REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečio Stasio Jakeliūno užmojis tirti finansinį startuolį „Revolut“ ir Lietuvos banko dešimtmečio senumo veiklą gali sugriauti Lietuvos reputaciją prieš investuotojus, mano užsienio įmones į Lietuvą traukiantys specialistai bei Seimo nariai. Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis įsitikinęs – S. Jakeliūno žingsniai tik pagelbės viliojant investicijas.

Valstiečio Stasio Jakeliūno užmojis tirti finansinį startuolį „Revolut“ ir Lietuvos banko dešimtmečio senumo veiklą gali sugriauti Lietuvos reputaciją prieš investuotojus, mano užsienio įmones į Lietuvą traukiantys specialistai bei Seimo nariai. Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis įsitikinęs – S. Jakeliūno žingsniai tik pagelbės viliojant investicijas.

REKLAMA

Valstietis Stasys Jakeliūnas šią savaitę pareiškė, kad prokurorų bus prašoma ištirti, ar Lietuvos bankas per 2009–2010 metų krizę tinkamai prižiūrėjo Lietuvoje veikusius komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti tarpbankinių palūkanų indeksu „Vilibor“.

Be to, Seimo nario S. Jakeliūno vadovaujamas Biudžeto ir finansų komitetas, tyrinėjantis 2009–2010 metų krizę, šią savaitę nusprendė kreiptis į Seimą, kad būtų trečią kartą atlikta britų finansinio startuolio „Revolut“ patikra dėl atitikties nacionalinio saugumo interesams.

REKLAMA
REKLAMA

Susigadinsime reputaciją

„Jau matome – „Google“ apsigalvojo, labai arti buvome to, kad jie būtų pas mus. Kompanijos nuolat vertina riziką ir neatsakingi pasisakymai ją didina. Susireikšminusių politikų neprognozuojamumas gali sugadinsi mažos valstybės reputaciją visame pasaulyje“, – tv3.lt sakė R. Skyrienė.

REKLAMA

Pati R. Skyrienė nemato prasmės dar kartą tikrinti Lietuvoje veikiantį startuolį ir sako pasitikinti Lietuvos tarnybomis.

„Licenciją davė ne šiaip sau – viskas tikrai turėjo būti patikrinta. Bet kadangi kažkas netiki, nepasitiki valstybės tarnybomis, kvestionuoja jų darbą, turime tokią situaciją.

Kažkodėl manoma, kad tauta finansiškai, ekonomiškai nėra išprususi, ją galima mulkinti, aiškinti jai dalykus ir įbauginti, kuo čia gresia, ir po to sau sėkmingai rinkti rinkėjų balsus. Man atrodo, kad tai yra politikavimas ir gaila, kad profesionalūs finansininkai šitaip kalba“, – svarstė R. Skyrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, „kalbant nesąmones“, prarandamas didžiulis Lietuvos banko ir Finansų ministerijos įdirbis

Įmonės ketinimais neabejoja

Užsienio investuotojus į Lietuvą traukiančios agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas sako besidžiaugiantis, kad Lietuvoje išduotos licencijos dėka „Revolut“ tapo specializuotu banku ir nemano, kad iki šiol buvo pateikta svarių prielaidų, dėl kurių būtų galima abejoti įmonės ketinimais.

„Investuok Lietuvoje“ yra pasiruošusi pasitikti visus rimtus investuotojus, kuriuos vertiname ne pagal sektorių ar kilmės šalį, bet pagal skaidrumą, nuoseklumą ir vertę, kurią jie sukuria bendruomenei. Pasitikime mūsų tarnybomis, kurios užtikrina, kad turėtume kuo pilnesnį supratimą apie Lietuvoje įsikurti norinčias įmones. Tik turint tokią lygybe ir profesionalumu grįsta terpę investicijos šalyje klestės“, – portalui tv3.lt atsiųstame komentare rašė M. Katinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, dabar Lietuvai svarbu neprarasti savo šanso pirmauti pasauliniu lygiu, pritraukiant į šalį investuotojus.

„Lietuvos fintech klasteris jau dabar gali būti įvardintas šalies vizitine kortele. Per artimiausius kelerius metus jis vienys virš 5 tūkst. talentingų specialistų, gaunančius ne tik tarptautinę patirtį, bet ir tarptautinius atlyginimus, taip ženkliai prisidėdami prie valstybės biudžeto. Šiuo metu yra svarbu neprarasti šios krypties ir toliau tobulinti mūsų vertės pasiūlymą“, – rašė M. Katinas.

Baiminasi dėl investicijų

Tuo metu LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pabrėžė, kad politikų priekaištai LB ir ketinimai atlikti jau trečią „Revolut“ patikrą blogina verslo aplinką šalyje. Jam antrina ir Biudžeto ir finansų komiteto nariai konservatoriai Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas.

REKLAMA

„Galime įsivaizduoti, kad tikrai joks rimtas užsienio investuotojas, matydamas tokį Seimo elgesį su užsienio investuotoju, tikrai nesiryš ateiti. Tai mano nerimas, kaip tai atsilieps Lietuvos prestižui. <...> Gerbiamas pirmininke, kaip suprantu, jūsų siekis yra išvaryti „Revolut“ iš Lietuvos. Ar negalvojate, kad toks dėmesys šiai bendrovei suveiks priešingai jūsų tikslams ir vis daugiau vartotojų, matydami, kad valstiečiai sako, kad „Revolut“ blogas, vis tik reaguos atvirkščiai. Nes matome, kad jų vartotojų skaičius ženkliai padidėjo“, – komitete sakė M. Majauskas.

„Reikia konstatuoti, kad Lietuva iš tikrųjų labai stipriai turėtų pervertinti savo galimybes tapti finansinių paslaugų centru. Mano įsitikinimu, tokio tikslo ji nebepasieks. Matysime atvirkščią procesą“, – M. Majauskui pritarė konservatorius Andrius Kubilius.

REKLAMA

Premjeras: investicijų tik pritrauksime

Prezidento posto siekiantis premjeras Saulius Skvernelis opozicijos atstovų nuomonei nepritaria ir nemano, kad S. Jakeliūno vadovaujamas tyrimas gali neigiamai atsiliepti Lietuvos investicinei aplinkai.

„Šiandien dėl Lietuvos investicinės aplinkos ir sąlygų investuotojams yra faktas toks, kad „Doing Business“ reitinge esame 14 valstybė pasaulyje ir pirma valstybė Rytų ir Vidurio Europoje. <...> Aš tikrai nemanau, kad tai paveiks. Atvirkščiai, parodys, kad tai yra valstybė, kurioje galima investuoti, tą daryti skaidriai“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Į Lietuvą ateinantys investuotojai palankiai vertina bendradarbiavimą su Vyriausybe, puikų sąlygų sudarymą investicinėje aplinkoje ir tai, kad investicijos yra apsaugomos nuo korupcinių įsikišimų ir neskaidrių ryšių, teigė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąsajos su Kremliumi

„Revolut“ klientų indėlių saugumo klausimas Lietuvą ėmė drebinti po to, kai britų dienraštis „The Guardian“ „Revolut“ atėjimą į Lietuvą sulygino su „Landsbanki“ atėjimu į Islandiją. „Landsbanki“ prieš dešimtmetį prisiviliojo į mažą šalį indėlininkų iš visos Europos, o ištikus krizei ne tik žlugo indėlių apsaugos sistema, bet ir visą Islandiją ištiko bankų griūtis. Visgi Lietuvos bankas ramina, kad toks scenarijus Lietuvai negresia.

Metų pradžioje Lietuvos žiniasklaida skelbė, kad „Revolut“ vadovo Nikolajaus Storonskio tėvas užima aukštas pareigas Rusijos dujų koncerne „Gazprom“. Tačiau LB teigė neturintis jokios naujos informacijos apie šią bendrovę ir nematantis pagrindo papildomam vertinimui.

REKLAMA

Pernai „Revolut“ sulaukė 250 mln. dolerių injekcijos iš rusų verslininko Jurijaus Milnerio rizikos kapitalo investicijų bendrovės „DST Group“, su kuria yra siejami Kremliaus aplinkos žmonės.

Šiuo metu „Revolut“ paslaugomis naudojasi daugiau nei 3,5 milijono žmonių visame pasaulyje, įskaitant 160 tūkstančių lietuvių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų