REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmieji lietuviški pomidorai jau pasiekė prekybos centrus. Šalies šiltnamiuose veIsiama net 17 skirtingų rūšių pomidorų. Dietologai ragina pomidorus valgyti kuo dažniau, net jei jie be skonio – mat tik juose yra viena itin organizmui naudinga medžiaga, kurią sunku rasti kur nors kitur.

Pirmieji lietuviški pomidorai jau pasiekė prekybos centrus. Šalies šiltnamiuose veIsiama net 17 skirtingų rūšių pomidorų. Dietologai ragina pomidorus valgyti kuo dažniau, net jei jie be skonio – mat tik juose yra viena itin organizmui naudinga medžiaga, kurią sunku rasti kur nors kitur.

REKLAMA

Dažnas daržovių valgytojas susiraukia prisiminęs tradicinį žieminį iš užsienio šalių atvežtą pomidorą – dažnai beskonį, bekvapį ar net bespalvį. O štai šiandien keliaujame į tikrą pomidorų rojų, lietuvišką šiltnamį, kur visi jie – išskirtinai raudoni, apvalūs ir kvapnūs. Šio šiltnamio agronomė atskleidžia, kokie pomidorai šiuo metu populiariausi.

„Labai populiaru yra vat būtent maži, saldūs, skanūs, ir kad būtų vizualiai labai gražūs", - sako agronomė Aistė Bagdonavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Lietuvos šiltnamiuose jau užderėjo dešimtys skirtingų rūšių pomidorų. Nuo vynuoginių iki tamsiųjų, vaikiškų ar kokteilinių – iš viso čia auginama 17 skirtingų veislių. Agronomė atskleidžia pagrindinę sąlygą, be kurios užauginti gero pomidoro paprasčiausiai neįmanoma, ir kuri koreguoja laiką, kada pasirodo pirmas lietuviškas pomidoras.

REKLAMA

Visų pirma yra saulė. Ir šiluma, ir energija, ji skatina fotosintezę, jei yra saulėtų dienų, ji gali užtikrinti fotosintezę, mes galim užtikrinti šildymą, ir galim turėti anksčiau derlių", - sako A. Bagdonavičienė.

Agronomė išduoda, kad stengiamasi veisti kuo ryškesnius pomidorus, mat būtent tokius labiausiai pastebi, fotografuoti ir skelbti socialiniuose tinkluose mėgsta jų pirkėjai. O štai gero derliaus neįmanoma tikėtis ir be šių zvimbiančių geradarių pagalbos.

„Mūsų pomidorai visi yra natūraliai kamanių užmegzti, kodėl kamanės? Nes jos keturis kartus dirba greičiau nei bitės, ir kad mūsų norima veislė atitiktų veislės savybes, tiek skonio, tiek išvaizdos, tiek konsistencijos, yra labai svarbu, tad kamanių darbas yra vienas iš svarbiausių darbų šiltnamyje", - teigia A. Badgonavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriems vilniečiams lietuviškų pomidorų ragauti jau teko, tačiau ne visi rado tai, ko ieškojo.

Naudinga medžiaga

Štai Vilniaus universiteto profesorius ragina pomidorus valgyti kuo dažniau. Jis pataria nepaisyti – gardūs jie ar beskoniai, mat net ir vaškiniais, plastmasiniais pramintuose pomidoruose yra viena mums itin naudinga medžiaga, kurią sunku rasti kur kitur.

„Ta daržovė, kuri vis tik turėtų būti valgoma šiluma apdorota. Pakaitinta, kadangi pomidoro sudėtyje yra medžiaga likopenas, likopenas yra puikus antioksidatorius, tačiau jis suaktyvėja tik šiluma apdorojus pomidorą", - sako profesorius Rimantas Stukas.

Tačiau tai – toli gražu ne viskas. Pomidoruose slepiasi ir daugiau sveikatai naudingų turtų.

„Kalio, fosforo, magnio, neypatingai daug – bet vis papildomas šaltinis. Yra karotenoidų, kadangi mes matom, pomidoras turi spalvą, jie irgi yra antioksidatoriai, kurie irgi saugo mus nuo laisvųjų radikalų žalojančio poveikio", - įsitikinęs R. Stukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas – lietuviški pomidorai – bene patys brangiausi – kilogramo kaina siekia pusketvirto euro. Daugelis prisipažįsta – tokios pomidorų kainos iš tiesų skaudžiai kanda, tačiau ką darysi, kai patiekalai su pomidorais – patys mėgstamiausi.

Dietologai pataria suvalgyti nors vieną pomidorą per dieną – mat tai ne tik antioksidantų ar naudingųjų medžiagų, bet ir puikus ląstelienos šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų