REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009–2010 metų krizės Lietuvoje aplinkybes tiriantis Seimo Biudžeto ir finansų komitetas prašys Seimo įpareigoti strateginių įmonių sandorius tikrinančią komisiją trečią kartą patikrinti britų finansų startuolį „Revolut“ nacionalinio saugumo požiūriu.

2009–2010 metų krizės Lietuvoje aplinkybes tiriantis Seimo Biudžeto ir finansų komitetas prašys Seimo įpareigoti strateginių įmonių sandorius tikrinančią komisiją trečią kartą patikrinti britų finansų startuolį „Revolut“ nacionalinio saugumo požiūriu.

REKLAMA

Anot tyrimui vadovaujančio valstiečio Stasio Jakeliūno, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba vertina „Revolut“ veiklą kaip rizikingą, tačiau tarnybos nuomonė komisijoje nebuvo tinkamai pristatyta ir aptarta. S. Jakeliūno teigimu, „Revolut“ rizikos valdymas jau šiuo metu reikalauja ir ateityje reikalaus neproporcingų Lietuvos institucijų išteklių, lyginant su galimu rizikos ir naudos balansu.

Baiminasi dėl investuotojų

Komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas siūlė neskubėti imtis veiksmų dėl „Revolut“ ir įvertinti, kad komiteto veiksmai gali iš Lietuvos atbaidyti užsienio investuotojus.

REKLAMA
REKLAMA

„Galime įsivaizduoti, kad tikrai joks rimtas užsienio investuotojas, matydamas tokį Seimo elgesį su užsienio investuotoju, tikrai nesiryš ateiti. Tai mano nerimas, kaip tai atsilieps Lietuvos prestižui. <...> Gerbiamas pirmininke, kaip suprantu, jūsų siekis yra išvaryti „Revolut“ iš Lietuvos. Ar negalvojate, kad toks dėmesys šiai bendrovei suveiks priešingai jūsų tikslams ir vis daugiau vartotojų, matydami, kad valstiečiai sako, kad „Revolut“ blogas, vis tik reaguos atvirkščiai. Nes matome, kad jų vartotojų skaičius ženkliai padidėjo“, – komitete sakė M. Majauskas.

REKLAMA

„Reikia konstatuoti, kad Lietuva iš tikrųjų labai stipriai turėtų pervertinti savo galimybes tapti finansinių paslaugų centru. Mano įsitikinimu, tokio tikslo ji nebepasieks. Matysime atvirkščią procesą“, – M. Majauskui antrino konservatorius Andrius Kubilius.

Savo ruožtu S. Jakeliūnas su tokiu požiūriu nesutinka ir mano, kad atsisakydama „Revolut“ paslaugų, Lietuva pritrauks atsakingus investuotojus.

„Aš manau, kad atvirkščiai, kad toks investuotojas, kaip „Revolut“, yra visiškai netinkamas, jo reputacija yra netinkama, jo valdymo kompetencijos ir sistemos yra visiškai netinkamos. Todėl toks požiūris į tokios įmonės buvimą pritrauks civilizuotus ir atsakingai besielgiančius investuotojus“, – teigė S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Po komiteto balsavimo A. Kubilius pabrėžė, kad, jei po metų Lietuvoje sumažės arba visai nebeliks fintech pagrindu norinčių dirbti finansinių institucijų, to priežastimi „reikia laikyti šios dienos svarstymą ir siūlymą Seimui svarstyti šitokius visiškai neapgalvotus ir neracionalius sprendimus“.

„Revolut Bank“ specializuoto banko veiklą ketina pradėti pirmoje šių metų pusėje. Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas yra ne kartą sakęs, kad licencija „Revolut“ buvo išduota įvertinus ne tik finansines rizikas, bet ir iššūkius nacionaliniam saugumui, politines ir geopolitines rizikas.

Lietuvoje „Revolut“ paslaugomis naudojasi daugiau nei 100 tūkst. vartotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų