REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius žada per tris mėnesius sutvarkyti audito atskleistas negeroves švietimo sistemoje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius žada per tris mėnesius sutvarkyti audito atskleistas negeroves švietimo sistemoje.

REKLAMA

„Mano pareiga, kas per tris metus padaryta, aš turiu per tris mėnesius sutvarkyti ir sutvarkysiu, kad ta sistema veiktų kitaip. Balandžio mėnesį mes pateiksime Vyriausybei pavaldžių institucijų reformą, pertvarkyti funkcijas, išlaisvinti daug lėšų, jas naudoti kitaip“, – opozicinių konservatorių frakcijos posėdyje sakė A. Monkevičius.

Ministerijai pavaldžių įstaigų funkcijų vidaus auditas atskleidė jų dubliavimą, nebūdingų funkcijų vykdymą, neracionalų žmogiškųjų išteklių valdymo atvejus, viešųjų pirkimų auditas – pirkimus iš vieno šaltinio, nepotizmą.

Opozicinių konservatorių į frakcijos posėdį pakviestas A. Monkevičius tvirtino jau ėmęsis veiksmų, kad „priežiūra atsirastų“. Jis teigė, kad ydinga praktika ministerijai pavaldžiame sektoriuje susiformavo ne per vienerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Daug veiksmų aš ėmiausi, kad priežiūra atsirastų, skyrių vadovai pateiks man reikalingą planą, kaip turėtume susitvarkyti, su vieninga sistema, vieninga praktika ministerijoje ir pavaldžiose institucijose“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto ministras.

REKLAMA

Konservatorių frakcijos posėdyje dalyvavusi Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė teigė, kad „problemos, kurios atskleistos audite, yra labai nedidelė dalis visų švietime egzistuojančių problemų“.

„Viešųjų pirkimų organizavimo sistema švietimo sistemoje yra ydinga, ją reikia nedelsiant tvarkyti. Auditas atskleidė – specialistai nepasirengę, pirkimus vykdo psichologai, neturintys kompetencijų tai daryti, spaudimas panaudoti europines lėšas projektams yra milžiniška, kaip panaudojamos tos lėšos, niekas neatsako“, – sakė D. Vilytė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigė, kad audite nustatytos problemos spręstinos dviem keliais: vienas yra nubausti atsakingus, o kitas – pertvarkyti pačią sistemą.

„Vienas dalykas yra administracinė-baudžiamoji atsakomybė, dalis yra lėšų panaudojimo efektyvumo, administraciniai klausimai, bet yra dalykai, sietini su baudžiamumu, bet tai reikia įrodyti“, – kalbėjo VPT vadovė.

„Sistemos pertvarka reikalinga šiandien, nes tie patys europiniai pinigai ir jų efektyvus, skaidrus panaudojimas būtinas šiandien. Ir ministro atsakomybė yra pertvarkyti sistemą, kad nebūtų daromos tos pačios klaidos šiandien“, – pažymėjo D. Vilytė.

Į konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio klausimą, ar padaryti pažeidimai, jos akimis, daugiau susiję su profesionalumo stoka, ar piktybiniai, VPT vadovė sakė šio santykio nepasakysianti, o atvejų yra ir tokių, ir tokių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtų neatsakinga pasakyti santykį, koks procentas piktnaudžiavimo, ir koks neprofesionalumo, yra ir tokių, ir tokių atvejų, bet nesiimsiu pasakyti santykio, kokie yra pažeidimai“, – teigė D. Vilytė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) praėjusį penktadienį paviešino pavaldžių įstaigų funkcijų vidaus auditą, parodžiusį funkcijų dubliavimą ir t. t. Ministras sako, kad šis auditas taps balandį žadamo pristatyti įstaigų reorganizavimo pagrindu.

Šiuo metu visoms 19-ai ministerijai pavaldžioms įstaigoms išlaikyti per metus išleidžiama apie 14 mln. eurų. Po pertvarkos A. Monkevičius tikisi, kad išlaidas pavyks sumažinti 3–4 mln. eurų.

REKLAMA

Susisiekimo ministerija savo ruožtu atliko ŠMSM pavaldžių įstaigų kelerių pastarųjų metų viešųjų pirkimų auditą. Pastarasis parodė, kad dalis įstaigų sudarydavo viešųjų pirkimų sandorius su savo darbuotojais, kai kurie įsigijimai vykdyti neefektyviai, o kai kur tvyro didelis nepotizmo lygis.

Taip pat nustatyta, kad pavaldžios įstaigos atliko daug konkurenciją galbūt ribojusių neskelbiamų pirkimų, dažnai institucijos prekes ir paslaugas įsigydavo iš vieno konkretaus tiekėjo, o viešuosius pirkimus atlikę darbuotojai neturėdavo tinkamos kompetencijos.

Audito metu tikrinti 2016–2018 metai, per šį laikotarpį viešiesiems pirkimams ŠMSM pavaldžiose įstaigose skirta daugiau nei 100 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų