kad pirmosios braškės nokti pradės jau po savaitės kitos – kiek po Velykų. Iš hektaro braškyno anykštėnai tikisi priskinti apie 40 tonų vasara kvepiančių braškių.

„Planuojame braškes pradėti skinti balandžio gale – gegužės derlius bus. Sakykim, pirma lietuviška braškė bus“, – paaiškino A. Tamošiūnas.

Už kiek parduos pirmąsias šiltnamio braškes aukštaičiai tiksliai dar nežino. Viliamasi, kad už kilogramą desertinių uogų didžiųjų prekybos tinklų kaina nebus siūloma mažesnė nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Pernykštis lietuviškas derlius svyravo nuo 5 eurų iki 2,5 euro už kg. Bet kainos pirkėjų nebaidė. Atvirkščiai – kiekvienais metais lietuviškų uogų perkama gausiai.

„Lietuviškos turi tą, kad laukuose dar niekur nėra, mūsų pirmos lietuviškos šiltnamyje augintos ir, manau, aplenks ir tą graikišką, ir ispanišką uogą skoniu. Gal braškės „Alsenta“ ne tokios didelės, bet uoga skani“, – patikino A. Tamošiūnas.

Na, kol lietuviškų braškių derliaus dar laukiama, šiltnamiuose jau antra savaitė kaip skinami švieži lietuviški pomidorai. Dangų remiantys augalai šiuo metu sirpina tonas avietinių, geltonų ir salotinių raudonšonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų