REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar norėtumėte susigrąžinti dalį pinigų, kurių netekote per krizę ir po jos išaugus paskolų palūkanoms? Tokią viltį mėgina suteikti valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis ragina teisme laimę pamėginti. Lietuvos banko vadovas tokios galimybės neatmeta. Tuo metu komerciniai bankai ragina politikus atvėsti ir nustoti politikuoti žmonėms itin jautriomis finansinėmis temomis.

Ar norėtumėte susigrąžinti dalį pinigų, kurių netekote per krizę ir po jos išaugus paskolų palūkanoms? Tokią viltį mėgina suteikti valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis ragina teisme laimę pamėginti. Lietuvos banko vadovas tokios galimybės neatmeta. Tuo metu komerciniai bankai ragina politikus atvėsti ir nustoti politikuoti žmonėms itin jautriomis finansinėmis temomis.

REKLAMA

Artėjant rinkimams valdantieji toliau kaitina atmosferą. Per finansų krizę dėl išaugusių palūkanų nukentėję bankų klientai per teismus galėtų reikalauti iš bankų kompensacijų. Tai pareiškė valdančiųjų „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis. Anot jo, nusprendusieji išbrangusias litų paskolas pasikeisti į eurus, galimai buvo apgauti, o juos ginti galėtų apsiimti kuri nors visuomeninė organizacija.

„Politikai to sprendimo nepriims, Lietuvos bankas taip pat. Čia tik teismo keliu galima būtų pabandyti kelti tą klausimą. Tikiu, kad teismas įsigilintų į aplinkybes. Mūsų nuomone, Lietuvos bankas nekontroliavo padėties. Brangus skolinimas Lietuvai kainavo papildomai apie 1,9 mlrd. eurų“, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias valdančiųjų lyderio kalbas griežtai smerkia Lietuvos bankų asociacija. Jos vadovas ragina valdančiuosius atsikvošėti ir nustoti žaisti rinkėjams itin jautriomis finansinėmis temomis.

REKLAMA

„Eskaluojama 10 m. senumo VILIBOR istorija yra labiau politinio žaidimo dalis nei nuoširdus noras, rūpestis Lietuvos finansinio stabilumo užtikrinimu. Kitaip Kultūros komiteto pirmininko komentaro paaiškinti neįmanoma“, – sako Lietuvos bankų asociacijos vadovas Mantas Zalatorius.

O štai Lietuvos banko vadovas primena, kad dėl išaugusių skolinimo palūkanų žmonės ne tik nukentėjo. Štai indėlininkai – uždirbo.

„Kiekvieno kliento teisė kreiptis. Ne man vertinti, realu ar ne. Teismai nuspręs, jei tokie kreipimaisi būtų. Kad palūkanos padidėjo – faktas, bet padidėjo ne tik už paskolas, bet ir indėlius“, – sako Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie galimą žalą, jos patvirtinimą, jei tokia būtų, tai nebe politiniai sprendimai, o dėl atlyginimo – teisiniai“, – sako Saulius Skvernelis.

Primename, kad besikivirčijantys Stasys Jakeliūnas ir V. Vasiliauskas buvo iškviesti į Vyriausybę, kur uždarame posėdyje dėstė savo pažiūras į Lietuvą sukrėtusią finansų krizę, galimas komercinių bankų manipuliacijas VILIBOR ir Lietuvos banko atsakomybę.

Anksčiau grasinęs, kad gali būti kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, dabar premjeras prakalbo aptakiau ir sprendimą žada kitą savaitę.

„Kai bus priimtas, paminėsime. Sprendimas susijęs su vieninteliu dalyku – mūsų žmonių, mūsų vartotojų teisių ir interesų apsauga. Ir institucijų, kurios tuo metu turėjo užtikrinti, ar buvo padaryta“, – sako S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bankas praėjusią savaitę paviešino šią savo darbuotojo pažymą apie tarpbankinės palūkanų normos VILIBOR neigiamą poveikį kreditoriams. Tačiau S. Jakeliūnui to negana. Jis reikalauja banką pateikti visus kitus panašius tyrimus ir kitą medžiagą apie krizės priežastis ir padarinius. V. Vasiliauskas jau perspėjo S. Jakeliūną, kad dėl tokio galimo spaudimo Lietuvos bankui padėtimi Lietuvoje jau įdėmiai domisi Centrinis Europos Bankas. V. Vasiliauskas ir toliau grasina paviešinti S. Jakeliūno elektroninius laiškus, kuriuose šis gąsdina dėl Lietuvoje įsitvirtinti siekiančio „Revolut“.

„Man labai nepatinka, kas dabar vyksta. Jakeliūnas pirmiausia pats pradėjo viešinti tai, ką nežinau kokiais būdais gavo. Rimtai pagalvosim apie susirašinėjimo su Jakeliūnu paviešinimą“, – sako Lietuvos banko vadovas V. Vasiliauskas.

REKLAMA

„Parašiau tokį panašų sakinį. Negaliu tiksliai dabar pacituoti, bet esmė tokia – galbūt geriau priimti sprendimus patiems kartu su „Revolutu“, nes kitu atveju gali skaudėti visiems. Maždaug toks teiginys buvo parašytas ir nusiųstas Lietuvos banko valdybos pirmininkui“, – sako Seimo komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Vienas opozicijos narių, konservatorius ir buvęs premjeras Andrius Kubilius turi savo nuomonę apie pastaruosius įvykius.

„Prieš rinkimus bandoma kartoti Rolando Pakso prezidento rinkimų kampaniją. Atsimenam, kaip buvo bandoma sukelti paniką bankuose. Čia yra „valstiečių“ ir jų lyderių sąžinės klausimas. Ar galima taip manipuliuojant žmonių nuotaikomis siekti politinio rezultato? Mano įsitikinimu, to negalima daryti. Drįsčiau pasakyti, kad tokie bandymai manipuliuoti žmonių nuomone yra nusikalstami“, – teigia A. Kubilius.

REKLAMA

S. Jakeliūno organizuotą prieš dešimtmetį buvusios finansų krizės tyrimą politiniu spektakliu laikantys konservatoriai jam dar mėgina kišti pagalius į ratus. Jie pareikalavo atstatydinti Jakeliūną iš tyrimo komisijos vadovo pareigų. Tačiau atstatydinimui opozicijai komitete pritrūko balsų.

TV3 reportažą žiūrėkite:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų