REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime Lietuvos finansinės krizės, Lietuvos banko ir komercinių bankų klausimus eskaluojantis valstietis Stasys Jakeliūnas atmeta galimybę Seime inicijuoti „Snoro“ banko ir jo darbuotojų veiklos tyrimą. Jis neigia, kad tai susiję su tuo, jog šiemet per savivaldos rinkimus Vilniaus savivaldybės tarybos nariu kartu su Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos sąrašu tapo ir anksčiau banko „Snoras“ valdyboje dirbęs Romasis Vaitekūnas.

Seime Lietuvos finansinės krizės, Lietuvos banko ir komercinių bankų klausimus eskaluojantis valstietis Stasys Jakeliūnas atmeta galimybę Seime inicijuoti „Snoro“ banko ir jo darbuotojų veiklos tyrimą. Jis neigia, kad tai susiję su tuo, jog šiemet per savivaldos rinkimus Vilniaus savivaldybės tarybos nariu kartu su Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos sąrašu tapo ir anksčiau banko „Snoras“ valdyboje dirbęs Romasis Vaitekūnas.

REKLAMA

1992–1996 R. Vaitekūnas ėjo vidaus reikalų ministro pareigas Lietuvos demokratinės darbo partijos Vyriausybėje. Vėliau iki 2011-ųjų R. Vaitekūnas dirbo banko „Snoras“ valdybos pirmininko pavaduotoju, kuravusiu pinigų plovimo ir saugos sritį.

Įtarimai pinigų plovimu

2011 m. banko „Snoras“ veikla sustabdyta Vyriausybės sprendimu. Dėl galimo banko kreditinių įsipareigojimų nevykdymo ir įtarimo neskaidria finansine veikla nušalinti banko vadovai. Netrukus Lietuvos bankas, laikinai koordinavęs „Snoro“ veiklą, kreipėsi į teismą dėl „Snoro“ bankroto.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo banko „Snoras“ turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir pinigų plovimo buvo pradėtas 2011 metais.

REKLAMA

Šiemet Lietuvos prokurorai ikiteisminį tyrimą baigė. Įtarimai piktnaudžiavimu, turto pasisavinimu ir iššvaistymu, nusikalstamu bankrotu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, dokumento suklastojimu ar disponavimu suklastotu dokumentu pareikšti buvusiems „Snoro“ vadovams Raimondui Baranauskui ir Vladimirui Antonovui.

Tiesa, pastarasis šių metų kovą Rusijoje iškeltoje byloje dėl sukčiavimo iš banko „Sovetskij“ pasisavinant 150 mln. rublių (2 mln. eurų) buvo nuteistas 2,5 metų kalėti bendrojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dar 2011 m. Lietuvos bankas paskelbė, kad per kelias dienas dingo apie 200 mln. (apie 58 mln. eurų) litų „Snoro“ atsargų Lietuvos banke. Tąkart R. Vaitekūnas tikino, kad nei Lietuvos bankas, nei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba „Snorui“ niekada neturėjo pastabų dėl pinigų plovimo.

„Tie pinigai išėjo teisėtu keliu, jie niekur neišėjo neteisėtai. Jie išėjo klientams, kurie apsitarnauja mūsų banke, ir tai yra normaliai dviejų dienų procedūros. Bet tiktai nepaminėta buvo, kad 200 mln. litų grįžo iš kitų šaltinių. Objektyvumo dėlei, reikėtų pasakyti, kad kitą, 10 dieną, jau buvo 230 mln., nebe 44 mln. <...> Kas link plovimo, pasakysiu, kad procedūros buvo visos vykdomos, pretenzijų, Lietuvos banko audito dar nemačiau, bet nė vienais metais dėl pinigų plovimo prevencijos pastabų Lietuvos bankas nereiškė. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, kuri kontroliuoja šiuos klausimus, taip pat pretenzijų nereiškė“, – žurnalistams kalbėjo R. Vaitekūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo nepradės

Šiuo metu parlamentaro, valstiečių frakcijos nario Stasio Jakeliūno vadovaujamas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) atlieka tyrimą dėl 2009–2010 metų ekonominės krizės Lietuvoje. Praėjusią savaitę S. Jakeliūnas viešai pareiškė, kad krizės metu Lietuvos bankas galimai netinkamai prižiūrėjo Lietuvoje veikusius komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti tarpbankinių palūkanų indeksu „Vilibor“.

Paklaustas, ar nevertėtų tirti ir banko „Snoras“ atvejo dėl pinigų plovimo ir turto švaistymo, S. Jakeliūnas teigė, kad tai yra praeities įvykiai, kurių kelti šiuo metu nėra prasmės.

„Čia skirtingi dalykai. Pinigų plovimas ir turtai, vertybinių popierių perkėlimai, disponavimas jais neteisėtas, nuosavybės keitimai yra kiti dalykai negu pinigų plovimas. Mums apie pinigų plovimą banko „Snoras“ ir Ūkio banko atvejais buvo pristatyta informacija posėdyje, kuriame dalyvavo valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas. Viešai pasakyta, kad tai yra praeities įvykiai. Dabar juos kelti ir nagrinėti pinigų plovimo kontekste turbūt ir galimybių nebėra, nes tam reikia aktualios informacijos, atsekti, kokios sąskaitos buvo, kokios transakcijos vyko. Tai aš nežinau, buvo pasakyta, kad tas neplanuojama daryti“, – tv3.lt sakė S. Jakeliūnas.

REKLAMA

Parlamentaras sakė neturintis pagrindo tikrinti, ar R. Vaitekūnas tinkamai ar netinkamai atliko savo pareigas banke.

„Tuo labiau, kad nei jo pažįstu, nei esu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, nieko bendro nesu turėjęs, kad jis buvo kokiomis sąlygomis įtrauktas į partijos kandidatų į tarybą sąrašus“, – sakė S. Jakeliūnas.

Dvigubi standartai

Tuo metu kitas BFK narys konservatorius Andrius Kubilius tokiame S. Jakeliūno pasisakyme įžvelgia dvigubus standartus ir stebisi, kodėl vienu atveju norima prikelti praeities įvykius, o kitu – ne.

„Tai man jų pačių dvigubų standartų reikalas – jie čia į praeitį nenori žiūrėti vienais klausimais, o kitais klausimais jie tik tuo ir užsiima, ir labai subjektyviai, tai palieku čia jiems patiems tuos reikalus ir svarstyti“, – tv3.lt sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Tirti ar netirti R. Vaitekūno veiklą „Snore“ A. Kubilius laiko valstiečių sąžinės reikalu.

„Ar tirti žmonės, dėl kurių asmeninės atsakomybės gali būti keliamas klausimas visoje „Snoro“ žlugimo byloje, ar jie traktuoja, kad tai nieko nepasako apie pačios partijos tam tikrus standartus, aš to klausimo nenoriu daug plėtoti. Nežinau paties R. Vaitekūno daug reikalų, čia teisėsauga užsiima tais „Snoro“ reikalais, tai nesiimu jo daug kaltinti“, – kalbėjo A. Kubilius.

Kalbėdamas apie šiuo metu Seime vykdomą ekonominės krizės tyrimą, A. Kubilius sakė jau prisižiūrėjęs S. Jakeliūno logikos.

„Kiek ten jame yra kokio nors asmeninio keršto tiems, kurie nepriėmė jo į darbą, kiek yra jo paties anksčiau vykdytų įvairių mokslinių publikacijų tolesnis tęsimas – man sunku pasakyti. Bet aš jau čia neturiu daug ką diskutuoti. Mano įsitikinimu, tai rodo, kiek intelektualiai ir moralai šita valdžia yra tokia nuskurdusi ir leidžia sau leisti laiką ir brangius valstybės pinigus tenkinti vieno Seimo nario psichologinėms ar politinėms problemoms spręsti“, – svarstė Seimo narys.

Parlamentaras sakė neturintis didelio noro ginčytis su LVŽS nariais ir žymiai labiau vertinantis tarptautinių ekspertų nuomonę apie Lietuvos patirtą krizę, o visa kita, anot A. Kubiliaus, „yra politikavimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų