REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Gediminas Kontenis teisme (nuotr. TV3)

Vilniaus apygardos administraciniame teisme pirmadienį buvo nagrinėjamas dėl visą Lietuvą sukrėtusio 4-mečio nužudymo nuteisto Gedimino Kontenio skundas.

7

Vilniaus apygardos administraciniame teisme pirmadienį buvo nagrinėjamas dėl visą Lietuvą sukrėtusio 4-mečio nužudymo nuteisto Gedimino Kontenio skundas.

REKLAMA

Už grotų 19 metų pasiųstas G. Kontenis, panašu, neturi nedaug laiko atgailauti dėl savo padaryto kraupaus nusikaltimo, nes dalį laiko skiria skundų dėl jo lūkesčius neatitinkančių sąlygų įkalinimo įstaigoje rašymui.

Atsakovas šioj byloje yra Lietuvos valstybė, atstovaujama Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo. Iš Lietuvos mažamečio žudikas reikalauja nei daug, nei mažai – 15 tūkst. eurų.

Skundų „puokštė“

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktorius Viktoras Davidenko patvirtino, kad G. Kontenis į teismą kreipėsi dar praėjusių metų lapkričio 8-ąją:

„Jis skundžiasi dėl pačių įvairiausių priežasčių. Pateikti skundai dėl švaros palaikymo kamerose, dėl vykdomų patikrinimų, dėl kamerų remonto bei jų įrengimo, dėl sanitarinio mazgo, dėl, anot jo, privataus gyvenimo netinkamo užtikrinimo, taip pat dėl pareigūnų elgesio.

REKLAMA
REKLAMA

Nuteistasis taip pat skundžiasi dėl ventiliacijos sistemos, dėl esą prasto apšvietimo, dėl netinkamos temperatūros kameroje, dėl išvedimo į dušą tvarkos, dėl maitinimo ir maisto kokybės, dėl pasivaikščiojimo gryname ore, dėl pasivaikščiojimo kiemelio bei dėl nesudarytų galimybių dirbti.“

REKLAMA

Visus šiuos skundus apibendrina tai, kad iš Lietuvos valstybės G. Kontenis reikalauja 15 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

„Savo atsiliepime, kurį pateikėme 2018 metų lapkričio 22 d., prašėme teismo atmesti nuteistojo skundus kaip nepagrįstus. Parašėme, kad mūsų kalėjimas vadovaujasi Lietuvoje galiojančiais teisės aktais, o ne asmenų norais ar pageidavimais.

Pats įkalinimo faktas jau savaime sukelia kiekvienam asmeniui tam tikrų nepatogumų, suvaržymų. Įkalinimas riboja daugelį įprastų gyvenimo normų. Tuo tarpu neturtinę žalą traktuojame kaip nesąžiningą nuteistojo norą pasipelnyti valstybės sąskaita“, – pasakojo V. Davidenko.

REKLAMA
REKLAMA

Nuosprendžio šioje byloje dar reikės palaukti.

Ilgi metai kalėjimo

Naujienų portalas tv3.lt 2018-ųjų birželio 29-ąją rašė, kad Kauno apygardos teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes dėl mirtimi pasibaigusio mažamečio Matuko sumušimo jo motinai Monikai Kaziukaitytei ir šios sugyventiniui Gediminui Konteniui.

„Teismas nusprendžia Gediminą Kontenį pripažinti kaltu ir paskirti subendrintą bausmę – 19 metų laisvės atėmimo. Monika Kaziukaitytė pripažįstama kalta ir jai skiriama subendrinta bausmė – 16 metų laisvės atėmimo“, – tąkart paskelbė teisėjas Albinas Antanaitis.

G. Kontenis taip pat pripažintas pavojingu recidyvistu. Mažamečio tėvui iš abiejų kaltinamųjų teismas priteisė solidariai sumokėti 5 tūkst. eurų neturtinės žalos. Prokuroras M. Kaziukaitytei siūlė skirti 17 metų laisvės atėmimo bausmę, o G. Konteniui – laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylą nagrinėjant neviešuose posėdžiuose, nė vienas iš kaltinamųjų nepripažino savo kaltės, ją vertė vienas kitam. G. Kontenis M. Kaziukaitytę viešai kaltino ir prieš nuosprendžio paskelbimą. „Ne mano rankos vaikelį užmušė. Mano neveiksnumas vaikelį pražudė“, – kalbėjo G. Kontenis prieš išgirsdamas nuosprendį. M. Kaziukaitytė buvusio sugyventinio žodžių nekomentavo.

Smurto protrūkis

Prokurorų teigimu, vaiko mirtį sukėlė abiejų sugyventinių veiksmai. Prokuroras yra sakęs, kad smurtą prieš mažametį pora aiškino auklėjimu: jie tikino vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo. Žiauriai sumuštas berniukas mirė 2017 metų sausio 27-osios rytą Kauno klinikose.

REKLAMA

Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną dėl daugybinių kūno sumušimų pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Šis nusikaltimas sulaukė didelio atgarsio visuomenėje: buvo rengiamos pilietinės akcijos, kurių metu buvo raginama skirti daugiau dėmesio kovai su smurtu prieš vaikus. Seimas praėjus kelioms savaitėms po nusikaltimo uždraudė visų formų smurtą prieš vaikus ir fizinių bausmių taikymą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas pavadino Mato reforma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų