REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime, Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje, trečiadienį diskutuota dėl Šeimos kortelės programos įstatymo įgyvendinimo. Šeimos kortelės būtų skiriamos daugiavaikėms šeimoms ir suteiktų teisę į lengvatas, nuolaidas bei kitas privilegijas.

Seime, Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje, trečiadienį diskutuota dėl Šeimos kortelės programos įstatymo įgyvendinimo. Šeimos kortelės būtų skiriamos daugiavaikėms šeimoms ir suteiktų teisę į lengvatas, nuolaidas bei kitas privilegijas.

REKLAMA

Šeimos kortelės įstatymo projekte paaiškinama, kad jos turėtojais gali tapti tik gausios šeimos, auginančios (globojančios) tris arba daugiau vaikus arba prižiūrinčios (slaugančios) neįgalųjį.

Nurodoma, kad tokios šeimos ir atskiri jų nariai galėtų naudotis lengvatomis, paslaugomis ir privilegijomis bei prekėms, renginiams taikomomis nuolaidomis. Tačiau kokios konkrečiai nuolaidos ir kokioms tiksliai prekėms ar paslaugoms būtų taikomos – nenurodoma. Šeimos kortelės programa būtų finansuojama iš valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų lėšų. Taip pat prie Šeimos kortelės galės prisidėti ir įmonės, siūlančios tam tikras lengvatas daugiavaikėms šeimoms.

Komiteto posėdyje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovas pristatė, kad potencialių šeimos kortelių turėtojų būtų 63 tūkst: iš jų 33 tūkst.daugiavaikių ir 30 tūkst. neįgalųjį slaugančių ar prižiūrinčių šeimų.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškinta, kad Šeimos kortelės veikimą užtikrintų 3 institucijos. Socialinė apsaugos ir darbo ministerija būtų atsakinga už teisinės aplinkos sukūrimą, ministerijos įgaliota institucija numatoma Socialinių paslaugų ir priežiūros departamentas, kuri rūpintųsi administravimo klausimais, ir konkurso tvarka atrinkta viena nevyriausybinė organizacija, kuri atsakytų už verslo partnerių pritraukimą, projekto viešinimą, komunikaciją, kortelių išdavimą gavėjams, sklaidą renginiuose.

REKLAMA

Tiesa, kokios konkrečiai nuolaidos ir lengvatos būtų taikomos šeimoms, komitete nebuvo paaiškinta. Kol kas žinoma tai, kad pirmiausia šiomis kortelėmis būtų taikomos lengvatos valstybės lygmeniu. Tai reiškia, taikomos nuolaidos transportui, susisiekimo lengvatos, taip pat atkreipiamas dėmesys lengvatų užtikrinimui ir regionuose.

Pabrėžta, kad ši paslauga yra viena iš nedaugelio socialinių paslaugų, kuri pati pasibels į šeimų namus. Kortelė šeimoms bus atsiųsta be jokio prašymo. Joje bus nurodyti šeimos narių vardai ir pavardės, galiojimo laikas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau veikia vienoje savivaldybėje

Kazlų Rūdos gyventojai jau nuo praėjusių metų spalio naudojasi panašiu principu veikiančia kortele.

Jaunosios Sūduvos asociacija, kurios lyderis Mantas Varaška kovą buvo išrinktas naujuoju miesto meru, praėjusiais metais išdalino per 1 tūkst. 500 Kazlų rūdiečio kortelių, kurios gyventojams suteikia nuolaidas nuo 5 iki 20 procentų mieste įvairias paslaugas teikiančiose įmonėse. Pasak M. Varaškos, aktyviai kortele dalijasi apie 2-2,5 tūkst, gyventojų, kadangi kortele yra dalijamasi.

„Paėmėme vietoje veikiančias maždaug 20 pardavimo vietų, buvo atsirinktos tokios įmonės, kurios per dieną padaro ne mažiau kaip 5-8 pardavimus. Tai ir parduotuvės, fotosalonas, autoservisas, plovykla, degalinė, grožio salonas, soliariumas, gėlių salonas, vaistinės, odontologijos kabinetas, maisto parduotuvės (nuolaidos netaikomos viskam, išskyrus alkoholį ir tabaką bei privalu pirkti už daugiau kaip 15 eurų) ir pan. Svarbu tai, kad Kazlų rūdiečio kortelėje nėra jokių asmens duomenų, kas reiškia, kad vienas asmuo šeimoje turi, kiti gali lygiai taip imti ir naudotis”, – naujienų portalui tv3.lt pasakojo M. Varaška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Varaškos, kortelėje taip pat nėra jokių konkrečių nuolaidų. Kiekvienas tiekėjas nuolaidas nustato laisvai pats, jos yra nuolatinės ir laikinos (kelių dienų, mėnesio akcijos).

Nuolaidos kaupiamos asociacijos sistemoje ir viešinamos per socialinius tinklus, spaudą bei matomos paslaugą teikiančios įmonės vietoje. Taip, pasak M. Varaškos, susidarė itin skirtingos nuolaidų kategorijos. 

Kortelės partneriais sąmoningai buvo pasirinktas tik vietos verslas, nes korterlės idėja yra skatinti gyventojus naudotis vietos verslo paslaugomis, ne didžiųjų pardavėjų. Taip pat naujai išrinktas meras pridūrė, kad kortelės veikimas yra neterminuotas ir ateityje planuojama įtraukti nuolaidas viešosioms paslaugoms bei sukurti nuolaidų kortelę ir miesto turistams. 

Numatyta, kad Šeimos kortelių programos įstatymas turi įsigalioti šių metų liepos 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų