REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš daugiau kaip dvejus su puse metų – 2016-ųjų spalio 20-ąją – iš sostinės į Kauną vilniečių pora vyko susilaukti šeimos pagausėjimo. Bet naujos gyvybės gimimą kiek užgožė Kauno ligoninės padalinyje „Krikščioniškieji gimdymo namai“ patirti išgyvenimai, kuriuos tenka vėl ir vėl prisiminti iki šiol vykstančiuose teismo posėdžiuose.

Prieš daugiau kaip dvejus su puse metų – 2016-ųjų spalio 20-ąją – iš sostinės į Kauną vilniečių pora vyko susilaukti šeimos pagausėjimo. Bet naujos gyvybės gimimą kiek užgožė Kauno ligoninės padalinyje „Krikščioniškieji gimdymo namai“ patirti išgyvenimai, kuriuos tenka vėl ir vėl prisiminti iki šiol vykstančiuose teismo posėdžiuose.

REKLAMA

Šiuo metu Vilniaus apygardos teismas nagrinėja per gimdymą nukentėjusios vilnietės civilinį ieškinį, kur atsakovu patraukta Kauno ligoninė. Iš šios įstaigos, anot nukentėjusiąja pripažintos moters sutuoktinio Nerijaus, dėl jo žmonos per gimdymą patirtų sužalojimų prašoma 10 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Savo ruožtu Kauno ligoninės atstovai metamus kaltinimus neigia ir tuo pačiu prideda, kad susiklostė paradoksali situacija, kai po sėkmingai pasibaigusio gimdymo ligoninė priversta aiškintis, kodėl jos medikai, gelbėdami motinos ir vaiko gyvybę, skyrė medikamentus bei atliko Cezario pjūvį.

REKLAMA
REKLAMA

Kauną pasirinko neatsitiktinai

Savąją šios nekasdienės istorijos versiją naujienų portalui tv3.lt papasakojo nukentėjusios moters sutuoktinis Nerijus.

REKLAMA

„Vykome būtent į Kauną, nes konkrečiai „Krikščioniškuose gimdymo namuose“ buvo skatinamas natūralus gimdymas. Bet jau nuvykus į vietą teko išgirsti gydytojos repliką, kad ji esą nepalaiko tokio gimdymo būdo. Nors tokie žodžiai ir prieštaravo šios gimdymo įstaigos viešai skelbiamai politikai“, – prisiminė Nerijus.

Bet tai buvo tik pradžia to, kas klostėsi toliau.

„Pamenu, kad atvykus turėjome šiek tiek laiko, todėl išėjome pasivaikščioti po miestą. O kai grįžome, sulaukėme replikų, kad labai ilgai vaikštinėjome. Pamatė, kad nieko neparnešėme ir bendravimas iškart pasikeitė. Nežinau, gal tai sutapimas, bet gydytoja pasidarė atšiauri bei grubi. Sulaukėme net patyčių“, – prisiminė 36-erių vilnietis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nors buvo nuspręsta, kad gimdymas vyks natūraliai, bet gydytoja ėmėsi savavališkų veiksmų:

„Be mano žmonos sutikimo ji dirbtinai iššaukė gimdymą. Kalbėjo apie Cezario pjūvio būtinybę, aiškino, kad priešingu atveju kils pavojus žmonos sveikatai ir net gyvybei. Per operaciją žmona stipriai kraujavo, reikėjo net perpilti kraują. Iš tiesų net nežinojome kas vyksta operacijos metu.“

Gimdoje liko randai?

Gera žinia yra ta, kad kūdikis gimė sveikas. Bet, kaip pasakojo Nerijus, sužalojimų neišvengė pati gimdyvė.

„Žmonos gimdoje buvo aptikti randai – grubūs anatominiai pakitimai. Kreipėmės į policiją, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą. Per apklausą gimdymą priėmusi gydytoja pripažino, kad dėjo papildomų siūlių, tačiau nesugebėjo paaiškinti, kodėl tą darė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet, kaip ir buvo galima tikėtis, prokuroras priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą. Nors ir pateikėme nepriklausomų Lietuvos bei užsienio ekspertų išvadas dėl nustatytų sužalojimų“, – pasakojo Nerijus.

Todėl į teismą šiai porai teko kreiptis civiline tvarka. Iš Kauno ligoninės šeima pareikalavo 10 tūkst. eurų.

„Juokinga ta suma. Ypač, kai jau dabar advokatams ir įvairiems tyrimams išleidome kažkur apie 5 tūkst. eurų. Bet norisi surasti teisybę. Baisiausia, kad ligoninė visiškai nepripažįsta savo kaltės“, – dėl susiklosčiusios situacijos apgailestavo Nerijus.

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas pripažįsta, kad dėl šios per gimdymą patirtos traumos ateityje gali kilti bėdų norint susilaukti kito vaikelio: „Taip, gali būti, kad ateityje dėl to kils problemų. Gali ir nepavykti žmonai pastoti. Sunku pasakyti, kas būtų, jei būtų...“

REKLAMA

Situaciją vadina paradoksalia

Pateikiame Respublikinės Kauno ligoninės atstovų komentarą dėl šios susiklosčiusios situacijos (tekstas neredaguotas – aut. past.):

„Paradoksalu, kai po sėkmingai pasibaigusio gimdymo ligoninė priversta aiškintis, kodėl jos medikai, gelbėdami motinos ir vaiko gyvybę, skyrė medikamentus ir atliko Cezario pjūvį. Ligoninės medikams tenka įrodinėti, kad jie „nesikėsino“ į pacientų sveikatą.

Gydytojai akušeriai-ginekologai dažnokai susiduria su situacijomis, kai gimdyvės atsineša savo gimdymo planus ir, suprantama, labai nori, kad viskas vyktų pagal jų lūkesčius. Aplinkybės, kai gydytojai, gelbėdami motinos ir vaiko gyvybes, negalėjo laikytis tėvų pasirašyto gimdymo plano ir gimdymas įvyko ne pagal susikurtą viziją, nesudaro pagrindo medicinos darbuotojų veiksmus vertinti kaip nusikalstamus ar kaltinti netinkamai suteikus sveikatos priežiūros paslaugas. Nevalia pamiršti ir kartu turėtume pasidžiaugti, kad naujagimis gimė geros būklės bei buvo išsaugota gimdyvės sveikata.

REKLAMA

Kalbant faktų kalba – iki šiol vykdyti auditų, komisijų sprendimai, ikiteisminio tyrimo nutarimas ir teismo ekspertizės aktai tik patvirtina, kad ligoninės darbuotojai atliko savo profesines pareigas rūpestingai ir kvalifikuotai. Medikai viską atliko teisingai ir laiku, dėjo maksimalias pastangas bei ėmėsi visų galimų ir reikalingų priemonių. Dėl ko tiek naujagimio, tiek moters gyvybės buvo išsaugotos be jokių komplikacijų. Jokia žala nei moteriai, nei jos vaikeliui nebuvo padaryta.

Ligoninė jau yra laimėjusi bylą prieš gimdyvės vyrą: nustatyta, kad ilgą laiką socialiniuose tinkluose ir asmeniniame tinklaraštyje skleidžiama informacija apie ligoninės medikus buvo šmeižianti ir neatitinkanti tikrovės.

Nors daugumos Lietuvos (tiek ir pasaulio) moterų gimdymai vyksta natūraliai, dalis jų nesibaigtų sėkmingai, jei medikai nesuteiktų pagalbos. Kad ir kaip šeimos tikėtųsi gimdymų be komplikacijų, jos įvyksta ir profesionalų pareiga yra veikti nedelsiant ir efektyviai, kaip ir buvo minimu atveju.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų